Paranoia: Happiness is Mandatory / Arvostelut / pelaaja.fi

Paranoia: Happiness is Mandatory

8.03.2020 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
0

Tietokone on ystävä, tottele tietokonetta!

Paranoia on vuonna 1984 ilmestynyt, mustalla huumorilla varustettu pöytäroolipeli, joka on syystäkin saavuttanut kulttimaineen. Se sijoittuu dystooppisen tulevaisuuden suljettuun kaupunkiin Alpha Complexiin, jota hallitsee kajahtanut tietokone. Onnellisuuspillereiden napsiminen on pakollista, kansa on jaettu värikoodein eri turvaluokituksiin, ja byrokratia on tehotonta. Lähes kaikki on kiellettyä tai luokitellaan vallankumoukselliseksi toiminnaksi, josta rangaistus on kuolema. Pelaajat ohjaavat alhaisen turvaluokituksen omaavia ongelmanratkojia, troubleshootereita, joiden tehtävä on ratkoa tietokoneen heille antamia, yleensä mahdottomia tai ristiriitaisia tehtäviä ja tuhota luvattomat mutantit, petturit ja salaseurat. Harmi vain, että pelaajat itse ovat mutantteja, pettureita ja salaseurojen jäseniä, joilla on omat agendansa.

Paranoia ei siksi olekaan muiden pöytäroolipelien tavoin niinkään yhteistyöhenkinen kuin kilpailullinen, kun jokainen pelaaja yrittää olla paljastumatta ja pysyä elossa samalla, kun toteuttaa omia tavoitteitaan ja yrittää paljastaa kanssapelaajat pettureiksi. Sekoilussa auttaa se, että pelaajat ovat myös klooneja, joita jokaisella on varastossa viisi tapaturmien ja terminointien varalta – ja niitähän riittää.

Paranoia: Happiness is Mandatory -arvostelu

Pelistä ei ole pahemmin tehty digiversioita, joten viime vuoden lopulla ilmestynyt Paranoia: Happiness is Mandatory jo on siksi kiinnostava tapaus. Kyseessä on yksinpelattava roolipeli, joka noudattaa ihailtavan tarkasti pöytäpelin maailmaa ja asetelmia. Pelaaja ohjaa neljän troubleshooterin ryhmää ja suorittaa tietokoneen antamia, alati vaikeutuvia tehtäviä samalla, kun yrittää itse olla leimautumatta petturiksi.

Lähtökohdat ovat kelvolliset. Hahmoilla on eri taitoja, joista on apua taisteluissa, pulmien ratkomisessa ja keskusteluissa Alpha Complexin muiden asukkien kanssa. Aseiden ja varusteidenkin kanssa saa näpertää, ja kloonit toimivat lisäeläminä. Taistelut tapahtuvat tosiajassa, mutta tilanteen voi pysäyttää milloin tahansa antaakseen ryhmäläisille komentoja.

Alun kiinnostus kuitenkin lässähtää nopeasti, kun huomaa kokonaisuuden olevan roolipeliksi aika kevyt ja laiha. Tehtävät ovat lopulta varsin yksinkertaisia, sillä niissä lähinnä ravataan paikasta toiseen koko ajan. Taisteluissa ei juuri taktiikkaa kaivata, kunhan vie ryhmäläiset suojaan ja toivoo, että viholliset kuolevat ennen omia. Varusteiden kanssa kikkailukin jää turhaksi, sillä joka tehtävään saa uudet varusteet, jotka otetaan pois sen loputtua. Pelaaja voi tosin piilottaa omaan jemmaansa joitakin varusteita, jos niin haluaa. Taitojakaan ei hyödynnetä pulmien ratkonnassa tai keskusteluissa niin usein, että niillä olisi jotain syvempää merkitystä. Ja mitä vähemmän kaameasta hakkerointiminipelistä joutuu kärsimään, sen parempi.

Paranoia: Happiness is Mandatory -arvostelu

Pelillisesti paras idea on petturuusmittari, joka raksuttaa ylöspäin jokaisesta pelaajan tekemästä rikkeestä tai virheestä, olivat ne sitten tahattomia tai tahallisia. Paranoian hengen mukaisesti tehtäviä voi harvemmin läpäistä ilman rikkomuksia, ja aina pitää hieman pelätä, ilmiantavatko muut ryhmänjäsenet pelaajan tehtävän lopussa – aivan kuten pelaaja voi tehdä niille. Petturuusmittaria voi yrittää laskea tunnustuskopeissa, jos osaa vastailla oikein siellä esitettyihin kysymyksiin.

Lopulta on vaikea sanoa, onko ongelma se, että peli on varsin pienen budjetin tekele, vai se, ettei Paranoia taivu yksinpelattavaan muotoon kovinkaan hyvin. Pöytäpelissä sen petturuuteen ja selkäänpuukotuksiin perustuva vuorovaikutus toisten pelaajien kanssa tarjoaa huikeaa hupia, ja sitä ei ennalta käsikirjoitettu yksinpeli pysty tarjoamaan. Kovimmat Paranoian fanit osaavat kyllä arvostaa pelin aitoa henkeä, mutta roolipeliksi se on hyvin keskinkertainen tuotos.

5/10

Kehittäjä: 
Black ShamrockCyanide
Julkaisija: 
Big Ben Interactive
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja