The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics / Arvostelut / pelaaja.fi

The Dark Crystal: Age of Resistance Tactics

5.04.2020 // Kirjoittanut: Petri Pohjonen
0

Kristallin soturit

Nukkemestari Jim Hensonin kulttifantasiaelokuva The Dark Crystal sai viime vuonna esiosan nimeltä The Age of Resistance – liki 40 vuotta itse elokuvan julkaisun jälkeen. Synkkä nukkesarja keräsi paljon kehuja, ja nyt pelistudio BonusXP on tehnyt sarjalle virallisen lisenssipelin.

Tarina on dialogia myöten napattu suoraan televisiosarjasta. Ilkeät skeksis-olennot vartioivat fantasiamaailma Thran sydäntä edustavaa kristallia ja imevät siitä elinvoimaa, mikä hiljalleen tuhoaa maailmaa. Hieman haltiamaiset gelflingit pitävät skeksisiä herroinaan, mutta kun heille selviää, mitä pahuuksia nämä puuhastelevat, käynnistyy vastarinnan aika.

Televisiosarjan juonen sovituksena Age of Resistance Tactics on auttamattoman kehno. Vaikka tapahtumat ovat suunnilleen samat kummassakin versiossa, pelissä niistä puuttuu kokonaan iskevyys. Tärkeimmät tapahtumat esitetään nätteinä sarjakuvamaisina piirroksina, mutta muutoin tarina koostuu lähinnä tylsistä, äänettömistä puhekuplista. Muutamat uudet sivujuonet voivat miellyttää sarjan faneja, mutta muuten niistä on hankala oikein innostua, kun esitystapa on niin köyhä.

Itse peli sen sijaan on ihan mukiin menevä taktiikkaroolipeli. Pelaaja ohjastaa pientä, yleensä neljästä–viidestä hahmosta koostuvaa ryhmää ja pyrkii suorittamaan tehtävissä jonkin tavoitteen. Hahmot keräävät tasoja eri ammateissa, jotka määrittävät, millaisia varusteita voi pukea päälle ja mitä erilaisia taitoja voi käyttää. Pelin alussa ammatteja on auki vain kolme, mutta valikoima kasvaa roimasti seikkailun edetessä. Ammattia voi tietysti vaihdella vapaasti, ja hahmoille voi myös määrätä kakkosammatin taitovalikoimaa täydentämään. Taitoja saa kuitenkin yhdelle hahmolle asetettua vain viisi, joten synergiaa pitää miettiä tarkoin. Paperilla systeemi on todella monipuolinen, mutta todellisuudessa tietyt ammatit ovat paljon toisia parempia, jolloin kannattavia tiimiyhdistelmiä on paljon rajoitetummin. Peli ei ole erityisen vaikea, mutta huono tiimisynergia voi muodostua ennen pitkää esteeksi etenemiselle.

The Dark Crystal 3

Taktiset osuudet ovat simppeleitä mutta toimivia ja ihan hauskoja pelata. Hahmot liikkuvat ruudukkoihin jaetuilla pienehköillä kentillä vuoromittarin mukaisesti. Omalla vuorolla voi liikkua ja hyökätä tai jättää toisen tai kummankin toiminnon tekemättä saadakseen seuraavan vuoron käyttöönsä aiemmin. Erilaiset tehostetaidot, kuten hyökkäysvoiman nostaminen, ovat äärimmäisen tärkeitä, ja niiden oikeaoppinen käyttö ratkaisee monesti taistelut. Pelin isoin oma juttu ovat erilaiset maastoefektit. Esimerkiksi ylöspäin hyökkääminen vähentää osumisen mahdollisuutta, ja aavikkotuuli voi puskea hahmoa taaksepäin. Efektit ovat ihan hauskoja, mutta ne tuntuvat loppujen lopuksi turhalta kikkailulta.

Yhteenotot ovat pelin parasta antia, mutta kömpelö käyttöliittymä tekee kaikesta hidasta ja kankeaa. Systeemi on selkeästi suunniteltu tabletteja silmällä pitäen. Kaikki toiminnot valitaan hahmoa klikkaamalla avautuvasta toimintopyörästä, jolloin yksinkertaistenkin juttujen tekeminen vaatii aivan liikaa painelua. Valikotkin ovat harmillisen kankeita. Esimerkiksi esineruuduissa hahmoa ei voi vaihtaa nopeasti, vaan sitä varten täytyy palata ensin hahmonvalintaruutuun. Valikot ovat täynnä tällaisia pieniä ärsyttävyyksiä, jotka pidemmällä aikavälillä aiheuttavat aivan liikaa tarpeetonta päänvaivaa.

Kaiken kaikkiaan Age of Resistance ei ole huono peli, mutta se on vähän laiskanoloinen. Kankean käyttöliittymän ja kehnon kerronnan taakse kätkeytyy simppeli mutta ihan mukiinmenevä taktiikkarope, joka ei valitettavasti oikein osaa hyödynnä lähdemateriaaliaan – ja taktiikkapelifaneille on olemassa parempiakin vaihtoehtoja.

5/10

Kehittäjä: 
BonusXP
Julkaisija: 
En Masse Entertainment
Peligenre: 
Strategia
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Apple OSX, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja