Super Mario 3D All-Stars / Arvostelut / pelaaja.fi

Super Mario 3D All-Stars

10.11.2020 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
2

Super Mario 3D All-Stars -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun 2020 numerossa 215. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Juhlan kunniaksi

Super Mario juhlii näyttävästi juhlavuottaan, joskin Nintendo-kansa oli vuotojen ja huhujen myötä päässyt alkuvuodesta jo osittain vihille yllätyslahjan sisällöstä. Pitkään vahvistamattomina vellovien huhujen nurja puoli onkin, ettei virallinen julkistus usein vastaakaan niistä haltioituneiden ja mielikuvituksensa ylikierroksille päästäneiden fanien oletuksia. Näin saattoi osaltaan käydä Switchille hiljattain paljastetun ja julkaistun Super Mario 3D All-Stars -kokoelman kohdalla, ainakin mikäli lähti villeimpien spekulaatioiden valossa odottamaan täysin uusiksi rakennettuja versioita Super Mario 64:stä, Super Mario Sunshinesta ja Super Mario Galaxysta.

Super Mario 3D All-Stars kyllä niputtaa mainitut tasoloikkauranuurtajat nostalgiseen juhlapakettiin mutta Nintendo 64-, GameCube- ja Wii-hyppelyiden astetta suoraviivaisempina remasterointeina. Näin ollen putkimiehen menneisiin meriitteihin päästään käsiksi entistä terävämpänä mutta varsin tutuin ottein. Siinä missä kolmiulotteisten tasoloikkien kantaisä Super Mario 64 pyörii terävöityksestään huolimatta jopa alkuperäisessä kuvasuhteessaan mustine surupalkkeineen, Sunshine ja Galaxy täyttävät televisio- ja Switch-kuvaruudut tyylikkäästi reunojaan myöten. Jokaisen pelin ilme kuvastaa vahvasti omaa aikakauttaan, mutta mielikuvituksentäyteiset ja monin paikoin ajattomat pelimaailmat ovat yhä hurmaavan eloisia.

Super Mario 3D All-Stars - Super Mario Sunshine

Jotakin Nintendon taituruudesta ja edelläkävijän asemasta kertoo, miten hyvin vanhat muistot kustakin pelistä pitävät yhä kutinsa. Marion ohjaaminen kolmiulotteisissa ympäristöissä oli jo vuonna 1996 julkaistussa Super Mario 64:ssä äärimmäisen luontevaa, minkä lisäksi nokkela ja monipuolinen kenttäsuunnittelu on yhä moniin tuoreempiinkin haastajiin verratessa suorastaan nerokasta. Vaikka videopelit ovat kuluneiden 24 vuoden varrella kehittyneet roimin harppauksin, on suorastaan hämmentävää, miten vähän Super Mario 64:n pelattavuus turhauttaa nykymittapuullakaan. Jopa töksähdellen käänneltävän kameran kanssa tulee toimeen, sillä pelitilanteet on useimmiten suunniteltu sen vajavuudet huomioiden.

Ei käy silti kieltäminen, että 3D All-Starsin peleistä juuri Super Mario 64:ään olisi toivonut eniten viilauksia ja pientä pintaremonttia. Super Mario Sunshine ja Galaxy ovat jo sen verran moderneja ja ulkoasullisestikin ajattomia pelejä, että ne olisi yhtä hyvin voitu julkaista vaikka aivan äskettäin. Näistä Sunshine on monien silmissä ehkäpä se kyseenalaisempi ilmestys, sillä aurinkoiselle paratiisisaarelle sijoittuva hyppely nojaa vahvasti Marion selässään kantamaan F.L.U.D.D.-vesipumppuun, jolla ruiskutellaan vihollisten ohella ympäristön maalitahroja ja liidellään ilmojen halki vedenpaineen avulla.

Super Mario 3D All-Stars - Super Mario Galaxy

Vesipumpun ympärille on rakennettu lukuisia upeita pelitilanteita ja hyppelyosuuksia, mutta ohjasten osalta sen hallinta ei ole aina aivan niin luontevaa kuin Mario-peliltä voisi odottaa. Etenkin vesisuihkeella tähtääminen vaatii yhä totuttelua, kun vettä pitäisi purskauttaa tarkasti kohti määränpäätään. Tällä saralla jonkinasteinen hienosäätö ohjaksiin olisi kieltämättä ollut tervetullut lisä, mutta ohjauksen logiikkaan totuttelun jälkeen aurinkoinen seikkailu osoittaa jälleen vetovoimansa.

Planeetoilta toisille loikkiva Super Mario Galaxy on edelleen kutakuinkin täydellinen 3D-tasohyppely. Sen painovoimaa uhmaavat kentät ja perspektiivillä leikittelevät pelitilanteet jaksavat ihastuttaa kerta toisensa jälkeen, minkä lisäksi nerokkaasti suunnitellut viholliset ja pomot ovat yhä lajityypin kermaa. Wiillä alkujaan nähdyn pelin liikkeentunnistusohjaus taittuu varsin luontevasti Switchille, jonka Joy-Con- ja Pro-ohjaimetkin kykenevät ruudun osoitteluun. Loikinnan lomassa kursorin liikuttelu tähtipalasten keräilemiseksi on yhä luontevan hauskaa, joskin Switchin kannettavassa tilassa kosketusruudun näpäyttely ei aja asiaa samalla tehokkuudella.

Super Mario 3D All-Stars ei ehkä ole remasterointina maailman kunnianhimoisin paketti, mutta kulttuuriteko se silti on. Marion 3D-loikat ovat yhä lajityyppinsä kirkkainta kärkeä, joten on hienoa, että nuoremmatkin sukupolvet pääsevät pelien pariin komeassa, vaikkakin rajoitetun ajan saatavilla olevassa juhlajulkaisussa. Paketti on nimittäin myynnissä rajoitetun ajan 31. maaliskuuta 2021 asti – myös digitaalisesti.

8/10

Kehittäjä: 
Nintendo
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Tasoloikka
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-3

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Tuli hankittua käytettynä 35 eurolla, koska en halunnut tukea enempää puolivillaista remasterointia (tai outoa rajoitettua myyntiaikaa). Vertailukohteeksi voi ottaa vaikka Sonyn taannoisen Shadow of the Colossuksen, joka kaiken huipuksi myytiin selvästi uutta peliä halvemmalla heti julkaisussaan sen lisäksi, että oli täysi remake.

Arvostelussa tulikin hyvin kritiikkiä tuosta 64:sta, joskin itse olisin vielä ankarampi eikä Marion ohjaus tunnu erityisen luontevalta vaan enemmänkin kuin raskasta autoa ohjaisi. Kamera myös tökkii niin, että useissa tilanteissa sitä ei voi kääntää haluamaansa suuntaan.

Muuten arvostelu osuu oikeaan: yllätyin kuinka toimiva peli on vielä nykyäänkin mutta tärkeimmät pelimekaniikat ohjausta ja kameraa varten olisivat tehneet remasterista 10/10-kokemuksen.

Muita kokoelman pelejä en ole vielä pelannut mutta oletinkin että kaksi uudempaa ovat paremmassa kunnossa näiden asioiden suhteen.

8/10 lienee kuitenkin kokoelmalle arvosanana oikein osuva. Yksistään Mario 64:lle en pystyisi yhtä korkeaa arvosanaa antamaan. 7/10 ehkä.

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn

2/3 pelistä pyörii 30fps, se on jo syy antaa tälle korkeintaan 5/10. Ei näin laiskaa "remasteria" sais edes julkaista.

Nostoja