Story of Seasons: Pioneers of Olive Town / Arvostelut / pelaaja.fi

Story of Seasons: Pioneers of Olive Town

9.06.2021 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Story of Seasons: Pioneers of Olive Town -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2021 numerossa 222. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Multaa, hikeä ja kyyneliä

Viime numerossa arvostellun Harvest Moon: One Worldin jättämä karvas jälkimaku ei vielä ole aivan ehtinyt hälvetä, mutta tuskaa helpottamaan saatiin kaikeksi onneksi heti perään aidosti lupaava maatilapeli. Alkuperäistä Harvest Moonia eli tätä nykyä Story of Seasonsina tunnettua sarjaa ei tähän asti ole nähty Switchillä kuin uusintaversioiden ja sivuosien muodossa, joten kyseessä oli vieläpä tietynlainen merkkijulkaisu.

Maaliskuun lopulla ilmestynyt Pioneers of Olive Town on lähtökohdiltaan ehtaa Story of Seasonsia. Isoisältä peritty maatila on päässyt ränsistymään pahemman kerran, ja ainoa tapa saada paikat kuntoon on työntää kädet kyynärpäitä myöten multaan. Perusidea on tuttu aivan jokaiselle genreä karttavallekin: kasvata kasvi, myy kasvi, tee paljon rahaa ja toista maailmanloppuun asti. Pelisarjan 25. juhlavuoden tienoilla homma toimii jo niin vankalla rutiinilla, ettei pelin mekaanista perustaa oikeastaan tarvitse tässä vaiheessa enää edes arvioida.

Story of Seasons: Pioneers of Olive Town -arvostelu

Uudet osat tuovat kuitenkin aina mukanaan tuoreita ja kokeilullisempia ominaisuuksia. Kuten uudisraivaamiseen viittaavan nimen perusteella voi ehkä päätellä, tällä kertaa vaikutteita uudistuksiin on selkeästi otettu tutkimiseen ja rakenteluun panostavilta Animal Crossing: New Horizonsilta ja kiinalaiselta yllätyshitti My Time at Portialta. Pelaajalla on käytössään melkoinen arsenaali erilaisia raaka-aineita ja reseptejä, joiden voimin omaa maatilaa voi käydä parantelemaan, ja tuoretta näkemystä kaipaa myös läheinen Olive Townin kylä.

Ikävä kyllä nämä ulottuvuudet jäävät Pioneers of Olive Townissa kovin pinnallisiksi. Rehkimisestä huolimatta kylässä muuttuvat lähinnä katukiveyksen sävy ja katuvalojen malli, vaikka esikuva My Time at Portiassa rakenneltiin samalla vaivalla satamia, bussilinjoja ja muita aidosti hyödyllisiä ja pelillisesti merkittäviä palveluita. Varsinaisesta uudisraivaajahengestä ei muutenkaan voi juuri edes puhua, koska pala palalta avautuvat maatilan tilukset on koluttu läpi jo ensimmäisen kevään aikana.

Myös suoraan Portiasta napattu rakentelujärjestelmä tuntuu kaikkine vaiheineen ja laitteineen sarjalle epätavallisen työläältä. Jos hahmolleen haikailee vaikkapa uusia haalareita, pitää pihamaalta niitettyä ruohoa syöttää ensin kehruukoneeseen, minkä jälkeen toinen vempele punoo langasta kangasta, joka kiikutetaan jatkojalostusta varten vaatturille. Jokaiseen vaiheeseen kuluu kuudesta kymmeneen tuntia pelin sisäistä aikaa, ja materiaalien siirtely paikasta toiseen on itsessäänkin vaivalloista. Pelin raskas ja sekava käyttöjärjestelmäkään ei tee siitä erityisen helppoa.

Story of Seasons: Pioneers of Olive Town -arvostelu

Kaiken raatamisen alla on kuitenkin sama mainio Story of Seasons, joka onnistui jälleen kerran koukuttamaan allekirjoittaneen lämpimällä sydämellisyydellään pahemman kerran. Pelkästään oma seurustelukuvioni perheensä mielipiteistä liikaa välittävän satamatyttö Lauran kanssa oli niin kutkuttava, että arkista puurtamista jaksoi sitä edistääkseen vaikka väkisin. Aivan Stardew-mittoihin käsikirjoituksen syvällisyydessä ei päästy, mutta silmät olivat silti kostua kosinnan hetkellä.

Kolmisenkymmentä tuntia Olive Townissa sujahtivat siis hetkellisistä taisteluväsymyksen oireista huolimatta ohi silmänräpäyksessä, ja tekemistä riittäisi vieläkin mielettömästi. Vaikka Pioneers ei ehkä ole millään mittapuulla sarjan paras osa, tällaisenaankin se on enemmän kuin riittävä tyydyttämään kokeneemmankin digimaajussin elämäsimutarpeet hetkeksi aikaa.

6/10

Kehittäjä: 
Marvelous
Julkaisija: 
Marvelous
Peligenre: 
elämäsimulaatio, Simulaatio
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-3

Nostoja