Paper Mario: The Origami King / Arvostelut / pelaaja.fi

Paper Mario: The Origami King

12.10.2020 // Kirjoittanut: Markus Heino
1

Paper Mario: The Origami King -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun 2020 numerossa 214. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Väärin taiteltu

Paper Mario -sarja kuuluu ehdottomasti hyvän mielen pelieni joukkoon sekoittamalla runsaasti huumoria seikkailupelin, pulmanratkonnan ja roolipelielementtien soppaan. Sarjan uutukainen The Origami King yrittää tarjota kaikkea tätä entistä virtaviivaisemmassa paketissa reilun parinkymmenen tunnin pääjuonensa aikana. Välillä se ampuukin napakymppejä omaan kuivaan huumorintajuuni erityisesti onnistuneiden sivuhahmojen ansiosta, mutta miltei kaikilla muilla osa-alueilla se valitettavasti alittaa odotukset.

Tarina alkaa perinteisen Mario-seikkailun askelmerkkien mukaan. Prinsessa Peach ja Sienivaltakunnan asukkaat ovat joutuneet Olly-nimisen origamiotuksen temppujen uhriksi. Ilkimys haluaa nousta valtakunnan kuninkaaksi taittelemalla sen asukit yksiulotteisista paperihahmoista aivopestyiksi origamihahmoiksi. Mario joutuu tietenkin ottamaan vauhtia pelastusoperaatioon Sienivaltakunnan kolkkia koluamalla. Matkakumppanina toimiva kiltti origamihahmo Olivia toimii humoristisena apurina ja omaksuu erinäisiä hyödyllisiä erikoiskykyjä seikkailun aikana.

Juoni ei varsinaisesti säväytä missään vaiheessa, vaan se jää pahasti esittelemiensä hahmojen varjoon. Lopputekstien rullatessa en kokenut saavuttaneeni merkityksellistä voittoa pahasta, mutta jäin hieman kaipaamaan vääräleukaisia matkakumppaneitani, kuten indianajonesmaista arkeologi-toadia ja massiivista identiteettikriisiä potevaa bob-omb-pommiotusta.

Paper Mario: The Origami King -arvostelu

Sienivaltakunta itsessään on mielenkiintoinen paikka, joka kannustaa tutkimaan alueitaan kerättävien ja erityisesti hullunkuristen toad-hahmojen pelastamisen vuoksi. Pidin alueiden tutkimista ja vapaaehtoisten pulmien ratkontaa moninkertaisesti antoisampana pelailuna kuin varsinaisen juonen seuraamista.

Taistelujärjestelmää on jalostettu jollain ilveellä vieläkin huonompaan suuntaan edellisosa Paper Mario Color Splashista. Tällä kertaa Mario kohtaa vihollisensa pyöriteltävällä taistelukentällä, jonne saapuvat vihollisryhmät tulee järjestellä saadun ajan ja käytettävien siirtojen puitteissa riveihin tai rinnakkain. Oikein järjestelemällä Mario saa hyökkäysvoimaansa kertoimen ja pystyy melko varmasti kukistamaan vihollisensa parilla hyökkäyksellä. Valikoimasta löytyy erilaisia variaatioita Marion ikonisesta hyppyhyökkäyksestä ja vasaraiskuista, mutta varsinainen toiminta pysyy rivivihollisten suhteen raivostuttavan monotonisena koko tarinan ajan.

Erilliseen taisteluruutuun siirtyminen, taistelukentän sorvaaminen ja samojen hyökkäysten viljely kerta toisensa jälkeen tekevät taisteluista turhia ja mekaniikoiltaan tylsintä pakkopullaa aikoihin. Mario ei edes kerrytä kokemusta tai vahvistu taistelujen myötä, sillä osumapistepankki kasvaa tutkimalla alueita tai etenemällä juonessa. Vihollisia voi onneksi vältellä aika ajoin juoksemalla karkuun.

Paper Mario: The Origami King -arvostelu

Pomovastukset muuttavat kaavaa lisäsäännöillä, sillä Marion pitää kulkea tiettyjä reittejä ja aktivoida tiettyjä ruutuja taistelukentällä ennen omia iskuja. Useimmat pomovastukset paljastavat oikean metodin kokeilun kautta, mutta nämäkin koitokset puuduttavat erittäin nopeasti. Taisteluista yksikään ei ollut varsinaisen haastava, joten suurin epäonnistumisen mahdollisuus liittyy pelaajan keskittymisen akuuttiin herpaantumiseen. Persoonallisesta ulkomuodostaan huolimatta pomovastukset ovat liian samanlaisia koitoksia tehdäkseen vaikutuksen.

Tuntuu kuin The Origami Kingissä olisi kaksi toisistaan täysin irrallista puolta: värikäs, iloinen ja hullunkurinen maailma sinne sopivine hahmoineen ja sitten mykistävän huonosti toteutettu taistelujärjestelmä unohdettujen roolipelielementtien raunioissa. Kaukana ovat The Thousand-Year Doorin tai Super Paper Marion kunnian päivät.

6/10

Kehittäjä: 
Intelligent Systems
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Kauhu, Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän Paladin777 kuva
Paladin777

Oli hieman kova arvostelu tälle pelille. En lähde kieltämään pointteja, mitä arvostelussa tuotiin esille. Ehkä nyt arvostelussa homma on kärjistetty noiden taisteluiden suunnalta vähän liian jyrkäksi. Taistelut olivat valitettavasti pelin huonoin osio, ja pienellä säädöllä ne olisivat olleet paljon parempia. Taisteluissa esineitä ja kolikoita jaeltiin niin auliisti, ettei homma koskaan vaikeaa ollut. Toisaalta taistelu oli pelin heikoin osa.

Toisaalta tarina ja vitsit olivat ihan Nintendon parasta antia. En muista, että olisin hetkeen nauranut pelille niin paljon kuin muutamassa kohtaa paperi Mariolle. Ehdottomasti tulen joskus palaamaan Paper Marion pariin.

Suosituksena ihmisille, jotka ostoa arpovat, niin hauska ja viihdyttävä peli oli! Jos maailmaa jaksoi nuohota ja ylimääräiset sydämmet löytyivät, niin taistelut olivat pääsääntöisesti nopeita ja helppoja. En lähtisi niiden takia peliä skippaamaan. Mutta olisi Nintendo voinut tämän paremminkin toteuttaa.