Shovel Knight Pocket Dungeon / Arvostelut / pelaaja.fi

Shovel Knight Pocket Dungeon

5.02.2022 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Shovel Knight Pocket Dungeon -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden tammikuun numerossa 229. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Lapioon ei nojailla

Yacht Club Games sysää lapiota heiluttelevan sankarinsa pulmapelien maailmaan Shovel Knight Pocket Dungeonissa. Sekaan on heitetty myös vaikutteita roguelike-peleistä, eikä tarinakaan ole aivan kevyimmästä päästä, joten pelkästään eriväristen pallojen poksauttelusta pisteiden toivossa ei ole kyse. Adventure-tila käynnistyy viattomien päiväunien katkeamisella, kun mystinen pulmalaatikko ilmaantuu Shovel Knightin eteen. Utelias urho päättää ottaa selvää esineestä, joka imaiseekin tämän sisuksiinsa muiden tuttujen ritarien joukkoon. Kaikki ovat eriskummallisessa pulmapelimaailmassa vankina vastoin omaa tahtoaan ja jonkin mystisen juonittelijan uhreina. Mysteeri lapioidaan selväksi toiminnallinen pulmapelikenttä kerrallaan.

Toiminta yhdistelee kekseliäästi rivakkaa liikkumista ja taktista ajattelua, sillä ritari pystyy liikkumaan ruudullisella alueella reaaliaikaisesti, kun taas kartalle yläpuolelta valuvat esineet ja viholliset liikkuvat tietyn rytmin mukaisesti. Samanlaisten vihollisten tai esineiden ketjuttaminen tuo mielihyvän lisäksi isoja bonuksia timanttivarastoihin ja nostaa valuutan kertymisen kertoimia.

Shovel Knight Pocket Dungeon -arvostelu

Jarruna päättömälle huitomiselle toimivat ritarin osumapisteet, joita tarvitaan vihollisten kanssa tappelemiseen ja joita taikajuomapullot tai ruoka-annokset täydentävät. Kartalta pääsee eteenpäin vain tietyn vihollismäärän kukistamisen jälkeen, kunhan ehtii poimimaan maalioveen sopivan avaimen mukaansa. Mikäli hahmon osumapisteet loppuvat tai kartta ehtii täyttyä vihollisista, pelaaja palaa vääräleukaisen Puzzle Knightin ylläpitämään leiriin uutta yritystä varten. Maailma ja sen tunnelma ovat suoraan Shovel Knight -universumista lainattuja, joten audiovisuaalisesti seikkailusta on vaikea löytää moitittavaa.

Pelattavissa on kaikkiaan 12 erilaista lisäritaria, jotka muokkaavat pelikokemusta huomattavasti. Propeller Knight tekee lisätuhoa yksittäisille vihollisille mutta menestyy huonosti isoja ketjuja vastaan. Black Knight on taas terveydeltään riskialtis tapaus, jonka lyömäteho on valtaisa, kunhan jalokiviä kertyy nopeaan tahtiin. Osa lisähahmoista pitää kukistaa ensin pomovastuksina, jotka ovat jokainen seikkailun suurimpia kohokohtia. Persoonalliset hahmot ja niiden erikoiskyvyt muokkaavat karttojen rytmiä entistä hektisemmäksi.

Suurimmaksi harvoista ongelmista muodostuu se, että varusteita saadaan roguelike-tapaan satunnaisesti. Periaatteessa yksi läpipeluukerta kestää vain parisenkymmentä minuuttia alusta loppuun, mutta käytännössä peli-ilo on kovasti kiinni siitä, mitä varusteita matkan varrelta löytyy. Hahmokohtaisesti tärkeät bonukset on usein pakko saada kasaan, jos mielii päästä maaliin saakka.

Shovel Knight Pocket Dungeon -arvostelu

Toisin kuin monissa muissa roguelike-tyylisuunnan peleissä, pelitapa valitaan hahmon myötä, eikä sitä voi kuin vahvistaa varusteilla, kun taas väärät poiminnat ovat yhtä tyhjän kanssa. Mikään ei myöskään kannusta avaamaan leirin kauppiaan avulla kaikkia mahdollisia varusteita, sillä todennäköisyys hyökkäystehoa ja osumapisteitä nostavien tuttujen esineiden löytymiseen on tällöin aina pykälää heikompi.

Mukana on kampanjan lisäksi myös Vs.-ottelutila, jossa pääsee pelaamaan joko vieressä istuvaa ihmisvastustajaa tai tietokonetta vastaan. Silloin tarkoitus on siivota oman kartan rojuja pois naapurin eloa vaikeuttamaan. Daily Mode on puolestaan päivittäin vaihtuvan hahmon ja muiden muuttujien ympärille tehty haaste, jossa pitää yrittää selviytyä mahdollisimman kauan. Verkossa toimivan moninpelitilan puuttuminen ihmetyttää, sillä se toisi peliin aivan erilaista kilpailun tuntua loputtoman pistejahdin rinnalle. Yacht Club Games on lupaillut pelille mittavaa julkaisun jälkeistä lisäsisältöä, joten ehkä tämäkin pelitila saadaan kokea tulevaisuudessa.

7/10

Kehittäjä: 
VineYacht Club Games
Julkaisija: 
Yacht Club Games
Peligenre: 
Pulma
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Apple OSX, Microsoft Windows