Outer Wilds / Arvostelut / pelaaja.fi

Outer Wilds

6.03.2020 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
1

Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden helmikuun 2020 numerossa 208 Jälkijunassa-palstalla.

Tutkimuksen uusi huippu

Tammikuun Pelaajaa lukeneet saattoivat huomata, että vuoden parhaiden pelien listan kärkikymmenikössä oli yksi nimike, jota ei ollut lehdessä aiemmin käsitelty. Kyseessä oli keväällä julkaistu Outer Wilds, joka jäi meillä viime vuonna aikataulusyistä ilman omaa arvosteluaan. Näin voi käydä aina silloin tällöin hieman pienempien pelien tapauksessa, mutta erityisesti Outer Wildsin kohdalla se tuntui suorastaan rikolliselta. Peli ylsi listallemme hyvästä syystä, joten koimme tärkeäksi antaa sille vielä oman paikkansa parrasvaloissa – vaikkapa sitten jälkijunassa.

Outer Wilds on avaruustutkiskelupeli sanan varsinaisessa merkityksessä. Ensimmäisen pelitunnin aikana se lahjoittaa pelaajansa käyttöön rähjäisen mutta sitäkin persoonallisemman avaruusaluksen, jolla lähdetään kiertämään saumatonta ja jatkuvassa liikkeessä olevaa aurinkokuntaa. Minkäänlaisista aseista ei ole tietoakaan, vaan tärkeimmät työkalut ovat pelaajan omien hoksottimien lisäksi ääntä havaitseva tutka, pieniin rakoihin laukaistavissa oleva tiedustelukamera ja aurinkokuntaa asuttaneiden muinaisten nomai-muukalaisten kieltä tulkitseva käännöstyökalu. Toiminnallisimmillaan peli on avaruusalusta ja rakettireppua käytettäessä, jolloin puolirealistinen fysiikkamallinnus johtaa välillä täpäriin laskeutumistilanteisiin.

Outer Wilds -arvostelu

Aurinkokunnan tutkiminen on alusta asti niin vapaata, että se jopa häkellyttää. Pelaajalle vinkataan kyllä, että tarkoituksena olisi oppia lisää nomaiden historiasta, mutta muuten koko maailma on heti avoimesti tutkittavissa. Mikään ei estä suuntaamassa välittömästi siis kohti kaukaisinta taivaankappaletta tai käräyttämästä itseään hengiltä auringon lämpimässä syleilyssä. Aurinkokuntaa tutkaillessa vastaan tuleekin jatkuvasti erilaisia kummia ja paikoin jopa näyttäviä asioita, mutta toistuvasti mieleen hiipii silti myös kysymys, mitä pelissä pitäisi oikein tehdä.

Outer Wildsin alku on ehdottomasti eniten pelaajan kärsivällisyyttä koetteleva osuus, mutta se on myös keskeinen osa kokemusta. Välillä jopa päämäärättömältä tuntuva harhailu opettaa unohtamaan videopelien perinteisten rakennusosien etsimisen ja antautumaan pelimaailman vietäväksi. Vähitellen aurinkokuntaa alkaakin katsoa uudella tavalla. Asioita ja esineitä sitovat säännöt nousevat esiin, ja merkityksettömiltä tuntuneet yksityiskohdat heräävät eloon yllättävillä tavoilla. Kliseiseltä haiskahtava juoni paljastuu sekin hienovaraiseksi ja koskettavaksi tieteistarinaksi, jossa löydetään toivoa epäonnistumisista ja asioiden lopullisuudesta.

Outer Wilds -arvostelu

Totuus Outer Wildsista on, että se on juostavissa läpi reilussa vartissa. Jotta tähän pisteeseen voi kuitenkin päästä, on edessä noin 20 pelitunnin matka, joka todellakin on päämäärää arvokkaampi. Koko seikkailun pointti on ymmärtää pelaajaa ympäröivää maailmaa siinä määrin, ettei etenemistä rajata pelin määrittämillä tarkastuspisteillä tai matkan varrella avattavilla lisämekaniikoilla. Outer Wilds on kirjaimellisesti peli tiedosta ja oppimisesta, sillä tärkein, hyödyllisin ja tyydyttävin asia, mitä se voi pelaajalleen tarjota, on informaatio.

Pelimaailmojen tutkiminen on ollut aina iso osa videopelejä, mutta Outer Wildsin myötä edessä voi olla vielä hyvinkin mullistusten aika klassiselle pelielementille. Sen tapa rakentaa kokonainen ja ennen kaikkea vapaamuotoinen kokemus pelaajan oivaltamisen varaan on ollut kunnianhimoinen suoritus, josta käteen jää toistuvaa löytämisen iloa. Tiedonnälkä on yksi ihmisen määrittelevimpiä ominaisuuksia, eikä moni peli tunnu ymmärtävän sitä niin kuin Outer Wilds.

9/10

Kehittäjä: 
Mobius Digital
Julkaisija: 
Annapurna Interactive
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Kauhu, Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän Hege kuva
Hege

Pelasin juuri tämän pelin ja pidin tästä kovasti!
Peli on erittäin hyvä ja erityislaatuinen, oman pelikokemukseni perusteella tällaisia pelejä ei ihan joka vuosi keksitä.

Uskon, että kaikki pelin puzzlet on loogisia ja pääteltävissä. En sanoisi peliä kuitenkaan helpoksi. Pelin rakenne on niin epälineaarinen, että jos jokin vihje jää huomaamatta tai ymmärtämättä, voi pelissä jumiutua tuntikausiksi harhailemaan, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä päästäkseen "eteenpäin". Siksi omasta mielestäni on hieman harhaanjohtavaa sanoa, että pelin voi odottaa läpäisevänsä / selvittävänsä n. 20-30 tunnissa. Jos joku pystyy saavuttamaan pelin lopun 20 tunnissa täysin ilman pelin ulkopuolisia vihjeitä, niin sanoisin että ihan hatunnoston arvoinen suoritus!

Täytyy myöntää että en pystynyt omin avuin ratkaisemaan peliä. Noin 50 tunnin kohdalla katkesi selkäranka ja katsoin juutuubista pienehkön mutta ratkaisevan vihjeen. Silti olen tyytyväinen etten spoilannut täysin koko läpipeluuta vaan ainoastaan yhden yksityiskohdan. Kuitenkin on mahdotonta sanoa, olisinko läpäissyt peliä ollenkaan ilman tuota nettivihjettä (=huijaamista). Tällainen toki harmittaa, mutta loppujen lopuksi en sanoisi peliä epäreiluksi.

Minusta peli on siinäkin mielessä erikoinen, että nykyisin kovin harvaa peliä pelatessa on epävarma tunne siitä, pääseekö peliä omin avuin loppuun.