Planet Zoo / Arvostelut / pelaaja.fi

Planet Zoo

12.01.2020 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Huomenna mennään Korkeasaareen

Olisi ihanan helppoa voida verrata Frontier Developmentsin uunituoretta Planet Zoota suoraan studion muutaman vuoden takaiseen huvipuistosimulaatio Planet Coasteriin. Nimi täsmää, ulkoisesti pelit näyttävät erehdyttävän paljon toisiltaan, ja aihepiirikin on pääpiirteittäin sama. Huvipuistot, eläintarhat – samanlaisia turistirysiä kaikki tyynni, eikö niin? Ei todellakaan.

Vaikka pelit ovat saman sarjan edustajia ja jakavat jopa moottorin, heti Planet Zoon alkutahdeista asti on selvää, että projektin luonne on muuttunut. Huvipuistokävijä kaipaa kokemukseltaan lopulta vain yhtä asiaa eli tarpeeksi hurjia kieputtimia. Planet Zoossa pelaajan ensisijainen tehtävä on turvata tarhan asukkaiden hyvinvointi, eivätkä kävijöiden toiveet monesti mahdu prioriteettilistalla edes samalle sivulle. Pirtelökioskien tuoton maksimointi on vihoviimeinen huolenaihe puistossa, jonka vetonaulat ovat lihaa ja verta.

Planet Zoo -arvostelu

Ajatus yksilölliset tarpeet omaavien eläimien simuloinnista ja hallinnoinnista on tuttu jo 18 vuotta vanhasta Zoo Tycoonista, ja Frontier itsekin kokeili jotain vastaavaa viime vuonna Jurassic World Evolution -dinopuistopelillä. Hirmuliskot pysyivät kuitenkin tyytyväisinä pitkälti sillä, että pedot ymmärsi sijoittaa eri aitaukseen kuin kasvinsyöjät. Planet Zoo vie simulaation aivan erilaisiin sfääreihin. Vääränlainen laumakokoonpano tai jopa piirun verran pieleen säädetty ilmankosteusprosentti voi järkyttää herkimpien eläinten hyvinvointia niin pahasti, että mielenosoittajat valtaavat puiston ja koko bisnes kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

Mikromanagerointi on pelissä päivän sana, ja Planet Zoo muistuttaakin monin tavoin enemmän Frostpunkia tai Aven Colonya kuin varsinaista edeltäjäänsä. Varoitusviestit vilkkuvat ruudulla tämän tästä, ja pelaaminen tuntuu olevan varsinkin alkuun jatkuvaa tulipalojen sammuttelua, mutta kärsivällisellä kantapään kautta opettelulla tulosta alkaa pikku hiljaa syntyä.

Kun perusasiat ovat vihdoin edes välttävästi hallussa, on pelaajalle tarjolla erilaisia lisähaasteita muun muassa mittavan uratilan muodossa. Jos tarkat tehtävänannot eivät houkuta, itseään voi toteuttaa vapaammin Franchise-tilassa, jossa rakennellaan koko maapallon kattavaa eläintarhaketjua pala palalta. Pelaajat voivat myös käydä verkossa kauppaa itse kasvattamillaan eläimillä, mutta halutuimpien geeniyhdistelmien hinnat hipovat pilviä ja kaupankäynti on ainakin kirjoitushetkellä kaikkea muuta kuin mielekästä.

Planet Zoo -arvostelu

Noottia on annettava myös simulaatiota riivaavista bugeista, joita Frontier on tosin pyrkinyt julkaisupäivästä asti paikkailemaan parhaansa mukaan. Verkossa on virnuiltu erityisesti eläintenhoitajien selittämättömälle tavalle olla ruokkimatta hoidokkejaan ennen kuin ne konkreettisesti tekevät nälkäkuolemaa. Vihaisille meemeille höhöttely on toki hauskaa, mutta tavoitteellisesti pelatessa moinen ”ominaisuus” nostaa stressikäyrät kohtuuttoman korkealle.

Mikäli bugit pystyy kuitenkin kuittaamaan kasvukipuina ja maltti riittää jyrkän oppimiskäyrän selättämiseen, Planet Zoosta kuoriutuu ajan kanssa todella kiehtova ja mukaansatempaava simulaatiokokemus. Ostopäätös kannattaa silti muodostaa rehellisen itsetutkiskelun tuloksena, koska kaikenlaisille luonteille peli ei todellakaan sovi.

Arvostelu on julkaistu alkujaan joulukuun 2019 Pelaaja-lehdessä numero 206.

7/10

Kehittäjä: 
Frontier Developments
Julkaisija: 
Frontier Developments
Peligenre: 
Simulaatio
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3