Project Cars 3 / Arvostelut / pelaaja.fi

Project Cars 3

12.11.2020 // Kirjoittanut: Aake Kinnunen
0

Project Cars 3 -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun 2020 numerossa 215. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Pahentaako nimi sittenkin peliä?

Tartutaan heti aluksi härkää sarvista. Jos odotit nimen perusteella, että Project Cars 3 on samaa jatkumoa realismin hekumaa tavoitelleiden aiempien osien kanssa, luvassa on ikäviä uutisia. Muutos on itse asiassa niin suuri, että nimivalintaa on vaikea uskoa hyväksi ideaksi edes markkinoinnillisesti. Slightly Mad Studios on toteuttanut omaa nimeään muovaamalla realistisesta kulttiklassikosta mobiilipelimäisen arcadekaahailun.

Alkušokin jälkeen Project Cars 3 kerää kuitenkin hiljalleen omia pisteitä. Mukaan on tullut aiempaa yksityiskohtaisempi viritysjärjestelmä, jolla omaa Mitsubishiään voi ruoskia luokkaa tai kahta ylempiin kisaluokkiin. Yksinpelin kampanjatila on järjestelty autoluokittain erilaisiin sarjoihin, joissa nähdään puolestaan erilaisia kisatyylejä. Hauskimpia ovat yhden aika-ajokierroksen vedot ja varsinaiset kisat. Erityisen raastavia ovat Pace Setter -kisat, joissa lasketaan kolmen aika-ajokierroksen keskiarvo ja yksikin virhe voi nollata minuuttien kovan työn.

Yksinpelin temmellyksessä Project Cars 3 onkin kohtuullista hupia. Jos siinä olisi takaisinkelaustoiminto, se olisi voitu julkaista uusimman Gridin tilalla melko huoletta. Toisaalta pelillisiä elementtejä on lainattu Forza Motorsportista, joten mutkien mestarillinen hallitseminen, ohitukset ja yleinen vauhdikkaasti ajaminen tuovat lisäbonuksia lähes jatkuvana nauhana.

Project Cars 3 -arvostelu

Kisoista kerätään pääasiassa kokemuspisteitä, joilla avataan uusia alueita autovalikoimasta. Varsinaisten autojen ja kisaluokkien avaamiseen tarvittavat välitavoitteet ja raha karttuvat kuitenkin tuskallisen hitaasti. Tahti saa jopa epäilemään, ovatko kehittäjät suunnitelleet peliin mikromaksuja. Varsinaiset lisäosat tuovat mukanaan vain lisää krääsää.

Moninpelissä parasta antia ovat Rivals-tilan nettihaasteet, joita voi yrittää vain rajallisen määrän. Kisaaminen porukkalähdössä samaan aikaan sortuu puolestaan nettiviiveen ja satunnaisesti toimivan haamuautojärjestelmän takia kaaokseksi, jota ei kannata ottaa turhan vakavasti.

Project Cars 3 saisi paljon anteeksi, mikäli se näyttäisi spektaakkelimaisen makealta muinaisen Driveclubin hengessä, mutta käytännössä grafiikka on pudotettu lähes mobiilipelitasolle. Poikkeuksen näyttäisi tekevän VR-tila, joka on kerännyt irtopisteitä virtuaalilasien käyttäjiltä.

Project Cars 3 -arvostelu

Ruudunpäivityksessä esiintyi testikokoonpanossa tietyissä kohdissa ratoja suuria ongelmia, jotka pudottivat muuten kelvollisen ruudunpäivityksen diaesityksen tasolle. Ongelmia ilmeni myös graafisesti, sillä pelillä on tapana unohtaa pelaajan tekemät ulkonäkömuutokset autoon tai näyttää jopa väärää autoa osassa kamerakulmia.

Ajotuntumaltaan Project Cars 3 on hauskalla tavalla helppo, sillä joitain elementtejä kakkososan fysiikkamoottorista on jätetty käyttöön. Pelin tyyliin sopii paremmin kohtuullisen hyvä peliohjaintuki, mutta myös ratteja ja polkimia tuetaan kattavalta rintamalta. Ohjausvaste jää tosin ohueksi.

Hiukan vauhditettuna ja viilattuna Project Cars 3 olisi kelvollinen arcadehupailu jossain Gridin ja Forza Motorsportin välimaastossa. Nyt suuri vallankumous on tullut pyytämättä ja jäänyt silti keskeneräiseksi.

6/10

Kehittäjä: 
Slightly Mad Studios
Julkaisija: 
Bandai Namco
Peligenre: 
Ajo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Nostoja