Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection / Arvostelut / pelaaja.fi

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection

1.12.2022 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
0

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun numerossa 238. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kaikenkattava kokoelma

Viime numerossa arvosteltu Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge räjäytti kilpparinostalgian taivaisiin. Jälkihöyryt tarjoilee lähes heti perään julkaistu The Cowabunga Collection, joka pakkaa yksiin kansiin Silppurin koston esikuvina toimineet kolikkopelit ja ne kehittäneen Konamin kaikki muutkin Turtles-seikkailut. Sen takaa löytyy kokoelmapakettien parissa aiemminkin kunnostautunut Digital Eclipse -studio, joka on tälläkin kertaa tehnyt huolellista ja arvokasta restaurointityötä.

Koska mukana on joka ikinen Konamin kehittämä Turtles-seikkailu kaikkine versioineen, käytännössä mukana on kolmetoista eri tuotetta. Perfektionisteille mukana ovat myös pelien japanilaiset versiot, joissa saattaa pelistä riippuen olla omia pelimekaanisia tasapainotusvivahteita länsimaisiin vastineisiin verrattuna. Kokoelman himotuimpia tapauksia ovat nelinpelattavat kolikkopelimätkeet The Arcade Game ja Turtles in Time riittävän toimivan verkkopelituen kera, mutta myös NES-, Super NES-, Mega Drive- ja jopa Game Boy -pelien joukossa on viihdyttäviä ilmestyksiä.

Mikä parasta, esimerkiksi NES-pelejä voi pelata juuri yhtä nykivinä ja välkkyvinä kuin alkuperäisiä, mutta päävalikon kautta alustarajoituksia sulkemalla kokemuksesta voi rukata myös äärimmäisen sulavan. Eniten tästä hyötyy ihka ensimmäinen NES-peli, joka tunnetaan tutkimista painottavasta rakenteesta ja erittäin korkeasta vaikeustasosta. Sitä ei tosin voi sanoa helpoksi sulavoittamisen jälkeenkään.

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection -arvostelu

Kaikissa peleissä voi ottaa käyttöön nykyaikaisia mukavuuksia, kuten väliaikaistallennuksia ja 15 sekunnin mittaisia takaisinkelauksia, joiden avulla voi kiertää nykymittapuulla pelillisesti epäreiluiksi luokiteltavia tilanteita ja suunnitteluratkaisuja. Myös pelikohtaisia huijauksia ja vinkkioppaita on tarjolla, joten uudet tulokkaat ja haasteeseen turhautuvat pelaajat on huomioitu. Täysin vahingoittumatta pelatuista ”läpipeluuvideoista” voi nappia painamalla loikata suoraan kulloiseenkin pelitilanteeseen, minkä täytyy olla puhdasta taikuutta!

Erityisesti kolikkopelit ovat kestäneet aikaa todella hyvin, vaikka tuoreen Shredder’s Revengen jäljiltä ne tuntuvat pidemmän päälle yksitoikkoisilta. Tässä mielessä paketti ratsastaa sitäkin vahvemmin eri versioiden silkalla määrällä ja nostalgialla, sillä jokainen pääsee uudelleenelämään omia lapsuudenmuistojaan juuri sellaisenaan. Esimerkiksi kolikkohallien Turtles in Timen loistaa nelinpelillä, kun taas lähes yhtä näyttävä SNES-versio on aavistuksen verran monipuolisempi kenttä- ja pomotarjontansa suhteen. Mega Driven vastine The Hyperstone Heist on täysin oma kokonaisuutensa, vaikka se vahvasti Turtles in Timen elementteihin nojaakin.

Samasta nimestä huolimatta kaksinkamppailupeli Tournament Fightersin kolme versiota ovat täysin eri pelejä, joista ikonisin lienee vahvimmin Street Fighter II:lta lainaava Super Nintendo -versio. Se on hahmojen tasapaino-ongelmista huolimatta edelleen varsin pätevä taistelupeli.

Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection -arvostelu

Koko Turtles-pelihuuman aloittaneesta The Arcade Gamesta on mukana leukoja 1980-luvulla loksauttanut klassinen kolikkopeli ja sen huomattavasti rujompi NES-käännös, joka on silti nostalginen ja etenee rauhallisemmalla otteella. Jälkimmäisen ystävät varmasti riemastuvat siitä, että samaan tyyliin nojaava ja 8-bittisestä konsolista kaikki tehot irti ottanut seuraaja The Manhattan Project saa nyt ensi kertaa virallisen julkaisunsa Euroopassa. Sen monipuolinen ja hiottu mätke iskee NES-retroilijaan yhä tänäkin päivänä, vaikkei siihen kosketuspintaa aiemmin ole ollutkaan.

Kokoelman tuntemattomampia ilmestyksiä lienee harmaasävytteinen Game Boy -trilogia, jonka kahdesta ensimmäisestä osasta tuskin irtoaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sen suurempaa iloa muille kuin niitä entuudestaan pelanneille. Kolmas taskukonsoliseikkailu sen sijaan on metroidvania-vivahteinen pienseikkailu, johon uppoutuu mielellään jokusten tuntien ajaksi kömpelyyksistä huolimatta.

Kokoelmana Teenage Mutant Ninja Turtles: The Cowabunga Collection on kattava ja jokaisen siihen upotetun pennin arvoinen nostalgiapaketti. Mukana on peliklassikoita, pienempiä tapauksia ja jokunen huti, mutta käännöstyöhön ja ekstraherkkuihin nähty vaiva tekee kokonaisuudesta pakkohankinnan Konamin Turtlesien perään haikaileville. Muille suosittelisin ensisijaisesti kolikkopelien kaavaa upeasti modernisoivaa Shredder’s Revengea.

8/10

Kehittäjä: 
Digital EclipseKonami
Julkaisija: 
Konami
Peligenre: 
Toiminta, Retro, Kokoelma
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta