Sunless Skies / Arvostelut / pelaaja.fi

Sunless Skies

13.04.2019 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
0

Tähtien kaukojuna

Olisitko valmis syleilemään avaruuden kylmää syliä löytääksesi aivan erityisen tarinan tai lauseen? Silloin sinusta on avaruusjunan kapteeniksi, kunhan kuoleman, kannibalismin tai todellisuusvääristymien kaltaiset pikkuseikat eivät tutisuta punttia.

Mikään pelistudio ei ole tehnyt tekstin arvostuksesta bisnestä kuin brittiläinen Failbetter Games. Selainpeli Fallen Londonissa esiteltiin vaihtoehtoinen viktoriaaninen Englanti, joka vaatimalla vaatii adjektiivien litaniaa. Se on okkultistinen, perverssi, esoteerinen, humoristinen, dystopinen ja niin edelleen sanakirjan loppuun asti. Kierojen tarinoiden kokoelma pelillistettiin Sunless Sea -pelissä, jossa studion faabelit ripoteltiin maanalaisen meren kaukaisiin satamiin. Sieltä niiden hakeminen vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä, joten pelaajan piti olla takaiskujen pärskeitä ikuisesti sietävä aallonmurtaja.

Samaan multiversumiin sijoittuva Sunless Sea vie seikkailut meren suolasta avaruuden ääriin, mutta nyt päivän sana on anteliaisuus. Laivan sijasta alla on avaruuden halki höyryvoimalla puksuttava lokomotiivi, mutta perusasiat pysyvät. Ruoka, koksi, miehistön jäsenet ja panssari ovat katoavia luonnonvaroja, kun itse luotu ja pelin aikana kasvava kapteeni seilaa kaukaisimpien avaruussatamien välillä.

Leikkikenttänä on useita ulottuvuuksia, eikä aurinko kirjaimellisesti laske brittien imperiumissa. Kuningattaren ylpeys on nimittäin ikuinen kellopeliaurinko. Se valaisee aikamatkustuksen voimalla pyörivän Albionin teollisuutta, joka kuluttaa työläisen elämän loppuun yhdessä aatelisen iltapäivässä. Kaukaisemmissa ulottuvuuksissa kuolema on epämääräinen käsite, ja ajattelevat sienirihmastot täydentävät sammuneiden tähtien jättämän tyhjiön.

Suurin osa tästä kaikesta välittyy tekstin kautta, mutta kauniisti maalatut maisemat ja kaihoisa musiikki tekevät osansa. Pelimaailman perimmäisimpiä mysteerejä ei ole tarkoituskaan selvittää yhden elämän aikana. Eläkerahasto on oikea valinta ensimmäisen kapteenin elämäntavoitteeksi.

Sunless Skies -arvostelu

Toisin kuin Sunless Sea, taivasmatka tuntuu todella haluavan, että uskalias kapteeninplanttu oikeasti kokee sen koukeroiset käänteet. Pelimaailman salatietoa avaavia tarinoita on upotettu esimerkiksi junaan värväytyvään päällystöön. Mitä kuskin aivoissa asuva parasiitti haluaa, mikä saa paholaisen katumaan, ja onko tätini edes tätini? Nämä kysymykset ajavat kapteenia satamasta toiseen. Osin satunnaisesti luodun maailman ymmärtämistä auttavat ns. prospect-tehtävät, jotka kertovat käytännössä mistä ja mihin kannattaisi purjehtia rahan ja salaisuuksien perässä. Epäonninen matka tuntemattomaan voi edelleen päättyä ”pitkän porsaan” silavaa maistellen, mutta keinoja sen välttämiseen on enemmän.

Taistelukin on parempaa, ja hyvä niin, sillä painajaishahmoja ja piraattijunia syöksyy jatkuvasti pimeydestä. Monimutkainen tähtäilysysteemi on vaihtunut toiminnallisempaan malliin, jossa kanuunojen rummutusta ja sivuille väistelyä hillitsee nopeasti täyttyvä lämpömittari. Väkivallan viehätystä lisää mahdollisuus vaikuttaa taivaskaupunkien kohtaloon sotimalla erinäisten ryhmittymien riveissä. Myönnettäköön, että välillä junan puksuttelu on pelkkää varusteiden keräämistä tai toistuvia lähettitehtäviä, mutta se on tämän pelisarjan periluonne.

Kuolema tulee jopa melko vaarattomilla seuduilla silti sen verran helposti, että Sunless Skiesin tapa tarjota pelityylejä alussa tuntuu lämpimältä halaukselta. Kuollutta kapteenia ei ole pakko vaihtaa perilliseen armotilassa, vaan pelin voi myös ladata tyypillisesti noin puolen tunnin takaa. Toisaalta kuolema muuttaa asioita kiinnostavilla tavoilla, joten ei sitä pidä pelätä liikaa. Tutkimusta hillitsevien rajoitteiden eli polttoaineen ja ruoan kulutuksen suhteenkin on kolme vaihtoehtoista haastetasoa.

Ei ole lainkaan yllätys, että Sunless Skiesin avaruuden ääret ovat täynnä kiehtovia käänteitä, kutkuttavia mysteerejä ja viiksiään sukivaa brittihuumoria. Meriseikkailun kokeneille tämä on liki identtinen ja vain hiotumpi kokemus, joten pelien eroa pitää valaista teevertauksella. Sunless Sean hienouksista nauttiminen vaati mestarin liotustekniikkaa, mutta jatkuva toiston ja epäonnen kierre jätti kitalakeen kitkerän jälkimaun. Sunless Skiesin tarina-aromit ovat yhtä rikkaita ja monimutkaisia, mutta nyt niiden maistamiseksi tarvitsee vain loiskaista pussi kuppiin ja huljuttaa. Kärsiä voi tietysti myös perinteiseen tapaan, jos sen uskoo jalostavan. Päätä itse – sinähän se kapteeni olet.

8/10

Kehittäjä: 
Failbetter Games
Julkaisija: 
Failbetter Games
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Apple OSX, Microsoft Windows