Star Ocean: First Departure R / Arvostelut / pelaaja.fi

Star Ocean: First Departure R

7.03.2020 // Kirjoittanut: Teo Scheepstra
0

Kaunis patikkamatka

On uusioversioita ja sitten on uusioversioiden uusioversioita. Jälkimmäiseen kategoriaan kuuluu Star Ocean: First Departure R, joka on teräväpiirtopäivitys ensimmäisen Star Oceanin länteen ja PSP:lle tuoneelle Star Ocean: First Departurelle. Kerrottakoon jo tässä kohtaa, että minulla ei ole kokemusta pelin aikaisemmista versioista. First Departure R oli kuitenkin myös perehtymättömälle pelaajalle suhteellisen mieluinen – joskaan ei loistava – kokemus.

Peli kertoo fellpool-humanoidilajiin kuuluvasta Roddickista, joka ystäviensä Millien ja Dornen kanssa asuu hitaasti kehittyneellä Roakin planeetalla. Kolmikko lähtee etsimään Metorx-vuorelta yrttiä, jolla voi parantaa ihmisiä kiveksi muuttava, yhtäkkisesti puhjennut tauti. Vuoren huipulla vastaan tulevat maapallon avaruuslaivaston edustajat Ilia ja Ronyx. Heidän mukanaan Roddick ja kumppanit päätyvät osaksi avaruuskonfliktia, jonka keskiössä heidän kotiplaneettansa on.

Star Ocean: First Departure R -arvostelu

Kunnolla vauhtiin päästyään tarina alkaa jo imaista pelaajaa mukaansa, mutta sitten se yhtäkkiä hidastuu ikävän paljon. Ajoittaisia tietoryöppyjä ja dramaattisia kohtauksia tulee kyllä vastaan, mutta suurin osa pelistä vietetään maailmankartalla. Paikasta toiseen kulkemista on liiankin kanssa, ja Ilian ja Ronyxin kohtaamista seuraavat tunnit koostuvat siitä, että pelaaja matkaa kaupungista toiseen ilman sen kummempia tapahtumia.

Seikkailun edetessä joukkoon liittyy uusia hahmoja, joista osaa ei ole edes pakko värvätä mukaan. Vapaaehtoisten hahmojen erilaiset taustatarinat vaikuttavat omalta osaltaan tiettyjen tapahtumien kulkuun ja antavat pelille potentiaalista uudelleenpeluuarvoa. Toisaalta valinnanvapaus voi aiheuttaa myös turhautumista, kuten itselleni kävi, kun peli päätti sivuuttaa yhden tarinaosuuden sivuhahmolle antamani vastauksen perusteella. Tämän seurauksena hahmoni olivat aivan liian heikkoja seuraavassa tarinavaiheessa.

Star Ocean: First Departure R -arvostelu

Audiovisuaalisesti First Departure R on miellyttävä. Hahmot ja ympäristöt ovat hauskoja ja värikkäitä ja musiikki tunnelmallista. Uudistettu ääninäyttely on laadukasta, vaikka jotkut hahmot saavatkin omat rusinani rasahtelemaan. Myös vanhan First Departuren äänillä voi pelata. Piristävä anti tällä saralla helpottaa hieman maailmankartalla ja eri kaupungeissa kulkemisen tylsyyttä, ja musiikki tuo oman lisäantinsa etenkin tarinaa edistäviin kohtauksiin.

Taistelukin on hauskaa tiettyyn rajaan asti. Se koostuu pääosin hyökkäysnapin hakkaamisesta ja parantavien esineiden käyttämisestä, koska itse en ainakaan kokenut olevan sen suurempaa merkitystä sillä, käytänkö hahmojen oppimia erikoisiskuja vai perushyökkäystä. Kaavamaisuus käy jossain vaiheessa tylsäksi, eikä tekoäly hoida muiden hahmojen ohjaamista hyvin. Hyökkäykseen keskittyvät hahmot päätyvät yleensä vihollisten piirittämiksi, ja pahimmassa tapauksessa pelaaja kuluttaa yhden taistelun aikana useita parannusesineitä. Tämä helpottuu hieman, kun parantamiseen keskittyvä hahmo saadaan mukaan seurueeseen.

Kokonaisuutena First Departure R on ongelmistaan huolimatta kokeilemisen arvoinen, varsinkin jos pelisarja tai JRPG-genre kiinnostavat. Tarina on edetessään mielenkiintoinen, ja pelin kaunis audiovisuaalinen anti tukee sitä hyvin.

6/10

Kehittäjä: 
tri-Ace
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Seksi, Väkivalta