Psychonauts 2 / Arvostelut / pelaaja.fi

Psychonauts 2

7.11.2021 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

Psychonauts 2 -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun numerossa 226. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

16 vuoden odotus palkitaan

Pelimaailman todellisista kulttiklassikoista puhuttaessa Double Finen Psychonauts on varmasti listan kärkisijoilla. Vuonna 2005 julkaistu tasohyppely hurmasi pelaajat oudolla menollaan mutta sisälsi sen verran kankeaa pelattavuutta, että todellinen huippumenestys jäi vain haaveeksi. 16 vuoden pitkän ja sekavan taipaleen jälkeen Psychonauts on saanut kauan odotetun jatko-osan, ja tällä kertaa kaikki palaset loksahtavat paikoilleen.

Psychonauts 2 on suoraa jatkoa rakastetulle alkuperäisteokselle ja muutaman vuoden takaiselle VR-pelille nimeltä Psychonauts in the Rhombus of Ruin. Tarjolla on pikainen kertaus niiden tapahtumista, eikä sitä kannata skipata, sillä tarina on edelleen Psychonauts 2:n vahvinta osa-aluetta yhdessä todella huuruisen maailman kanssa.

Keskipisteessä on Razputin, nuori psyykikko, joka toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa pääsemällä psyykkisiä rikoksia tutkivan psykonauttijärjestön jäseneksi. Koko järjestö joutuu saman tien keskelle maailmanlopun tunnelmia, kun historian suurin psyykkinen pahis näyttää olevan nousemassa kuolleista tuhoamaan koko maailmaa.

Psychonauts 2 -arvostelu

Ongelmaa ratkotaan sukeltamalla milloin kenenkin mielen sisäiseen maailmaan etsimään johtolankoja tai vain järjestelemään kohteen ajatuksia uudelleen. Nämä mielten sisäiset unimaailmat tarjoavat huikeaa mielikuvituksen lentoa, kun Razputin löytää itsensä yllättäen keskeltä jättimäisten käsinukkejen pyörittämää kokkausohjelmaa tai psyykkistä musiikkifestivaalia, jossa täytyisi tarjota kaikille aisteille tajuntaa laajentavia kokemuksia.

Kohtauksia ei ole kiskottu vain hihasta, vaan ne ovat vauhdikkaita vertauskuvia ja esitystapoja oikeille psyykkisille ongelmille, kuten ahdistukselle, paniikkikohtauksille tai masennukselle. Vaikka asioita yleensä tarkastellaankin huumorin linssin läpi, tarina sukeltaa välillä myös yllättävän syviin vesiin.

Alkuperäisen Psychonautsin tavoin kakkososa on audiovisuaalisesti todella lennokas. Kaikki hahmot näyttävät miltei Muppet-nukeilta, ja ääninäyttelijät ovat upottaneet rooleihinsa valtavasti vaivaa ja vahvaa tulkintaa. Tuloksena on tarina ja maailma, jota tutkiessaan ei ikinä voi olla varma siitä, mitä seuraavan kulman takana odottaa. Näin pelikokemus pysyy alusta loppuun tuoreena ja kiehtovana.

Psychonauts 2 -arvostelu

Itse pelaaminen on kolmannen persoonan tasohyppelyä, toimintaa ja ongelmanratkontaa. Razputin kerää pelin aikana käyttöönsä vinon pinon erilaisia psyykkisiä kykyjä, joille löytyy usein yllättäviäkin käyttötarkoituksia, kun pelaaja yrittää päästä hankalaan paikkaan kätketyn esineen luokse tai ratkoa haastavia aivopähkinöitä.

Vaikka pelimekaniikat toimivat paljon paremmin kuin alkuperäisessä, pelaaminen ei vieläkään ole aivan ongelmatonta. Varsinkin tarkat hypyt ovat edelleen turhan haastavia, mikä aiheuttaa välillä harmitusta ja turhautumista. Onneksi tämä on myös huomioitu pelisuunnittelussa. Luvassa ei ole kerrasta poikki -kuolemia, eikä uudelleenyrityksissä tarvitse ottaa takapakkia juuri lainkaan.

Onkin todella ilo todeta, että kun pelaaminen sujuu enimmäkseen todella mainiosti, myös kokonaisuus toimii aivan uudella tavalla. Persoonalliset hahmot, mielikuvituksen riemukas liito ja viihdyttävä tarina ovat aiempaa helpommin saavutettavissa ja niistä pääsee nauttimaan enemmän. Tuloksena on ensimmäinen Double Finen peli, jota voi suositella varauksetta.

9/10

Kehittäjä: 
Double Fine
Julkaisija: 
Microsoft Game Studios
Peligenre: 
Tasohyppely
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Kauhu, Väkivalta

Nostoja