Pacer / Arvostelut / pelaaja.fi

Pacer

11.02.2021 // Kirjoittanut: Aake Kinnunen
0

Pacer-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden tammikuun 2021 numerossa 218. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Makutestin kakkonen

Futuristinen kiiturikisailu on kuulunut konsoleiden historiaan koko 3D-ajan aina ensimmäisen PlayStationin WipEoutista saakka. Viuhuvat maisemat, leijuvat kiiturit, räiskyvät aseet ja pauhaavat bassot ovat olleet kiehtova paketti, johon palataan pelibisneksessä aina tasaisin väliajoin.

Psygnosiksen ja Sonyn Studio Liverpoolin alkuperäisistä ajoista on kuitenkin tultu kauas. PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja Steamissä julkaistu Pacer pyrkii täyttämään viime vuosien hiljaisuuden lainaamalla tuttuja elementtejä ja viemällä niitä myös uuteen suuntaan. Formula Fusion -nimellä Kickstarterissa vuonna 2015 alkunsa saanut projekti työllistää genren vanhoja konkareita, joten lähtökohdat ovat sinänsä lupaavat. Myös räväkästä graafisesta suunnittelusta tunnettu The Designers Republic on saatu jälleen lainaamaan kultaista kosketustaan, ja kattavalta soundtrackiltakin löytyy muun muassa Psygnosiksen alla nimensä hankkinut Cold Storage.

Pacer-arvostelu

Pacerin meno onkin jo valmiiksi tuttua heti ensihetkistä alkaen. Nopeusmittarissa pyörivät uskomattomat luvut, aseet paukkuvat, tekno ulvoo, ja voittaja on yleensä se, joka osuu eniten boosterilaattoihin. Pacer aloittaa hiukan nopeammalta kisaportaalta kuin mihin on totuttu, mikä korostaa myös ratojen lievää hiomattomuutta. Huikeat ylös, alas ja sivuille taipuvat silmukat ovat muodostuneet toki painovoimaa uhmaavien kiitureiden tavaramerkiksi, mutta jokin ratojen suunnittelussa mättää. Tutun soljuvan rytmin rikkoutuminen tuo mieleen huonosti remixatun version lempikappaleesta. Vaihtelua on tavoiteltu useilla erilaisilla kisatyypeillä aina tuhoralleista pudotuspeleihin ja aikakisoihin.

Monipuolisuutta puolestaan on haettu tuomalla tarjolle lieviä viritysmahdollisuuksia aluksen eri ominaisuuksiin. Myös asepaketin voi valita suoraan, joten radan asebonukset antavat ammuksia vain mukana kulkeviin lempparipyssyihin, joten Mario Kart -henkinen yllärijärjestelmä on korvattu tehokkaammalla tuhoamisella.

Unreal Enginellä toteutettu Pacer pyörii jo hienosti 60 ruudun päivitysvauhdilla ainakin PlayStation 4 Prolla, joskin erikoistilanteet voivat aiheuttaa hetkellisiä pudotuksia ei-kriittisissä hetkissä. Myös PlayStation 5:llä Pacer pyörii hienosti taaksepäin yhteensopivuuden ansiosta. Moninpelissä tarjolla on kymmenen hengen kisaamista erilaisissa kisatyypeissä, joskin jo nyt alhainen pelaajamäärä ei lupaile hyvää tulevaisuutta ajatellen. Steamissä Pacer on puolestaan tsempannut viime kuukausina, sillä virallinen julkaisu ja uudelleenbrändäys aiemmasta Formula Fusion -projektista ovat tuoneet uutta virtaa.

Pacer-arvostelu

Pienen budjetin pelinä Pacer on melko hyvä kokonaisuus, mutta rajalliset resurssit näkyvät loppuhionnan puutteena. Radat ja pelityypin uudet ideat olisivat hyötyneet lisätunneista pelitestaamisessa. Kankeat valikot ja valmiiksi vanhalta vaikuttava graafinen ilme ovat väärä askel peligenressä, joka pohjautuu voimakkaasti viiltävään tyylikkyyteen. Jää jopa mysteeriksi, kuinka paljon ja missä tilanteissa The Designers Republicin kädenjälki on oikeastaan näkyvissä. Myös musiikkipuoli jättää toivomisen varaa. Luulisi, että maailmalta löytyisi kourallinen nousevia nykyartisteja luomaan jälleen hapon lailla polttavaa äänimaisemaa.

Pacer tuo kiiturikaahaamisen Xbox Onella ja pc:llä pelaaville, mutta PlayStationille tarjolla on muitakin vaihtoehtoja.

7/10

Kehittäjä: 
R8 Games
Julkaisija: 
R8 Games
Peligenre: 
Ajopeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Nostoja