Red Dead Redemption II (Pc) / Arvostelut / pelaaja.fi

Red Dead Redemption II (Pc)

15.01.2020 // Kirjoittanut: Antti Voutilainen
5

Arvostelu on julkaistu alunperin joulukuun 2019 Pelaaja-lehdessä numero 206.

Villin lännen kaunis joutsenlaulu

Jostain tuntemattomasta syystä Rockstarin pelit eivät ole koskaan oikein sytyttäneet, eikä myöskään länkkäriteema. Kun Red Dead Redemption II kuitenkin julkistettiin, tiesin, että sitä on päästävä pelaamaan. Toki pc-versiota sai odotella vuoden kauemmin kuin konsoliversiota, mutta odotus totisesti palkitaan.

Red Dead Redemption II:n konsolijulkaisu nosti riman uusiin korkeuksiin, joten pc-versiolta ei voinut odottaa vähempää. Ehkä kohtuuttomankin korkealle nousseet odotukset saivat kovan kolauksen, kun verkossa alettiin kohista katastrofaalisesta julkaisusta. Väitteitä oli vaikea allekirjoittaa, koska aluksi itselläni peli lähti toimimaan moitteettomasti. Aloituksen ongelmattomuus oli kuitenkin silkkaa vieraskoreutta, koska muutaman pelitunnin jälkeen myös oma peli sai kaatumataudin, jonka lääkkeeksi soveltui ainoastaan grafiikka-asetusten radikaali laskeminen Safe Mode -paniikkinappulan avulla. Poissa olivat erämaan kauneus ja yksityiskohtien paljous.

Red Dead Redemption 2 pc -arvostelu

Noin viikko julkaisusta julkaistiin päivitys, joka ei pelkästään ollut täsmälääke kaatumatautiin vaan salli myös optimoinnin, jonka ansiosta ruudunpäivitys sai piristysruiskeen. Kaikki oli siis vihdoin kunnossa. Ikävämpien asioiden jälkeen voidaankin keskittyä mukaviin asioihin eli käytännössä kaikkeen siihen, mitä Red Dead Redemption II tarjoaa.

Odotukset graafisen annin suhteen eivät olleet harhalaukaus. Pelimaailman yksityiskohtien määrä ja maailman laajuus ovat täysin omaa luokkaansa. Voikin helposti väittää, että kyseessä on ehdottomasti yksi visuaalisesti näyttävimmistä peleistä, kun huomioidaan pelin kokoluokka. Esimerkiksi läheskään kaikkien pelihahmojen kasvot eivät ole sieltä häikäisevimmästä päästä, mutta turpavärkit unohtuvat viimeistään silloin, kun katselee kalliolta öistä, kuun valaisemaa laajaa erämaata, jota täplittävät kaukaisuudessa satunnaiset leirinuotiot. Visuaalinen toteutus herättää pelin henkiin tavalla, jota ei yksinkertaisesti osannut odottaa.

Red Dead Redemption 2 pc -arvostelu

Kuin alleviivatakseen silmäkarkin määrää pc-versiosta löytyy oletuksena valokuvaustila. Se on käytössä ainoastaan yksinpelissä, joten Red Dead Onlinen kaheleimmat hetket joutuu taltioimaan muilla keinoilla. Valokuvaustilan taiteellista vapautta on kasvattamassa runsas määrä erilaisia suodattimia, joilla kuviin saa halutessaan vaikkapa 1900-luvun alun patinaa.

Graafisella huippusuorituksella on toki hintansa. Peliä tuskin pystyy pyörittämään ultra-asetuksilla ja 4K-resoluutiolla kovinkaan monella tämän hetken kokoonpanolla, ainakaan yli 60 fps:n päivitysnopeudella. Sen aika koittanee seuraavien näytönohjainsukupolvien myötä. Mykistävä kauneus ja noin 100 fps:n miellyttävä ruudunpäivitys ovat kuitenkin saavutettavissa yhdistelemällä ulta- ja high-asetuksia. Ajoittaisia notkahduksia toki oli havaittavissa, mutta ne eivät häirinneet varsinkaan yksinpelissä. Tämän kaltaisessa hidastempoisemmassa pelissä ruudunpäivityksestä on valmis tinkimään, koska tässä ei pelata millisekunneilla.

Ennakkoon kuulemani varoitukset tönköstä ohjattavuudesta saattoi ohittaa olankohautuksella. Pelaaminen hiirellä ja näppäimistöllä ei saanut peliä tuntumaan missään vaiheessa erityisen kömpelöltä. Jäin kaipaamaan vain rautatähtäimiä ensimmäisen persoonan kuvakulmassa. Vaikka pidänkin ensimmäistä persoonaa ylivoimaisesti parhaana kuvakulmana, tässä tapauksessa poikkeus säännöstä tuntui luonnolliselta.

Red Dead Redemption 2 pc -arvostelu

Yksinpelin puhaltaa henkiin varsinkin elämänmakuinen tarina ja pelimaailma. Nyt ei olla pelastamassa maailmaa vaan yritetään vain selviytyä muuttuvassa maailmassa lainsuojattomana. Matkan varrella saatetaan pelastaa umpihumalainen pastori pinteestä tai käydä kalassa jengin ainoan nuorukaisen kanssa. Kaikkea tätä elävöitetään dialogilla, jota kuuntelee ja seuraa mielellään. Voikin sanoa, että tarinallisissa tehtävissä siirtymät hevosen selässä olivat niitä kaikkein antoisimpia hetkiä, koska dialogissa taustoitetaan pelihahmojen taustoja ja heidän suhteitaan.

Suuressa ja avoimessa pelimaailmassa on merkityksensä sillä, miten toimit ja kuinka kohtelet muita pelihahmoja. Bonanza-televisiosarjasta omaksutut länkkärioppini olivat koetuksella, kun koetin parhaani mukaan vältellä väkivaltaa ja rikollisia touhuja. Vaikeaahan se on, jos on virkavaltaa ja palkkionmetsästäjiä pakeneva rikollisperheen jäsen. Auttamishalujani nakersi toki myös se, että pelimaailmassa on reilusti hahmoja, jotka eivät jakaneet hyväntahtoisuuttani. Jos auttavaa kättä purraan liian monta kertaa, sitä ei halua enää ojentaa.

Hyväntahtoisuus ei kuitenkaan jää palkitsematta, koska pelin sisään rakennettu Honor-järjestelmä palkitsee tai rankaisee pelaajaa tekojen mukaan. Se muistuttaa Fallouteista tuttua karmajärjestelmää ja vaikuttaa siihen, kuinka pelimaailman hahmot suhtautuvat pelihahmoon. Tuntuuhan se nyt vain hyvältä, kun kaupunkiin ratsastaessa paikalliset ihmiset tervehtivät sinua ystävällisesti, eivätkä ole repimässä kuudestilaukeavaa kotelostaan heti kättelyssä.

Red Dead Redemption 2 pc -arvostelu

Touhu on odotetusti huomattavasti kaoottisempaa Red Dead Onlinessa. Harmiton kärhämä saluunassa saattaa muuttua vain sekunneissa ruudintuoksuiseksi verikylvyksi. Siitä pitävät huolen ne satulanhaistelijat, jotka vain haluavat nähdä maailman palavan. Siitä huolimatta erämaan tutkiminen ja tehtävien suorittaminen kavereiden kanssa oli erittäin viihdyttävää. Iso hiekkalaatikko tarjoaa reilusti tilaa hölmöilylle, joka on tervetullutta vastapainoa vakavalle erämaan kyntämiselle. Vapaan seikkailun rinnalla on tarjolla myös kilpailullisempia ja samalla toiminnallisempia pelitiloja. Jos yksinpelin verkkaisempi tahti alkaa puuduttaa, toimintaa ei tarvitse hakea kaukaa.

Red Dead Redemption II:n yksinpeli ja moninpeli muodostavat niin laajan ja mykistävän kokonaisuuden, että sille on vaikea keksiä muuta kuvausta kuin mestariteos. Tekninen toteutus on aivan omaa luokkaansa unohtamatta itse tarinaa, jonka vietäväksi oli helppo heittäytyä, vaikka länkkäriteema ei koskaan olisi tuntunut omalta. Tämän pelikokemuksen jälkeen on entistä vaikeampi harkita katsottavaksi länkkärileffoja, koska paras mahdollinen elämys siitä aikakaudesta on nyt saatu. Rockstar on nostanut riman niin korkealle, että sitä on tässä lajityypissä vaikea ylittää.

10/10

Kehittäjä: 
Rockstar Games
Julkaisija: 
Rockstar Games
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Uhkapeli, Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

Itse en omista tätä PC:lle, mutta on jännä lukea arvosteluita, kun arvostelijoilla peli näyttää saavan 9 ja 10, mutta käyttäjäarvostelut kertovat toista kieltä. Ongelmat ovat moninaiset suorituskyvyn ja kaatumisien kanssa.

Käyttäjän Unluckymonster kuva
Unluckymonster
Lainaus Boblick

Itse en omista tätä PC:lle, mutta on jännä lukea arvosteluita, kun arvostelijoilla peli näyttää saavan 9 ja 10, mutta käyttäjäarvostelut kertovat toista kieltä. Ongelmat ovat moninaiset suorituskyvyn ja kaatumisien kanssa.

Itse ostin pelin Steamistä heti sinne tulessa ja 30 peli-tunnin aikana kaatunut peli tasan kerran eli omaan näkemykseen hyvää työtä R* teki ja 9/10 fiilis siihen mennessä.
Kun luin viikonlopun jälkeen kommentteja olin myös ylättynyt kuinka paljon vielä steam-julkaisukin haukuttiin huonosti optimoidusti; kenties taivaan tähdet olivat juuri optimaalisessa kulmassa minulle 🤷‍♂️

Käyttäjän flipperi kuva
flipperi
Lainaus Unluckymonster

[quote="Boblick"]Itse en omista tätä PC:lle, mutta on jännä lukea arvosteluita, kun arvostelijoilla peli näyttää saavan 9 ja 10, mutta käyttäjäarvostelut kertovat toista kieltä. Ongelmat ovat moninaiset suorituskyvyn ja kaatumisien kanssa.[/quote]

Itse ostin pelin Steamistä heti sinne tulessa ja 30 peli-tunnin aikana kaatunut peli tasan kerran eli omaan näkemykseen hyvää työtä R* teki ja 9/10 fiilis siihen mennessä.
Kun luin viikonlopun jälkeen kommentteja olin myös ylättynyt kuinka paljon vielä steam-julkaisukin haukuttiin huonosti optimoidusti; kenties taivaan tähdet olivat juuri optimaalisessa kulmassa minulle 🤷‍♂️

Sama homma, ostin Epic Storesta 37€ ja kerran kaatunut. Dualshock 4 toimii myös natiivisti ja suorituskyky loistavaa, 9/10 antaisin myös.

Käyttäjän HooCeeApina kuva
HooCeeApina

Itsellä i5 prossulla varustetussa koneessa pc-versio kaatuili aluksi jatkuvasti, mutta nyt jo pitemmän aikaa toiminut ilman mitään ongelmia eli päivitykset korjasi ongelmat.

Käyttäjän kokkobill kuva
kokkobill

Mulla epic storesta ja kaatuli todella paljon milloin ohjausasetuksia säätäessä ja milloin graafisia asetuksia viilatessa.
Sitten kun sain pelin toimimaan ja löysin youtuben avulla hyvät graffa-asetukset niin peli on parhautta.