Stellaris: Federations / Arvostelut / pelaaja.fi

Stellaris: Federations

5.06.2020 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
0

Pelin laajennuksista kiinnostavin ja sisältörikkain

Mitä yhteistä on kapteeni Picardilla, komentaja Sheridanilla, amiraali Adamalla, keisari Palpatinella ja Mass Effectien Shepardilla? Diplomatian lahja, tietysti. Legendaariset avaruussankarit tiesivät, milloin sotia ja milloin avata suunsa. Stellaris, avaruuden strategian kunnianhimoisin edustaja, pääsee vihdoin samaan pisteeseen Federations-laajennuksessa. Peli on keskittynyt ominaisuuksien puolesta turhan vahvasti siihen, miten avaruuden muut kansat ammutaan, syödään tai orjuutetaan. Uudessa laajennuksessa tätä osastoa edustaa ainoastaan liikkuva avaruustelakka dreadnought, joka helpottaa kaukaisten sotien huoltoa.

Ensimmäinen uutuus ovat parannetut federaatiot, joilla samanmieliset kansat voi yhdistää yhden lipun alle vapaaehtoisesti tai pakolla. Normifederaatio on Trek-tyylinen ilokommuuni, mutta kauppaliitot tai diktaattorin johtamat hegemoniat ovat mahdollisia. Liitot keräävät tyypistä riippumatta kokemusta ja antavat kovimmilla tasoillaan kovia bonuksia, mikä rohkaisee olemaan ainakin jonkinlaisissa yhteyksissä muihin kansoihin. Käytännössä ne ovat sodassa hyödyttömiä tekoälyn onnettoman koordinoinnin takia, paitsi jos pelaaja ottaa federaation johtoonsa ja säätää sen lait antamaan itselleen esimerkiksi siivun muiden laivastoista. Kansleri Palpatinen ”minä olen senaatti” -strategia on avain onneen.

Stellaris: Federations -arvostelu

Isompi diplomaattinen kokonaisuus on galaktinen yhteisö, joka perustetaan tietyssä vaiheessa peliä. Kaikki halukkaat voivat lähettää edustajansa neuvottelemaan asetuksista, jotka koskevat kaikkia galaksin kansoja. Säädökset voivat muun muassa rangaista hulivilejä, jotka ydinpommittavat planeettoja turhan ronskisti. Tämä avaruus-YK saa pelin maailman tuntumaan merkittävästi elävämmältä, vaikka pelaajan vaikutusvalta voi tuntua olemattomalta. Jos siellä onnistuu kaapimaan vallan ja nousemaan ”turvallisuusneuvoston” eliittikansojen johtoon, voi tuurilla junailla pöytään todella jytkyjä säädöksiä, jotka auttavat kampittamaan nukkuvia valtakuntia ja loppupelin ns. kriisiuhkaa. Tai sitten voi tuhota orjuuttavan naapurin talouden tekemällä orjuudesta laitonta. Yhteisön tehoa hidastaa se, että säädösten läpi runnomiseen voi mennä vuosikymmeniä.

Erittäin merkittävä mutta pieni lisä ovat diplomaatit, joita käytetään vaikutusvallan saamiseen sekä federaatioissa että galaktisessa neuvostossa ja joilla voi parantaa suhteita kehen tahansa naapuriin. Joka ikinen lievästi poliittisesti eri mieltä oleva naapuri ei olekaan enää automaattinen sodan uhka, mikä tekee peleistä vähemmän yksioikoisia.

Stellaris: Federations -arvostelu

Suosikkiuutuudellani ei ole kuitenkaan tekemistä diplomatian kanssa. Stellaris on parhaimmillaan roolipelin ja strategian yhdistelmä, jossa voitto on vähemmän kiinnostava kuin persoonallinen läpipeluu, joka voi päättyä noloon loppuun. Federations tuo joka kansalle uutuutena ns. alkuperän, joka määrittää menneisyyden lisäksi parhaimmillaan myös koko tulevaisuuden. Pelaaja voi hylätä planeetat avaruusasemien hyväksi, paeta tuhoutuvaa planeettaa tai saada selville klassisen scifipaljastuksen oman kansansa menneisyydestä. Näitä ei ole tasapainotettu millään tavalla, mikä on juuri oikea ratkaisu. Hajonneella rengasmaailmalla aloittavat tyypit tai muinaissivilisaatioiden tukemat ”opetuslapset” voivat jyrätä galaksia ihan eri voimatasolla kuin karvalakkitason valtiot, joten niillä voi nostaa tai laskea vaikeustasoa miten huvittaa. Kaikki bonukset kun koskevat myös tekoälyn ohjaamia valtoja.

Stellaris on Federationsin ansiosta entistä monipuolisempi ja omaan makuun säädettävämpi kokemus. Lisäksi se on pelin laajennuksista selkeästi kiinnostavin ja sisältörikkain, ja se paikkaa pelin suurimpia aukkoja. Siinä ei avaruuskanslerin paljoa tarvitse miettiä ostopäätöstä.

8/10

Kehittäjä: 
Paradox Development Studio
Julkaisija: 
Paradox Interactive
Peligenre: 
Strategia
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta