Picross S6 / Arvostelut / pelaaja.fi

Picross S6

10.07.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0

Picross S6-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2021 numerossa 223. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Rentouttavaa aivoruokaa

Japanilaisilla ristikoilla eli nonogrammeilla on pitkä ja merkittävä historia Nintendon alustoilla. Jo alkuperäisen Game Boyn aikoihin julkaistiin Picross-pelien sarjaa, joka on sittemmin ollut pitkälti vastuussa koko pelityypin esittelemisestä ympäri maailman. Sana picross ei olekaan tänä päivänä vain Nintendon omistama tavaramerkki, vaan monille se on myös ainoa termi, jolla he nonogrammit tuntevat.

Valtaosa Picross-peleistä on ollut 90-luvulta asti japanilaisen Jupiter-studion käsialaa, eikä yhtiö ole vieläkään jättänyt pelityyppiä taakseen. Sen viimeisin julkaisu on Switchille ilmestynyt Picross S6, joka tarjoaa tasokkaan keinon tutustua logiikkapulmailuun tai syventää suhdettaan siihen.

Nonogrammit perustuvat numeeristen vihjeiden avulla tapahtuvaan ruutujen värittämiseen. Pulmat kutittavat helposti samoja hermoja kuin sudokujen ratkominen, mutta ne ovat rakenteeltaan joustavampia ja näin ollen myös leikkisämpiä. Tämä korostuu varsinkin siinä, että pulmien ratketessa tekijän eteen muodostuu usein jonkinlainen kuvio, jolla ei ole suoranaista pelillistä funktiota mutta joka lisää hauskaa tavoitteellisuutta pähkinöiden pureskeluun.

Picross S6 -arvostelu

Pelinä Picross S6 on erittäin suoraviivainen keino nauttia virtuaaliristikoista. Sen pulmia ja valikoita ei ole lähdetty värittämään minkäänlaisilla hahmoilla tai muulla ilotulituksella, vaan fokus on täysin pulmailussa. Perinteisen Picross-tilan tukena on parikin erikoistilaa, jotka ovat mukana tuomassa juuri sopivasti käänteitä pelaamiseen, jotta kyllästyminen ei pääse heti iskemään.

Virtaviivainen linja jatkuu pelin työkaluissa. Kaikkien ei oleteta olevan mestareita heti alussa, vaan yleisluontoisia sääntöjä ja vinkkejä tarjotaan aktiivisesti mutta tyrkyttämättä. Avustuksiltaan peli on oletuksena avokätinen uusille pelaajille, mutta kaikki tuet voi napsia helposti pois päältä. Näin tekevät palkitaan No Assist -papukaijamerkillä, mutta siitä ei tehdä numeroa, vaan kyseessä on lähinnä tapa nostaa hattua yritteliäisyydelle.

Picross S6 on pulmailua ilman turhia hilavitkuttimia ja esteitä. Keskittynyt lähestymistapa ei tee siitä seksikästä ulkoapäin katsottuna, mutta kymmenellä eurolla tarjottavilla sadoilla laadukkailla ristikoillaan se toimii monien edeltäjiensä tavoin tehokkaana keinona tyydyttää logiikkapulmanälkää.

7/10

Kehittäjä: 
Jupiter
Julkaisija: 
Jupiter
Peligenre: 
Pulma
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-3