Resident Evil Village / Arvostelut / pelaaja.fi

Resident Evil Village

6.07.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0

Resident Evil Village -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2021 numerossa 223. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kipu on ihanaa

En ole vieläkään täysin toipunut yllätyksestä, jonka Capcom aiheutti julkaisemalla Resident Evil 7:n. Vaikutusvaltainen selviytymiskauhusarja on toki saanut vuosien varrella monia eri muotoja, mutta tiivistunnelmainen ensimmäisen persoonan seikkailu oli melkoinen voimanosoitus mahtipontiseksi sekasotkuksi jääneen Resident Evil 6:n jälkeen. Uudelleensyntyneessä kauhulegendassa vaalittiin esimerkillisesti uutta ja vanhaa.

Resident Evil Village toimii seuraajana Resident Evil 7:lle sekä pelillisesti että tarinallisesti. Sarjan uusi sankarihahmo Ethan Winters ja tämän vaimo Mia ovat muuttaneet Itä-Eurooppaan karkuun edellispelin kauhuja ja elävät nyt melko normaalia elämää Rose-vauvansa kanssa. Kaikki tämä haihtuu kuitenkin savuna ilmaan, kun sarjan alkuperäinen sankari Chris Redfield tunkeutuu erikoisjoukkojensa kanssa Wintersien kotiin. Hän teloittaa Mian kylmäverisesti sekä kaappaa Rosen ja Ethanin mukaansa. Pian Ethan löytääkin itsensä lumisesta vuoristokylästä, jossa on päässyt irti ihmissusia vilisevä helvetti.

Resident Evilille ominaisesti juoni itsessään ei räjäytä kenenkään tajuntaa, mutta kerronnallisena kokemuksena hatustaan saakin sitten jo pitää kiinni. Resident Evil Village on tunnelmaltaan erikoinen peli, jossa osataan ehdottomasti painostaa ja pelottaa mutta myös voimaannuttaa ja huvittaa. Ethan on päähenkilönä umpitylsä, mutta se on itse asiassa pelin suurimpia valtteja heikkouden sijaan. Ethanin matkan varrella kokema brutaali kuritus saa jo ensimetreillä absurdeja mittasuhteita, ja häntä vastaan asettuvat suuret pahispersoonat näyttävät suhteessa jatkuvasti voimakkaammilta. Markkinointimateriaaleissa hehkutettu vampyyrikreivitär Alcina Dimitrescu varastaa show’n tyttärineen, mutta kummat kohtaamiset ja sattumukset eivät lopu siihen.

Resident Evil Village -arvostelu

Villagen pelaaminen onkin kuin pyörremyrskyn läpi kulkemista. Peli on tahallisen vakavahenkinen, mikä johtaa tarinassa tarkoituksellisiin sävynvaihteluihin. Monissa käsissä tuloksena olisi helposti täysi sekasotku, mutta Capcom onnistuu käsittelemään asiaa vangitsevalla taidolla. Tapahtumia on pöhköyden ja yliampuvuuden johdosta hankala ottaa pidemmän päälle vakavasti, mutta pelaajan oloa pystytään silti manipuloimaan tarvittaessa epämukavaksi tai varovaiseksi. Pöhköys tässä tarkoittaa positiivista jännitystä siitä, mitä hahmoilla ja tapahtumilla keksitään tehdä seuraavaksi.

Tunnelma ei olisi mitään ilman sitä tukevaa pelattavuutta, joka vilisee pieniä mestarillisia suunnitteluvivahteita. Kenties paras saavutus löytyy taisteluista, jotka Capcom onnistuu esittämään haastavampana kuin mitä ne oikeasti ovat. Ethan ei ole taidoiltaan kummoinen sankari, vaan toiminta koostuu varovaisesta tähtäämisestä ja etäisyyden ottamisesta vihollisiin. Se auttaa tekemään kaikista vastustajista uhkaavia ja tuntemaan, että oman selviytymisen eteen täytyy tehdä oikeasti töitä. Vihollisten toiminta on kuitenkin aina juuri sen verran passiivista ja ennustettavaa, että pelaaja huomaa alitajuisesti löytävänsä selviytymiskeinoja erilaisissa tilanteissa, vaikka pieni paniikki pääsisikin joskus iskemään.

Ensimmäisen persoonan näkökulman ansiosta pelaaja kokee olevansa jatkuvasti läsnä tapahtumissa. Tätä tehostetaan sillä, että suoraa hallintaa viedään pois erittäin harkitusti, jolloin tapahtumia päästään elämään samalta viivalta Ethanin kanssa. Monien vihollisten esittelyyn ja suurten tapahtumien laukaisemiseen ei käytetä välipätkiä, vaan pelitilanteiden annetaan monesti puhua puolestaan.

Resident Evil Village ei silti yllä samanlaisiin huippuihin kuin edeltäjänsä tai Resident Evil 2:n uusioversio. Resident Evil 7:n erikoislaatuisimpia piirteitä oli sen yllättävän pieni mittakaava, jota käytettiin tehokkaasti hyödyksi painostavan ja keskitetyn kokemuksen luomisessa. Villagen alue on paljon suurempi, mikä lisää merkittävyyden tuntua mutta myös kaavamaisuutta. Kokemus kehittyy kymmentuntisen seikkailun varrella jopa yllättävän vaihteleviin suuntiin, mutta eri vaiheet eivät elä keskenään vastaavanlaisessa harmoniassa kuin Resident Evil 7:ssä.

Resident Evil Village -arvostelu

Resident Evil 2:ssa vaikutuksen tehnyt Mr. X -kohtaaminen ei löydä voittajaa Villagesta. Pelaajaa aktiivisesti jahtaavia hirviöitä käytetään mutta varovaisemmin. On ehdottomasti hyvä, ettei Capcom ole kylmästi kopioinut nappiosumaansa, mutta Villagesta puuttuu vastaavalla tavalla loistava ja rohkeasti toteutettu yllätyshetki.

Kaiken hauskuuden keskelläkin on hankala olla huomaamatta tiettyjä suoraviivaistuksia. Tavaravalikkotetriksen harrastamista on ensinnäkin karsittu runsaasti, sillä avainesineiden ja ruudin kaltaiset valmistustarvikkeet eivät enää vie tilaa Ethanin taskuista. Aiemmissa peleissä nähtyä resurssien hallintaa ei siis tarvitse harrastaa enää vanhaan malliin, mikä on varmasti helpotus monille. Minua se häiritsee, sillä samalla ympäristön tutkiminen jää kevyelle tasolle. Vastaan tulee runsaasti vapaaehtoisia sivureittejä ja satunnaisia pulmatilanteita, mutta niiden ratkaiseminen on erittäin virtaviivaista ja perustuu monesti yksinkertaisten havaintojen tekemiseen pähkäilyn sijaan. Toiminnalle on selkeästi annettu taas enemmän pääpainoa, ja siksi on hyvä, että se on mielenkiintoista.

Resident Evil Village on uusin osoitus Capcomin kehittäjien luovasta nerokkuudesta. Resident Evil 7:n jatko- osana se on kyllä rutinoituneempi tapaus ja jää yllätyksellisyydessä sekä edeltäjänsä että uuden Resident Evil 2:n varjoon. Silti se on vähään aikaan mieleenpainuvimpia ja hauskimpia kokemuksia, joka tekisi mieli aloittaa uudelleen heti läpipeluun jälkeen.

8/10

Kehittäjä: 
Capcom
Julkaisija: 
Capcom
Peligenre: 
Kauhu, Seikkailu, Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Pelin sisäiset ostokset, Väkivalta

Nostoja