Samurai Warriors 5 / Arvostelut / pelaaja.fi

Samurai Warriors 5

10.10.2021 // Kirjoittanut: Aki Parhamaa
0

Samurai Warriors 5 -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun numerossa 225. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Poikki ja pinoon muinaisessa Japanissa

Aikoinaan Dynasty Warriorsista syntynyt Samurai Warriors näki ensimmäisen kerran päivänvalon vuonna 2004 Xboxilla ja PlayStation 2:lla. Nyt lukuisia jatko-osia ja oman animesarjankin poikinut hack and slash -eepos on yltänyt viidenteen osaansa, mutta jatko-osanumerosta huolimatta Samurai Warriors 5 on sarjan uudelleenkäynnistys.

Sengoku-aikakauden Japaniin sijoittuva samuraimäiskintä on edeltäjiään isompi ja näyttävämpi. Vihollisia vilisee ruudulla kuin muurahaisia keossa, erikoisliikkeet ovat räiskyvämpiä kuin raketit taivaalla, ja samuraiden taistelujalka vipattaa nopeammin kuin taustalla svengaava perinteikäs japanilaismusiikki.

Samurai Warriors 5 -arvostelu

Juoni seuraa nuorta Oda Nobunagaa, jonka tavoitteena on yhdistää kaaoksen vallassa oleva Japani. Matkalla kohti utopiaa kohdataan salajuonia ja valtataisteluja ripauksella henkilökohtaista draamaa. Henkilöitä ja yllättäviä käänteitä sinkoaa tarinaan sellaisella tahdilla, että niissä on vaikea pysyä perässä ja mielenkiinto siirtyy pian pelkkään taistelemiseen, joka on pelin ehdoton suola.

Tarinatilan massiivissa taisteluissa suoritetaan tehtäviä vihollispomojen listimisestä omien liittolaisten suojelemiseen. Usein kentällä juostessa avautuu bonustehtäviä, joiden suorittamisesta saa kokemuspisteitä, rahaa, aseita ja tarvikkeita.

Kattavasta opetusosiosta huolimatta sarjaa ensimmäistä kertaa kokeilevat saattavat aluksi hämmentyä ruudulla välkkyvän toiminnan määrästä. Samalla kun pitäisi laittaa ukkoa pinoon ja seurata kartalta jatkuvasti päivittyviä tapahtumia, huomio tulisi kiinnittää myös aktiiviseen dialogitekstiin, joka syventää hahmoja ja vie tarinaa eteenpäin. Japanin sujuva osaaminen helpottaa juonen seuraamista taisteluissa huomattavasti, sillä englanninkielistä ääninäyttelyä ei ole tarjolla.

Samurai Warriors 5 -arvostelu

Samurai Warriors 5 tarjoaa monia roolipelielementtejä aina klassisesta taitojen kehittämisestä aseiden parantamiseen, mutta mitään uutta ja omaperäistä ei ole mukana. Tarjolla on Citadel Mode, jossa puolustetaan eri tehtävissä omaa linnaa voittamalla hyökkääjät. Siitä saa palkkioksi rakennusmateriaaleja, joilla voi kehittää esimerkiksi valikkolinnansa dojoa, kauppaa tai hevostallia. Lisäksi tarinatilassa on mahdollisuus pelata sama tarina toisen hahmon eli Nobunagan kenraali Akechi Mitsuhiden näkökulmasta. Monipuolinen tekeminen jaksaa viihdyttää vielä päätarinan läpäisyn jälkeen.

Pieniä bugeja pelissä toki on, sillä sotureita ilmestyy välillä omituisiin paikkoihin ja vihollispomot jäävät piileskelemään nurkan taakse. Vaikka kuvakulmaa pystyy itse säätelemään, riiviömäinen kamera on välillä täysin väärissä paikoissa. Pienistä vioista huolimatta on mukana myös suuria vahvuuksia, kuten yhteispelimahdollisuus sekä verkossa että jaetulla ruudulla. Hauskassa kaksinpelissä ruudunpäivitys välillä putoilee, eikä harmi kyllä kaikkia tehtäviä pysty kokemaan kaverin kanssa.

Samurai Warriors 5:n pelattavuus on toimivaa, taistelut ovat näyttäviä ja pelattavaa riittää. Kenttien ja taisteluiden samanlaisuus alkaa kuitenkin tylsyttää muuten oikein passelin pelin terää. Samuraista ja taistelusirkuksesta pitäville tarjolla on kelpoa ajanvietettä.

7/10

Kehittäjä: 
Koei TecmoOmega Force
Julkaisija: 
Koei Tecmo
Peligenre: 
Toiminta
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja