Ring Fit Adventure / Arvostelut / pelaaja.fi

Ring Fit Adventure

13.01.2020 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Kotihiiren kuntokuuri

Kun ensimmäiset loskanrämmäleet leijailevat pientareille loka–marraskuun vaihteessa, häviävät energia ja hyvät elämäntavat katukuvasta täysin. Lenkkitossut nostetaan talvitelakalle, ja tyypillinen suomalainen hyötyliikkuja piiloutuu joulukonvehtien käärepapereista kasaamaansa luolaan aina pajunkissojen puhkeamiseen asti. Jos ihminen ei tahdo maksaa itseään kipeäksi kuntosalikortista, eivätkä suksetkaan pysy jalassa, Suomen talvi ei juuri tarjoa miellyttäviä liikuntavaihtoehtoja.

Kotitreenit ovat toki aina vaihtoehto, mutta ilman järkevää ohjelmaa ja selkeitä tavoitteita olohuoneessa hikoilu menettää nopeasti mielekkyytensä. Vaihtoehtoja puiseville pilatesvideoille tarjoilee muun muassa Nintendo, joka on jo vuosikymmenien ajan pyrkinyt parantamaan pelaajien terveyttä pelillistämisen keinoin. Uusin lisäys yhtiön arsenaaliin on Switchin Ring Fit Adventure, joka yhdistelee roolipelielementtejä rehelliseen rehkimiseen.

Ring Fit Adventure -arvostelu

Asetelmaltaan peli on perinteistäkin perinteisempi fantasiakertomus. Tarina saa alkunsa, kun sen sankari törmää seikkailuillaan puhuvaan taikavanteeseen, jonka voimat ilkeä lohikäärme on varastanut. Voimien avulla maailman mahtavimmaksi muskelikörmyksi itseään tituleeraava vihulainen on ryhtynyt levittämään pahuutta maailmaan, ja tuhon voi pysäyttää enää vähintään yhtä kovakuntoinen haastaja – eli pelaaja itse.

Taikavanteella on vastineensa myös tosimaailmassa. Ring Fit -pakettiin kuuluu joustava rengas, jota hikiliikunnan nimissä venytellään, puristellaan ja heilutellaan mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Liiketunnistuksesta huolehtivat vanteeseen ja pelaajan reiden ympärille kiinnitetyt Joy-Conit, ja sykettä seuraa ohjaimen infrapunakamera. Lisälaitteet ovat laadukkaita ja kestävän oloisia, ihoa vasten olevat materiaalit hengittäviä ja muotoilukin sen verran neutraalia, ettei roippeita tarvitse välttämättä piilottaa käyttökertojen välissä.

Ring Fit Adventuren tarinavetoinen seikkailutila on jaettu 5–10 minuutin kenttiin, joissa edetään paikallaan juoksemalla, keräillään kolikoita ja väistellään esteitä. Pelkkää hölkkäilyä pelaaminen ei kuitenkaan ole, vaan oikea hikoilu alkaa hirviöiden sattuessa tielle. Taistelut käydään nimittäin tekemällä erilaisia liikkeitä peruskyykyistä hartiaprässeihin vannetta apuna käyttäen, ja toistoja tulee yhden treenisession aikana helposti kolminumeroinen määrä. Vaikka kenttiä ei koluaisi kerralla läpi kuin kaksi tai kolme, töitä tuntee kyllä tehneensä.

Pelin juoni ei loppujen lopuksi ole kummoinen, mutta sen voimin jaksaa silti huijata itseään liikkumaan tovin pidempään kuin todella jaksaisi. Olisihan sentään hulluutta pistää pillit pussiin pomotaistelun kynnyksellä! Monta reaalimaailman viikkoa kestävä tarinatila on myös omiaan säännöllisen liikuntarutiinin rakentamiseen, vaikka treeneillä ei aluksi olisikaan juuri pituutta.

Ring Fit Adventure -arvostelu

Kun suuri seikkailu lopulta tulee päätökseensä, peli tarjoaa mahdollisuutta jatkaa liikkumista ilman roolipelikrumeluureja. Lienee kuitenkin vahvasti ihmisestä kiinni, jaksaako harrastusta enää jatkaa, kun sen luonne muuttuu oleellisesti. Erilaiset kuntotestit ja hauskat minipelit ovat kuitenkin varsin viihdyttävä lisä Switchin jo valmiiksi vahvaan bilepelikattaukseen.

Kysymysmerkiksi jäävä kesto on kuitenkin Ring Fit Adventuren ainoa suuri puute. Se on Nintendon tähänastisista kuntoilupeleistä monipuolisin ja omaperäisin sekä yksiselitteisen riemukas tapa ylläpitää yleiskuntoa kotoa poistumatta. Kokonaisvaltainen elämäntaparemontti on ymmärrettävästi ylitsepääsemätön projekti monille, mutta viidentoista minuutin pikatreenille irtoaa aikaa miltei kenen tahansa päivästä.

Arvostelu on julkaistu alkujaan joulukuun 2019 Pelaaja-lehdessä numero 206.

8/10

Kehittäjä: 
Nintendo
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Toiminta, Roolipeli, Kuntoilu
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Kauhu, Väkivalta