Road 96 / Arvostelut / pelaaja.fi

Road 96

6.11.2021 // Kirjoittanut: Jason Ward
0

Road 96 -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun numerossa 226. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Tie vie

Nimensä mukaisesti 90-luvun jälkipuoliskolle sijoittuva seikkailupeli Road 96 on vähintäänkin eriskummallinen tapaus. Kuvitteelliseen Petrian maahan sijoittuva peli risteilee jossain Jack Kerouackin kirjojen viitoittaman vaelluseepoksen ja Life is Strange -sarjan moraalipuntareita nykivän kasvutarinan välimaastossa. Kerronnallisen koneiston keskeisimmät rattaat lainataan puolestaan roguelike- ja metroidvania-peleistä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pelaaja omaksuu Petriasta pakoon pyrkivien karkulaisteinien roolin yksi kerrallaan, ja jokaisella uudella pelikerralla aloitetaan sama raskas matka kohti Petrian rajaa. Tyrannihallinnon kourissa kärvistelevän maan rajan tuolla puolen häämöttää ideologinen vapaus, mutta rajanylityksen yrittäminen on jo itsessään rikokseksi luettava teko. Kotimaan pölyjen lakaisu lahkeista on kaikkea muuta kuin vaivaton edesottamus.

Jokainen yksittäinen vaellus rajalle on ainutlaatuinen pieni suuri kertomuksensa, ja tapahtumien järjestystä sääntelee lähinnä kulissien takainen roguelike-tyylinen satunnaisuus. Pelaaja voi hahmon rahatilanteesta riippuen edetä huristelemalla taksilla, ottamalla peukalokyytejä tai tallustamalla urheasti tienviertä pitkin. Yhden nuoren ohjastaminen rajalle kestää yleensä reilun tunnin tai korkeintaan kaksi, ja Road 96:n suola ja sokeri ovat näiden etappien varrella tapahtuvat kohtaamiset monenkirjavien hahmojen kanssa.

Road 96 -arvostelu

Tien päällä vastaan astelee eklektinen rivistö erilaisia ihmisiä, joiden kohtaaminen yksittäisissä tilanteissa on sekin pitkälti satunnaisuuden jumalien käsissä. Juonipaljastusten välttelyn nimissä jätän hahmot vaille tarkempaa kuvausta, mutta kerrottakoon, että aavikolla vastaan astelevien hahmojen habitus on herttainen yhdistelmä syvyyttä ja sarjakuvamaisuutta. Lempeää huumoria sävyttää herkeämätön melankolian ja surumielisyyden alavire, ja lähes jokainen dialogintäyteinen kohtaaminen on sekä mieltäylentävä että alakuloa kylvävä kokemus.

Yhdysvaltojen keskilännen estetiikasta lainaavan Petrian mantuja mittaillessa pelaajan keskeisin hanke on kilauttaa viisauden kolikoita tietopankkiin ja tutustua toistuvasti eteen asteleviin petrialaisiin paremmin. Tarinan edetessä pelaaja saa käyttöönsä pienen mutta pippurisen tukun apuvälineitä, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia sekä pulmanratkonnan että keskustelujen saralla. Juttutuokioiden lempeän tahdin vastapainona toimivat satunnaiset minipeliosiot, jotka ovat riemukas kattaus erilaisia rytmi- ja reaktiokoitoksia.

Vaikka Road 96 on satunnaisuuden nimeen vannovien roguelike-pelien perillinen, kerronta ei kompastele sattumanvaraisuuden sudenkuoppiin vaan pysyy yllättävän johdonmukaisena. Yksittäisen vaelluksen päättyessä päivämäärä nytkähtää aina jonkin verran eteenpäin, eli satunnaisuuden taustalla on johdonmukaisesti pyörivää maailmaa kuvastava mittaristo. Hauskana yksityiskohtana pelin hahmot myös muistelevat edellisten pelaajan ohjastamien hahmojen kohtaamisia, mikä puhaltaa tapahtumiin omaleimaista eloa.

Road 96 on puoleensavetävä seikkailupeli, jossa sovelletaan lähinnä toimintapainotteisista peleistä tuttuja satunnaismekaniikkoja poikkeuksellisen persoonallisesti. Suurimmaksi onnistumiseksi voidaankin laskea se, että sattumanvaraisuudesta huolimatta lopputulos tuntuu sekavan sijaan innostavan yllätykselliseltä ja arvaamattomalta. Elämän mittainen matka on meille kaikin tavoin yksilöllinen kokemus, ja sitä se on myös Road 96:n valtateillä.

7/10

Kehittäjä: 
Digixart
Julkaisija: 
DigixartRavenscourt
Peligenre: 
Seikkailu, Roguelike
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Huumeet, Väkivalta

Nostoja