Overpass / Arvostelut / pelaaja.fi

Overpass

12.04.2020 // Kirjoittanut: Aake Kinnunen
0

Ei este vaan hidaste

Rallin ja radan lisäksi viihdyttävää ajamista löytyy maastosta. Overpass yrittää iskeä samoille urille muun muassa MudRunnerin kanssa. Isojen maastokomistusten ja moottoripyörien sijaan vähemmän kuljettuja uria haastetaan maastomönkijöillä, hytillä ja ilman.

Overpassin takaa löytyy ruotsalainen Zordix, joka on tehnyt pelin ilmeisen pienillä resursseilla. Sisältöä on kehitelty uratilalla, jossa maastoajajien keskinäistä paremmuutta mitataan rankingilla. Menestyksen myötä aukeavat ostettavat osat ja mönkijät sekä sponsorisopimukset, jotka helpottavat kaiken tämän ihanan shoppailua. Kisoissa kolhitun ajokin korjaaminen on kampanjan mielenkiintoisin osa, ja vaativat remontit edellyttävät pidempää korjaamovisiittiä.

Pikapelien lisäksi Overpassissa on mahdollisuus nettipelaamiseen ja sohvapelaamiseen joko kaksistaan jaetulla ruudulla tai kahdeksan pelaajan voimin vuorotellen. Hurraa, jos olet koronaeristyksessä kavereiden kanssa.

Overpass-arvostelu

Kisat koostuvat joko kierrosten kiertämisestä maastoradalla tai pisteestä toiseen kulkevalla pidemmällä reitillä, mutta kumpikin vaihtoehto käy nopeasti tylsäksi. Matkan varrelle on kehitelty maastohaasteiden lisäksi keinotekoisia esteitä, kuten rengaskasoja, halkokasoja, lippusiimoja ja keinulautoja. Väärä suorittaminen palkitaan aikasakolla, ja tuomarin näkökyvystä voidaan olla monta mieltä. Ajokin kaatumisesta sen sijaan ei juuri rangaista, mikä on Overpassin ajettavuudella ainoa oikea ratkaisu.

Kisoja ajetaan erilaisissa maastoissa ympäri maailman palmurannoilta pohjoismaiseen havumetsikköön. Overpass kaipaa muiden maastopelien muovautuvaa ja tuhoutuvaa ympäristöä. Jos jopa MXGP3 ja Dirt Rally 2 simuloivat kuluvaa maastoa, ei Overpassilla pitäisi olla syytä muoviseen ja kivikovaan ympäristöön. Varsinkin konsoliversioissa hämmästyttää myös, että pelaajalle ei anneta juuri mitään palautetta pidosta tai maastosta, sillä ohjain ei yksinkertaisesti värise millään tavalla. Samalla puuttuu luotettava käsitys vauhdista ja maaston muodosta.

Periaatteessa työkaluvalikoima on Overpassissa kohdillaan. Mönkijät on lainattu nimivalmistajien, kuten Polariksen, Yamahan ja Arctic Catin, valikoimista. Pelaajalla on myös mahdollisuus päivittää ajokkia erilaisin mekaanisin osin, joten suosikkimönkijänsä puutteita voi paikata myöhemmin.  Hytittömien mönkijöiden kohdalla pitää periaatteessa ohjata myös kuljettajan nojaamista moottoripyörän tavoin, mutta kuljettajalla on luontainen taipumus tehdä sikiöasentoinen hyppy mutaan joka tapauksessa. Ajamiseen voi hiukan yrittää vaikuttaa valitsemalla esimerkiksi takavedon, nelivedon tai lukittujen tasauspyörästöjen väliltä.

Overpass-arvostelu

Graafisesti Overpass on karkea tuote, jonka muovinen kiilto viittaa jonnekin PS4:n ja Xbox Onen alkuvuosiin. Äänimaailma on astetta paremmalla tolalla, joskin tasaisesti huutavat moottorit vaativat hiukan kärsivällisyyttä. Musiikkiapua on haettu The Crew 2:n hengessä nykyaallon autotallirokista. Valikot ovat tönköt ja ohjaus kankea, ja yllättäen jopa kamerakulman kääntäminen on usein hankalaa.

Overpass osuu kyllä ovelasti suunniteltuun rakoon markkinoilla, mutta tällaisenaan peli on vasta puolivalmis. Vieläkin kauheampaa on, että hauskuus puuttuu – eikä sitä voi lisätä edes päivityksillä.

5/10

Kehittäjä: 
Zordix
Julkaisija: 
Bigben Interactive
Peligenre: 
Ajopeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Nostoja