Sid Meier’s Civilization VI (Nintendo Switch) / Arvostelut / pelaaja.fi

Sid Meier’s Civilization VI (Nintendo Switch)

3.02.2019 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
1

Unettomia öitä Switchillä

Nintendo Switchin omistajat voivat heittää hyvästit hyvin nukutuille öilleen. 4X-strategiapelien kärkinimi Civilization VI on jalkautunut konsolille, ja käännös on aivan yhtä koukuttava kuin kahden vuoden takainen pc-versiokin. Mikäli pelaamisen keskeyttäminen oli hankalaa koneella istuessa, Switchillä tilanne riistäytyy käsistä täysin – voihan konsolin napata näppärästi mukaan sänkyyn vielä sitä kuuluisaa yhtä vuoroa varten.

Mikäli Civilizationit ovat konsolipelaajana jääneet aiemmin kokematta, on kuudes osa erinomainen tapa tutustua sarjaan. Se oli jo ilmestyessään sarjan parhaita, monipuolisimpia ja yhtenäisimpiä kokonaisuuksia, jossa voi sukeltaa syvällisesti oman kansakunnan rakentamisen ja hallitsemisen lukuisiin osa-alueisiin. Suuruutta kohti voi yrittää sotatoimien, avaruuskilvan tai vaikkapa kulttuurisen tai uskonnollisen ylivallan avulla, missä tuotteliaan ja itseään ylläpitävän kaupunkiverkoston laatiminen on elintärkeä pohja.

Vuoropohjaisen pelin viehätys onkin, että siihen on uppouduttava huolella ja ajan kanssa. Kaikki pienet tai suuremmatkaan yksityiskohdat eivät selviä vielä yhden 20–30 tuntisen pelisession aikana, vaan erilaisten pelityylien ja voittokeinojen avaimet tulevat selvemmiksi ja nautinnollisemmiksi peli peliltä.

Civilization VI Switch, Civ VI Switch, Civilization 6 Switch, Civ6 Switch, Arvostelu

Myönnettäköön, että alkuun ajatus konsolikäännöksestä vieroksutti, mutta huolet osoittautuivat nopeasti turhiksi. Vaikka Civilization VI:n syvälliset järjestelmät ja valikkopohjainen luonne toimivat yhä parhaiten hiirellä, Switch-käännös hyötyy suuresti konsolin kannettavuudesta. Televisiosta irrallaan peliä voi pelata laitteen omaa kosketusnäyttöä näpäyttelemällä, mikä on kauttaaltaan toimiva ratkaisu. Tämän ei sinänsä olisi pitänyt tulla yllätyksenä, sillä Switch-käännöksestä vastannut Aspyr Media on kehittänyt myös pelin mobiili- ja tablettiversiot, joita on kehuttu suuresti.

Tunnustusta on annettava myös perinteisemmistä ohjaksista, sillä koko käyttöliittymä toimii yllättävän tuskattomasti näppäintenkin varassa. Valikoiden selaamisessa ja joukkojen komentamisessa riittää toki totuteltavaa, mutta jokusia kummallisuuksia lukuun ottamatta navigointi niin pelikartalla kuin valikoissa pitäisi sujua luontevasti jo ensimmäisen pelin lopulla. Ja vaikka sormi välillä menisikin suuhun, peliruudulta näkee aina, mikä valikko tai toiminto on minkäkin näppäimen takana.

Switchin Civilization VI pyörii myös varsin tyydyttävillä grafiikka-asetuksilla. Peli näyttää erityisesti kannettavassa muodossa tyylikkäältä, sillä kuudennessa osassa esitelty sarjakuvamaisempi ilme selkeyttää valtavienkin kaupunkien ja joukkojen seuraamista. Pc-isoveljellä on totta kai tekninen etu muun muassa suorituskyvyn osalta, sillä etenkin loppupuolella tekoälypelaajien vuorot kestävät Switchillä muutaman tovin pidempään.

Civilization VI Switch, Civ VI Switch, Civilization 6 Switch, Civ6 Switch, Arvostelu

Huomionarvoista on, että Switch-versio on sisällöllisesti pelin alkuperäinen pc-versio, jossa on mukana vuosien varrella tehtyjä tekoäly- ja bugipäivityksiä. Toisin sanoen alkuvuodesta ilmestynyt Rise and Fall -laajennuksen sisältö loistaa poissaolollaan, mutta karvalakkimalli on sellaisenaan edelleen varsin toimiva kokonaisuus. Ennen kaikkea se soveltuu hieman paremmin täysin uusille tulokkaille, joita Switch-pelaajien keskuudessa lienee lukuisia.

Ehkä yllättävämpää on, ettei Switch-versiossa ole lainkaan verkkomoninpeliä. Tilannetta paikkaillaan toki paikallisella moninpelillä, mutta nimenomaan verkkokahinointia odottaneet voivat laskea alla olevaa arvosanaa sen verran kuin itse kokee oleelliseksi. Toisaalta monet – allekirjoittanut mukaan lukien – mieltävät Civilizationit nimenomaan yksinpeleiksi, jotka eivät alkujaankaan taitu hitaan ja pohtivan luonteensa takia juohevaksi moninpelikokemukseksi.

Tietenkin pc-versio on aina pc-versio, mutta Aspyr Medialle on nostettava hattua näinkin laadukkaasta ja kokonaisvaltaisesta käännöstyöstä. Kuten aamuyöhön venähtäneistä pelisessioista voi jo päätellä, Civilization VI:n Switch-käännös ei ole menettänyt otettaan rahtuakaan. Pahoitteluni kaikille viime aikojen väsähtäneestä olemuksestani ja olemattomasta energiatasostani!

9/10

Kehittäjä: 
Aspyr MediaFiraxis Games
Julkaisija: 
2K Games
Peligenre: 
Strategia
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän jjl89 kuva
jjl89

Melkein sata tuntia tätä Switchillä pelanneena voin todeta että käännös on hyvä. Muutaman kerran peli on kaatunut (sentään peli tallentaa oletuksena auto saven kahden vuoron välein niin pahempaa ei käy) ja kerran kävi ihmeellinen bugi että olin yhtä aikaa Saksan liittolainen sekä sodassa sen kanssa. Tuhosin siltä yksiköitä ja valtasin kaupunkeja samalla kun se ehdotteli kauppoja..

Nostoja