SaGa Frontier Remastered / Arvostelut / pelaaja.fi

SaGa Frontier Remastered

9.06.2021 // Kirjoittanut: Petri Pohjonen
0

SaGa Frontier Remastered -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2021 numerossa 222. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kahdeksan hahmon saaga

SaGa-sarjan pelit ovat aina olleet Square Enixin roolipelisarjoista kunnianhimoisimpia. Niissä käytetään epäkonventionaalisia pelimekaniikkoja ja painotetaan avointa maailmaa sekä uudelleenpeluuta. Eurooppaan SaGa-pelejä on historiallisesti saatu varsin vähän, mutta nyt Square Enix yrittää paikata puutetta julkaisemalla vuoden 1998 SaGa Frontierista parannellun version.

Peli sijoittuu tieteisfantasiauniversumiin nimeltä The Regions, joka koostuu parista tusinasta erilaisesta planeetasta. Varsinaisen keskusjuonen sijaan pelissä on kahdeksan pelattavaa hahmoa, joilla kaikilla on oma tarinansa. Esimerkiksi mekaanikko Red metsästää perheensä tappanutta rikollisjärjestöä, idoli Emilia sulhasensa murhaajaa ja robotti T260G menneisyyttään. Pelattavaa jokaisessa hahmossa on noin 10–15 tunnin edestä, ja yhden hahmon läpäisyn jälkeen seuraava aloittaa edellistä voimakkaampana.

Jokainen tarina alkaa lineaarisesti mutta muuttuu pian hyvin vapaamuotoiseksi. Planeetoilla on paljon tutkittavia paikkoja ja sivutehtäviä, jotka avaavat käyttöön uusia apureita sekä pääsyn voimakkaampiin loitsuihin. Avoin maailma on pääosin yhteinen kaikilla, joten jokainen läpipeluukerta on edellistä nopeampi, koska pelaaja tietää jo, mistä parhaat esineet löytyvät.

SaGa Frontier Remastered -arvostelu

Planeettojen tutkiminen on hauskaa puuhaa, mutta luolastoihin päästessä hauskuus loppuu lyhyeen. Peli on nimittäin täynnä erinäisiä suunnitteluratkaisuja, jotka tekevät niiden pelaamisesta tarpeettoman työlästä. Kaikki luolastot ovat hämmentävän pitkiä ja sokkelomaisia, mikä aiheuttaa harmaita hiuksia yhdistettynä runsaisiin vihollisiin, joita on hankala väistää. Vihollisten vaikeus myös vaihtelee jopa samassa ruudussa heittopusseista koko tiimin yhdestä iskusta tappaviin ilonpilaajiin.

Perinteiseen vuoropohjaiseen taistelusysteemiin peli tuo pari omaa ideaa, joista osa toimii ihan kohtuullisesti. Muutama yrittää parhaansa mukaan tehdä pelistä pelikelvottoman. Taistelut käydään viiden hengen tiimeissä, mutta niitä voi vaihdella vuorojen välissä, jos haluaa panna nassuunsa ottaneen tiimin vaihtopenkille. Kestopisteet palautuvat aina taisteluiden välissä, ja niiden loppuessa hahmot eivät kuole vaan menettävät ennen kuolemaansa elämäpisteitä.

Kokemuspisteitä tai tasoja pelissä ei ole lainkaan, sillä pelin neljä eri rotua tulevat vahvoiksi eri tavoilla. Robotit saavat ominaisuuspisteitä varusteistaan, hirviöt oppimistaan taidoista ja ihmiset sekä mysticit taistelemalla. Joskus taistelujen jälkeen ominaisuudet nousevat tai hahmot saattavat oppia uuden kyvyn, mutta tämä on täysin satunnaista. Jokaisella hahmolla pelatessa voi rekrytoida noin parikymmentä eri tiimikaveria, joiden kaikkien pitäminen taistelukelpoisina vaatii kovaa grindausta.

SaGa Frontier Remastered -arvostelu

Paljon voisi antaa anteeksi, jos edes tarina olisi kunnossa, mutta dialogin taso vaihtelee lähinnä tylsän persoonattomasta täysin epäselvään. Hahmojen tarinat itsessään ovat ihan mielenkiintoisia, mutta niistä on usein vaikea pysyä kärryillä sekavan dialogin vuoksi. Monesti on jopa täysin epäselvää, mitä seuraavaksi pitäisi edes tehdä.

Varsinainen remasterointi on sentään huolella tehty. Uudistetun ja puhdistetun grafiikan lisäksi mukana on nyt uusi pelattava hahmo, pikakelaustoiminto ja tukku pienempiä uudistuksia ja tasapainotuksia. Pelin valikoihin on myös lisätty ohjekirja, jonka ansiosta perusasioita ei enää tarvitse luntata netistä.

Parasta SaGa Frontierissa on kunnianhimoisuus. Siinä on yritetty monia uusia asioita, mutta suurin osa niistä vain tekee pelaamisesta tuskastuttavaa. Peli on kovin karkea jopa vuoden 1998 tekeleeksi, eikä sitä oikein kehtaa suositella kuin suurimmille retroroolipelien faneille.

4/10

Kehittäjä: 
Square Enix
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Seksi, Väkivalta