Story of Seasons: Friends of Mineral Town / Arvostelut / pelaaja.fi

Story of Seasons: Friends of Mineral Town

8.10.2020 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Story of Seasons: Friends of Mineral Town -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun 2020 numerossa 214. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Vanhan kansan oppeja

Vuonna 2004 Game Boy Advancelle ilmestynyt maatilasimulaatio Harvest Moon: Friends of Mineral Town on omassa sarjassaan monella tapaa merkkiteos. Se on monien mielestä edelleen kaikkien aikojen paras Harvest Moon ja kivijalka viime vuosikymmenellä massiivisen suosion saavuttaneelle Stardew Valleylle. Uusintaversiota klassikosta on odoteltu jo pidemmän aikaa, ja hetki on vihdoin tullut – joskin uuden brändin alla.

Konsepti on tuttu kaikille emosarjan tai edes Stardew Valleyn ystäville. Päähahmo perii isoisältään ränsistyneen maatilan ja ryhtyy rakentamaan itselleen uutta elämää hurmaavassa pikku maalaiskylässä. Kuokan heiluttelun ohella leivotaan Mansikista karjanäyttelyiden kuningatar, liehitellään söpöjä tyttöjä tai poikia ja luodaan elämän mittaisia ystävyyssuhteita muihin Mineral Townin omaperäisiin asukkeihin.

Story of Seasons: Friends of Mineral Town -arvostelu

Friends of Mineral Townin kohdalla sarjalla oli taivalta takanaan jo lähemmäs kymmenen vuotta, ja peruskaava toimi jo tuolloin kuin junan vessa. Harvest Moon- tai Story of Seasons -pelejä aiemmin pelaamaton saattaa jopa yllättyä siitä, kuinka tutulta peli tuntuu jopa ilman aiempaa kokemusta. Sittemmin päälle on liimattu mitä kummallisimpia kommervenkkeja kantamaan uusien osien painoa, mutta totuus on, ettei perustaltaan Friend of Mineral Town'ta parempaa Harvest Moonia koskaan tehty. Uusioversio muistuttaa tästä pelkällä olemassaolollaan.

On myös hauskaa huomata, kuinka moderneilta tietyt Friends of Mineral Townin piirteet edelleen tuntuvat. Hahmojen väliset suhteet kehittyvät vuosien varrella, ja pikkukylä alkaa ajan myötä tuntua oikealta kodilta. Pelaajan valinnat välinäytöksissä vaikuttavat kyläläisten asenteisiin päähahmoa kohtaan, mikä myös vahvistaa osallisuuden tunnetta. Tänä päivänä moinen on toki itsestäänselvyys, mutta Game Boy Advance -peliltä se oli paljon pyydetty.

Uusioversio ei kuitenkaan olisi uusioversio, ellei se päivittäisi klassikkoa millään tavoin. Pelillisellä puolella aikaa tuhlaavia ja toistuvia ärsyttävyyksiä on karsittu oleellisen tieltä, mitä alkuperäistä pelanneet osaavat varmasti arvostaa. Lisäsisältöä on ripoteltu sinne tänne esimerkiksi uusien eläinten ja puolisoehdokkaiden muodossa, ja päähenkilönkin voi nyt valita useamman joukosta. Uusia tuttavuuksia ei välttämättä jäisi varsinaisesti kaipaamaan, jos heille jotain sattuisi, mutta hahmot sulautuvat silti mainiosti osaksi Mineral Townin arkea.

Story of Seasons: Friends of Mineral Town -arvostelu

Graafisella puolella modernisointi tosin häviää esikuvalleen, jonka ihanan rapea pikselitaide hivelee silmiä vielä tänäkin päivänä. Valitettavasti se on väistynyt lapsekkaan 3D-grafiikan tieltä, johon totuttelu ottaa aikansa. Pirteä ääniraita on onneksi pitkälti entisellään, ja taustamusiikkeja huomaa hyräilevänsä vielä pelin suljettuaankin.

Friends of Mineral Town on pelinä hyvin pitkälti ajaton, eikä sitä voi suositella tarpeeksi lämpimästi niille, jotka ovat Stardew’nsa jo kalunneet puhki. Rentouttavien elämäsimulaatioiden renessanssi, jota nyt elämme, on paljon velkaa Harvest Moonille, ja Friends of Mineral Town kuuluu sen vuoksi ehdottomasti jokaisen lajityypin fanin yleissivistykseen.

9/10

Kehittäjä: 
Marvelous Inc.
Julkaisija: 
Marvelous Europe
Peligenre: 
Simulaatio
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Uhkapeli

Nostoja