Pikmin 3 Deluxe / Arvostelut / pelaaja.fi

Pikmin 3 Deluxe

5.12.2020 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Pikmin 3 Deluxe -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun 2020 numerossa 216. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Vielä kerran, kersantti Retikka

Vaikka Switchille käännettyjen Wii U -pelien lista on kolmen ja puolen vuoden aikana kasvanut huimaavan pitkäksi, Nintendoa ei voi varsinaisesti sättiä uusintapainotteisesta julkaisukalenteristaan. Osa Switch-käännöksistä on myynyt paremmin kuin alkuperäisellä alustallaan, ja koska Wii U:n ongelma ei oikeastaan koskaan ollut sen pelien varsinainen laatu, on myös pelaajien itsensä kannalta iloinen asia, että viime sukupolven helmiä tuodaan nyt laajemmin saataville.

Listan tuorein tulokas on Pikmin 3, joka kätkee perheystävällisen ulkokuorensa alle yllättävän vakavasti otettavan reaaliaikastrategian. Kuten sarjan perinteisiin kuuluu, pelissä haaksirikkoudutaan omituiselle planeetalle, jota asuttavat suloisen sisukkaat pikku pikmin-olennot. Vaaroja vaanii joka nurkalla, eikä kotiin pääsy suinkaan ole itsestäänselvyys. Pelaajan onneksi avuliaita pikmineitä voi käyttää tiukan paikan tullen hieman Lemmings-tyyliin tiedustelujoukkoina, työvoimana ja taistelutovereina tuntemattoman edessä.

Pikmin 3 Deluxe -arvostelu

Pikmin 3 edusti aikanaan monilla muillakin tavoin hyvin perinteistä Pikminiä, mutta sen tärkein erityispiirre oli kekseliäs tapa, jolla se pakotti pelaajansa hallitsemaan suurissa kentissään useita projekteja ja rintamia kerralla. Pelin kaikkia kolmea päähenkilöä omine pikmin-armeijoineen nimittäin ohjastetaan samaan aikaan, ja tehokas eteneminen annettujen aikarajojen puitteissa vaatii usein kovaa moniajokykyä ja huolellista suunnittelua.

Uusi Switch-versio on pelillisesti alkuperäiselle varsin uskollinen eli kaikin puolin hauskaa, juuri sopivan haastavaa ja ennen kaikkea virkistävän harmitonta strategiapuuhailua, joka on omiaan hurmaamaan miltei minkä ikäisen pelaajan tahansa. Deluxe-lisänimen perustelemiseksi pakettiin on ahdettu kuitenkin aimo annos uusia ominaisuuksia. Niistä merkittävin lienee saman sohvan moninpeli, joka on vihdoin laajennettu kattamaan myös tarinakampanja. Peli tuntui useampine päähenkilöineen jo Wii U:lla moninpelimahdollisuus mielessä kehitetyltä, ja olikin suuri vääryys, ettei yhteispelistä päästy tuolloin nauttimaan kuin irrallisissa moninpelitiloissa. Jaettu ruutu toimii tarinatilassakin kuin unelma, ja pulmien ratkominen yhteisvoimin on juuri niin hauskaa kuin voisi odottaakin.

Lähes huomaamattomia elämänlaadun parannuksia peliin on tehty paljon, ja esimerkiksi lukitusjärjestelmä ja äärimmäisen kätevä rynnäkkötoiminto on uusittu kokonaan käyttömukavuus mielessä. Viilaukset ovat varsin tarpeellisia, koska alun perin GamePadia hyödyntänyt teos ei käänny Switchille aivan kivuitta. Kolmesta tarjotusta ohjaustavasta yksikään ei ole aivan luonteva, ja varsinkin puhtaaseen liikkeentunnistukseen nojaava vaihtoehto vaikuttaa paholaisen riivaamalta. Kartta- ja valikkotoimintojen keskittäminen Wii U:n tabletille saattoi joistain pelaajista tuntua turhalta kikkailulta, mutta kaiken informaation viskaaminen takaisin tv-ruudulle vaatii totuttelua alkuperäistä pelanneelta.

Pikmin 3 Deluxe -arvostelu

Kuten täydelliseen pakettiin kuuluu, mukana on kaikki peliin aiemmin julkaistu lisäsisältö mutta myös uutta materiaalia. Aiemmista peleistä tutut sankarit Olimar ja Louie keplotellaan sisään tarinaan uusien lisätehtävien avulla, ja vaikka ne eivät menoa mullistakaan, sarjan fanit arvostavat varmasti mahdollisuutta tavata vanhat ystävät ohimennen uudelleen.

Vaikka Pikmin 3 Deluxe ei lisävarusteineenkaan välttämättä aivan täytä uuden osan perään haikailevien veteraanien tarpeita, uusintajulkaisu on ansainnut paikkansa. Alustaeroista johtuvista hienoisista ongelmista huolimatta se on mainio käännös mainiosta pelistä, jonka mahdollisimman monen soisi kokevan. Sellaisena se on Switchin loppuvuoden vahvimpia julkaisuja.

9/10

Kehittäjä: 
Nintendo
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Strategia
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-3