Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy / Arvostelut / pelaaja.fi

Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy

14.06.2019 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Ei vastalauseita

Capcomin Ace Attorney on pelisarja, joka kuulostaa paperilla liian kummalliselta menestyäkseen. Ylilyövää oikeussalidraamaa tekstipainotteisessa muodossa tarjoilevat teokset saavuttivat kuitenkin suursuosion jo alkuperäisen DS:n aikakaudella, ja kuuden pääpelin lisäksi sarja on poikinut vuosien varrella melkoisen liudan sivuosia.

Oli vain ajan kysymys, milloin käsikonsoleilla tähän asti viihtynyt nimike saapuisi nykysukupolven kotikonsoleille, ja se hetki on nyt koittanut. Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy tuo visual novelia ja pulmapelailua yhdistelevän sarjan kolme ensimmäistä osaa pc:lle, PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja Switchille – ja tekee sen hyvin.

Toisin kuin voisi kuvitella, pian 20 vuotta porskuttanut sarja ei ole päässyt vanhentumaan päivääkään sitten debyyttinsä. Tästä on pitkälti kiittäminen sen varsin simppeleitä pelimekaniikkoja. Pelaajan vuorovaikutusmahdollisuudet rajoittuvat staattisten rikospaikkojen tutkimiseen ja 2D-animoitujen todistajien kuulusteluun, joten vanhenemisen varaa ei juuri edes ole.

Pelillisesti melko kevyen sarjan todellinen vetovoima piileekin sen mahtavassa käsikirjoituksessa, joka niin ikään onnistuu vielä vuosienkin jälkeen yllättämään, turhauttamaan ja naurattamaan. Ratkottavat rikokset ovat aivot nyrjäyttävän monikerroksisia, hahmot ikimuistoisia ja jännitys oikeussalissa käsinkosketeltavaa. Yliluonnollisia elementtejäkin käytetään alkuperäisessä trilogiassa vielä harkittuina tehokeinoina. Lueskeltavaa riittää noin viideksikymmeneksi tunniksi, eikä meno ala kyllästyttää missään vaiheessa.

Mittavaa urakkaa on uusioversiossa kevennetty silti pienillä elämänlaadullisilla parannuksilla. Suurin näistä on kenttätutkimuksissa käytössä oleva osoitin, joka vaihtaa nyt väriä, kun sen alle sattuu jotain etenemisen kannalta oleellista. Helpotus saattaa suututtaa kovaksikeitettyjä faneja, mutta sillä vältetään tilanteet, joissa kärpäsenkakan kokoisen johtolangan sivuuttanut pelaaja päätyy puoleksi tunniksi palloilemaan paikasta toiseen tuloksetta. Peliin on lisätty myös kelausvaihtoehto, jonka avulla inhokkilukunsa voi ohittaa melko kivuttomasti.

Ace Attorneyn pelaaminen suurella ruudulla tuntuu omituiselta, mutta käsikonsoliformaattia ei varsinaisesti jää kaipaamaan. Jälkimmäisten pelien DS-kaksoisruutukikkailut on kierretty erinomaisesti, eikä tietämätön osaisi välttämättä edes aavistaa, mille alustalle ne on alun perin julkaistu. Käyttöliittymän skaalaus ei tosin ole mennyt uudessa muodossa aivan nappiin, joten teksti on televisiossa kissankokoista.

Pelien visuaalisessa tyylissä on myös nieleskelemistä, sillä Ace Attorneyn ajattoman skarppi pikselitaide on uuden trilogian myötä muisto vain. Yksityiskohtaiset hahmomallit ja pikkutarkat taustakuvat on korvattu perinteisemmällä digitaiteella, joka ei valitettavasti pärjää laadussa vanhalle ilmeelle. Fanitaidemainen jälki kuitenkin unohtuu pikku hiljaa, kun pelin juonenkäänteiden antaa viedä mennessään.

Pintamaalivirheistään huolimatta Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy on todella tervetullut ja laadukas julkaisu, jonka toivoisi vielä tavoittavan sarjaa ennestään tuntemattomia pelaajia. Kolmenkymmenen euron suositushintaansa vastaan paketti tarjoaa massiivisen määrän mielettömän omaperäistä viihdettä, joka pelisarjan ikään ja suosioon nähden on jo miltei yleissivistystavaraa. Vaikka trilogian kolme peliä muodostavat keskenään täydellisen tarinakokonaisuuden, toivon mukaan myös sarjan toinen puolisko saa vastaavan käsittelyn tulevaisuudessa.

9/10

Kehittäjä: 
Capcom
Julkaisija: 
Capcom
Peligenre: 
Seikkailu, Pulma, Visual novel
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta