SnowRunner / Arvostelut / pelaaja.fi

SnowRunner

19.07.2020 // Kirjoittanut: Markus Heino
2

Ajokeli on huono

Mutaisista metsäteistä ja mielenvikaisista rahtiurakoista tunnettu MudRunner luetaan simulaattoripelien marginaaliin, mutta se on yhtä kaikki löytänyt itselleen oman intohimoisen yleisönsä. Öljypohjan kestoa ja nelivetojen lukkoja koetellaan myös jatko-osa SnowRunnerissa, jossa voi kokea roimasti talvisemmat olosuhteet rahtimiehen näkökulmasta käsin.

SnowRunner esittelee tutkittavaksi kolme maastotyyppiä. Kilometrejä taitetaan järjestyksen mukaan ensin tulvien kurittamassa Michiganissa, sitten hyisessä Alaskassa ja vielä lopuksi itänaapurimme soisessa Taymyrissä. Matkaa taitetaan näyttävissä maisemissa, joita kelpaa ihailla moottorien miehekkään jytinän ja kivikkoa vasten iskevien pohjapanssarien kolinan säestäessä.

Puolen tusinan harjoitustehtävän aikana aloittelevalla rekkakuskille opetetaan kevyempien maastoajoneuvojen käyttöä ja sitten varsinaisen raskaan kaluston kuormaamista sekä rahdin kuljettamista maaliin. SnowRunner yhdistää hauskasti ketterällä nelivetoisella lava-autolla sudittelun ja raskaiden tavarakuormien alla natisevien kuormajuhtien liikennöinnin.

SnowRunner -arvostelu

Tutkimiseen ja varsinaiselle tehtäväalueelle saapumiseen tarkoitetut kevyet maastoautot rytmittävät kulkemista mainiosti, sillä rekkojen reittien selvittäminen ja hermoja raastavat kuljetusmatkat ovatkin sitten aivan eri tason ongelmanratkontaa. Nelivedolla tarvitsee useimmiten vain tarkkailla polttoainemittaria, ettei maasturi sammu keskellä erämaata.

Rekalla matka todennäköisesti seisahtuu esteiden, kuten jokien tai kelirikon, takia useita kertoja – parhaimmassa tapauksessa. Huonoimmassa tapauksessa kymmeniä tonneja painava rekka suistuu alas jyrkänteeltä lasteineen päivineen.

Jo Michiganin syksyisissä harjoitustehtävissä on mahdollista epäonnistua täysin, mikäli kaasuttelee liian vauhdikkaasti tulvien tuhoamien väylien vaarallisimpiin kohtiin. Peli antaa aloittaa alusta ja palauttaa jumiutunut auto lähtöpisteeseensä, mutta mikään ei myöskään estä pelaajaa vinssaamasta kulkupeliä takaisin tielle, kunhan se on työvälineiden keskinäisen massan ja voimasuhteen puolesta mahdollista.

Pelin parasta antia on kiistatta Alaskan lumen, jään ja niiden välimuotojen ansoittama alue. Kinokset peittävät pienemmät ja joskus isommatkin esteet ajoväylällä, eikä edes raskaimmilla nelivedoilla pääse lumihangen läpi helposti. Liukkaat tiet ja erityisesti jäiset järvet tarjoavat täysin erilaisia haasteita kuljetusten toteuttamiseen.

SnowRunner -arvostelu

SnowRunner on sopivan yksinkertainen ajomalliltaan, jotta pystyin omaksumaan varsin erikokoisten ajoneuvojen tuntuman ja toteuttamaan annettuja tehtäviä varovaisen rauhalliseen tapaani. Välillä kuitenkin tuntuu siltä, ettei kulkupeleistä saa täyttä tehoa irti edes hyväkuntoisella maantiellä. Olisin ajoittain kaivannut hieman enemmän pitoa renkaiden ja tien väliin. Toki raskas tuntuma ja leppoisa ajotahti kuuluvat pelin ideaan, mutta se myös aavistuksen puuduttaa rauhallisempien etappien aikana ja tekee varsinkin alkupuolen rahtikalustosta hyvin tasapaksua ajettavaa.

Osa tehtävistä on rakenteeltaan yllättävän monimutkaisia ja vaativat useita raskaita kulkuneuvoja käytettäväksi miltei samaan aikaan, jolloin peräti neljän hengen yhteistyömahdollisuutta kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Suurin murheeni SnowRunnerissa oli temppuileva kamera, jonka vuoksi raskaiden kulkuneuvojen ujuttaminen kapeassa maastossa oli erityisen vaikeaa. Kun tilaa on runsaasti, poukkoilevan kamerakulman saa korjattua melko helposti, mutta se ei koskaan ole erityisen miellyttävää puuhaa.

Pelisarjan faneille SnowRunner lienee helppo ostos, mutta rahtisimulaatioiltaan monipuolisuutta kaipaaville peliä voi suositella liukkaiden kelien ansiosta. Alaskan lumen puuteroimille tienoille kelpaa palata kerta toisensa jälkeen koettamaan onneaan.

8/10

Kehittäjä: 
Saber Interactive
Julkaisija: 
Focus Home Interactive
Peligenre: 
Ajo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Kommentit

Käyttäjän Pleikkarohmu kuva
Pleikkarohmu

SnowRunner on ihan oikeasti viihdyttävä peli. Tämänkin pelaamiseen olen käyttänyt ihan suorastaan liikaa tunteja ja tarkoituksena olisi käyttää vielä lisää.

Käyttäjän Pauli4x4 kuva
Pauli4x4

Snowrunner tuli platinoitua pleikkarilla jo aikaa sitten, mutta nyt pääsikin taas jatkamaan uuden DLC-kentän parissa, joka viime viikolla julkaistiin!

Nostoja