Resident Evil 2 / Arvostelut / pelaaja.fi

Resident Evil 2

23.02.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
1

Kuningasselviytyjä

Voin vain kuvitella, miten painostavaa on lähteä tekemään uusiksi yhtä kaikkien aikojen rakastetuinta videopeliä. Japanilaisyhtiö Capcomille uusioversiot eivät ole toki mikään uusi aluevaltaus, sillä modernisoihan se ensimmäisen Resident Evilin menestyksekkäästi kuusi vuotta kauhuklassikon alkuperäisen julkaisun jälkeen. Tuskin kuitenkaan edes sen kehittäjät suhtautuivat kevyesti haasteeseen siirtää Resident Evil 2 nykypäivään. Viimeiseen 20 vuoteen on mahtunut paljon käänteitä niin pelisarjan, Capcomin kuin koko pelialankin historiassa, joten on helppo epäillä, josko klassikkoa voisi mitenkään enää tuoda takaisin arvokkaasti alkuperäispelin perintöä kunnioittaen.

Yksinomaan jo tästä syystä vuoden 2019 Resident Evil 2 on vaikuttava peliteos. Sen ensihetkistä lähtien on selvää, ettei kyseessä ole mikään tutuilla hahmoilla ja asetelmilla ratsastava halpa räpellys. Capcom on onnistunut luomaan fiksun pelin, joka nostaa hattua niin esikuvalleen kuin sen faneillekin ja on samalla mainio itsenäinen selviytymiskauhukokemus.

Resident Evil 2 Remake -arvostelu

Resident Evil 2 rakentaa perustuksensa toimimalla yhtymäkohtana Resident Evil -sarjan aiempien osien tyyleille. Henkilökohtaisempi pelihahmon olan yli tapahtuva pelaaminen on peruja Resident Evil 4:stä, 5:stä ja 6:sta, kun taas ensimmäisen kolmen pelin seikkailu- ja pulmapelimäisempi luonne nousevat esiin kenttäsuunnittelussa ja rytmityksessä. Jopa Resident Evil 7:ää on mukana hippunen pakokauhumaisten ahdistushetkien muodossa.

Kaikkien näiden osien summittaisesta yhdistämisestä voisi syntyä helposti kaaosmaista jälkeä, mutta Resident Evil 2 sulauttaa ne yhteen taidokkaasti. Peli ei ole vastaavanlainen toimintapläjäys kuin Resident Evilit 46, mutta samalla sitä on virtaviivaisempi pelata kuin sarjan ensimmäisiä pelejä. Lopputulos on näin ollen tunnelmallinen, maanläheinen ja sulava seikkailu, jossa suunnitelmallisuus ja kylmät hermot avaavat tien selviytymiseen. 

Olen erityisen haltioissani siitä, miten hyvältä pelin pelaaminen tuntuu. Resident Evil rakensi aikoinaan selviytymiskauhun pohjaa kankeuden kautta, mutta Resident Evil 2 todistaa, että tälläkin saralla on voitu kehittyä. Kukin pelihahmo tottelee tyydyttävän varmasti ohjauskäskyjä, joten varsinainen haaste muodostuu vihollisten liikkeiden ja määrän arvioinnista sekä niihin reagoimisesta. Kaikki viholliset tarraavat hanakasti sankareihin kiinni, mikäli nämä pääsevät vähänkin kosketusetäisyydelle, joten ahtaissa käytävissä edes vain yhden zombin ohittaminen ei ole aina täysin läpihuutojuttu. Ammuksia ja parannusesineitä tulee vastaan sen verran varovaisesti, että pelaajan on tehtävä jatkuvasti päätöksiä taktisen askelluksen ja räiskimisen välillä.

Resident Evil 2 Remake -arvostelu

Alkuperäisille Resident Evileille uskollisesti myös uusittu Resident Evil 2 on kaikkea muuta kuin lineaarinen pelikokemus. Selviytyminen tapahtuu lähestulkoon kokonaan yhdellä isolla sokkelomaisella pelialueella, joka avautuu vähitellen isommaksi pulmia ja muita tarinaosuuksia suorittamalla. Pakollisten reittien varrelle on piilotettu runsaasti tutkittavia sivupolkuja, jotka voivat auttaa perustarvikkeiden keruussa ja johtaa hyödyllisten aarteiden, kuten asepäivityksien, löytämiseen. Tutkiskeluun kannustetaan usein yhtälailla sillä, ettei aina ole selvää, mistä etenemiseen tarvittava avain, kahva tai medaljonki löytyy seuraavaksi.

Tutkiskelu on parantunut sillä, että pelialue on tällä kertaa täysin saumaton, eli liikkumista ei keskeytetä enää jatkuvilla latausruuduilla. Pelaamisen sujuvoittamisen lisäksi tämä auttaa tunnelman luomisessa, sillä se tekee eri alueista eläväisempiä ja niissä asuvista uhista yhtenäisempiä. Oman lisänsä elävyyteen tuovat runsaat yksityiskohdat, kuten näyttävä valaistus, pelimaailmaan lojumaan jäävät ruumiit ja hirviöiden kyky kivuta sisään naulaamatta jääneistä ikkunoista. Ylipäätänsä Resident Evil 2:n pelaaminen tuntuu hyvällä tavalla painostavalta, mitä ei saavuteta säikytysten kautta, vaan luomalla pelaajalle nimenomaan jännittäviä pelitilanteita.

Resident Evil 2 Remake -arvostelu

Tarinaltaan ja tapahtumiltaan Resident Evil 2 seuraa läheisesti muttei orjallisesti alkuperäisen pelin mallia. Pelin alussa pelattavaksi valitaan ensin joko keltanokkapoliisi Leon S. Kennedyn tai Chris-veljeään etsivä Claire Redfieldin kampanja, jonka läpäisyn jälkeen toiselle hahmoista avautuu koettavaksi hieman erilainen versio kyseisestä seikkailusta. Tarina käy läpi monet tutut alkuperäisen pelin hetket, mutta ei pyri luomaan niitä uudelleen jokaista yksityiskohtaa myöten. Sama pätee pelillisiin tapahtumiin ja ympäristöihin, joista osa on tehty selkeiksi viittauksiksi alkuperäiseen seikkailuun mutta muovattu uusiksi tai korvattu kokonaan tuoretta peliä varten. Muutokset ovat perusteluja, sillä ne toimivat hyvin yhdessä pelin uudistusten kanssa ja auttavat tekemään pelistä myös raikkaamman vanhemmille Resident Evil 2 -faneille.

Kahdessa pelattavassa sankarissa piilee kuitenkin myös Resident Evil 2:n suurin harmitus. Uusioversio on pysynyt turhan uskollisena alkuperäiselle pelille siinä, että sekä Claire että Leon päätyvät muutamista omista hetkistään ja aseistuksestaan huolimatta tekemään kampanjoissaan paljon samoja asioita samoissa ympäristöissä. Olisin toivonut, että Capcom olisi uusioversion myötä päätynyt erottelemaan hahmojen koettelemuksia enemmän toisistaan ja tehnyt näiden kampanjoista siis mielenkiintoisempia pelata. Nykyisellään pelin todellinen loppu on peitetty harmittavan toiston taakse, mikä olisi toki oikeasti isompi ongelma, jos muut osat pelistä eivät olisi niin hyviä.

Yhden kampanjan läpäisyyn menee ensimmäisellä kerralla sellaiset 5–10 tuntia, joten pelin toimintaan ei siis ehdi kyllästyä vakavasti.

Capcom on onnistunut tuomaan Resident Evil 2:n nykypäivään mitä mainioimmin. Alkuperäisen pelin tunnistaa edelleen kehittyneen teknologian ja lukuisten muutoksien alta, mutta sen tuntemusta ei vaadita, jotta uutukaisesta voisi nauttia. Saavutus ei ole mikään heppoinen, vaan on selvää, että uusioversio on tehty rakkaudesta sarjaan ja sen faneihin.

Arvostelu on alkujaan julkaistu Pelaaja-lehden numerossa 197 (helmikuu 2019).

9/10

Kehittäjä: 
Capcom
Julkaisija: 
Capcom
Peligenre: 
Kauhu, Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kauhu, Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän Hitman 47 kuva
Hitman 47

Mestariteos 10/10