Persona 5 Royal / Arvostelut / pelaaja.fi

Persona 5 Royal

10.06.2020 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
0

Japanilaisroolipelien aatelia

Mitäpä sitä kiertelemään. Muutaman vuoden takainen Persona 5 on kaikessa omaleimaisuudessaan yhä täyden kympin japanilaisroolipeli. Se iski päivärytmiä jäljittelevällä vetoavalla rakenteellaan, uusia tuulahduksia vuoropohjaisiin valikkotaisteluihin tuovalla otteellaan ja sympaattisilla hahmoillaan pöytään sellaisen jokerin, jota yhdenkään lajityypin ystäväksi itseään kutsuvan ei olisi pitänyt ohittaa.

Kuten PlayStation Vitalla taannoin neljättä osaa syventänyt Persona 4 Golden, uunituore Persona 5 Royal ehostaa emopeliä lukuisilla eri tavoilla. Uutta sisältöä ei ole tyydytty liimaamaan tökerösti emopelin kylkeen, vaan se näkyy ja tuntuu siellä täällä pelinsisäisen kalenterivuoden aikana. Persona 5:n päivittäinen arki, jossa tasapainotellaan kaverisuhteiden, kokeiden täyttämän opiskelijaelämän ja pahuuden sydämistä varastavan aavevarkaan uran välillä, ei ole kokenut dramaattisia muutoksia, mutta lisäyksiä ilmenee tarpeeksi tasaisesti, jotta myös alkuperäisversion pariin kaipailevien mielenkiinto pysyy yllä. Ennen kaikkea ne tukevat kokonaisuutta sen verran luontevasti, että peliä on enää vaikea kuvitella ilman niitä.

Persona 5 Royal -arvostelu

Persona 5 Royalin suurimmat tarinalliset lisäykset ovat sidoksissa Shujinin koulun uuteen kunniaoppilaaseen Kasumi Yoshizawaan, jonka lisäksi opinahjon käytävillä pyörii nyt myös opinto-ohjaaja Takuto Maruki. Kuten tuttujenkin hahmojen kohdalla, ajan uhraaminen kaksikon kanssa seurustelemiseen kasvattaa pelaajan kykyjä perinteisten luolastojen virkaa toimittavissa metamaailmoissa. Näin kaikilla ajankäyttövalinnoilla vaikutetaan suoraan tulevaisuudessa pärjäämiseen.

Vuorovaikutusta ja yhteishenkeä kasvatetaan muutoinkin, sillä tiimijäsenten välistä hyökkäysten linkitystä voidaan monipuolistaa viettämällä aikaa uusissa paikoissa, kuten jazzklubilla tai vaikkapa tikanheiton parissa. Taisteluissa onkin ajan myötä astetta nopeatempoisempi ote, kun uudet tuki- ja yhteisliikkeet tehostuvat ja sujuvoittavat rytmitystä. Useampien ajanviettomahdollisuuksien seurauksena myös pelin rytmitystä on tiivistetty ja ajankäyttöä vapautettu, mikä tekee arjen suunnittelusta ja metamaailman luolastoihin suuntaamisesta helpompaa ja hauskempaa.

Vaikka Persona 5 Royal antaa enemmän apukeinoja selviytyä metamaailman uhista tehokkaammin, alueita on osin jopa kasvatettu pitämään vanhojen pelaajien mielenkiintoa yllä. Esimerkiksi uusi heittokoukku auttaa luolaston uusille alueille pääsemistä, ja jopa koko pelin kattavaa Mementos-satunnaisluolastoa on piristetty mystisellä Jose-pojalla, joka kykenee kasvattamaan kerätyillä esineillä alueilta haalittavien kokemuspisteiden, esineiden tai rahan määrää. Tehostamisesta huolimatta aikarajat painostavat silti sopivasti, mikäli haluaa nähdä mahdollisimman paljon tarinalinjoja tai pelin loppupuolelle tehdyt laajemmat lisäykset, kuten täysin uuden lukukauden.

Persona 5 Royal -arvostelu

Ei ole epäilystäkään, etteikö Persona 5 Royal olisi kaikin puolin aiempaakin nautinnollisempi kokemus. Lisäysten ohella kehittäjät onnistuvat poistamaan useita pullonkauloja, jotka saattoivat toisinaan turhauttaa alkuperäisessä pelissä – vähentämättä kuitenkaan pelin keskeistä viehätystä. Mitä pidemmälle seikkailu etenee, sitä tyydyttävämmin uudet ja vanhat elementit punoutuvat yhteen pelimekaanisesti ja tarinallisesti. Toisaalta tämän ei pitäisi yllättää, koska Persona 5:n vahvuus ovat nimenomaan toisiinsa sujuvasti loksahtavat yksityiskohdat.

Mikäli japanilaisroolipelien moderni klassikko jäi välistä ensimmäisellä kerralla, Persona 5 Royal on epäilemättä paras tapa sen kokemiseen. Alkuperäisen pelin läpäisseenäkin on reilusti myönnettävä, että Persona 5 varasti sydämeni jo toistamiseen. Se jos mikään ansaitsee täydet pisteet.

10/10

Kehittäjä: 
Atlus
Julkaisija: 
Sega
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta