The Fisherman: Fishing Planet / Arvostelut / pelaaja.fi

The Fisherman: Fishing Planet

16.02.2020 // Kirjoittanut: Jani Vaalima
0

Kuusi miljoonaa kärpästä ei voi olla väärässä – eihän?

Wikipedian mukaan maailmassa on noin 38 miljoonaa kalamiestä. Lukema lienee elänyt, sillä tilastotieto on perua yli kymmenen vuoden takaa. Siihen voidaan lisätä nyt The Fisherman: Fishing Planetin julkaisijan ilmoittamat kuusi miljoonaa virtuaalikalastajaa.

Kenenkään ei tarvitse olla kokenut kalannarraaja pelissä pärjätäkseen. Kalastamisen saloihin opastetaan kädestä pitäen, ja uusien haasteiden edessä valikoiden tarvitut alueet ovat korostettuja. Näin untuvikkokin osaa yhdistää oikeanlaisen vavan, siihen sopivan kelan ja oikein käyttäytyvän siiman. Tämän lisäksi on huomioitava, millaiseen viehetyyppiin haluttu kalalaji reagoi.

Veden äärelle pääsee nopeasti, ja kalastamisen maailma aukaistaan vaiheittain. Uudenlaiset vesistöt, erilaiset kalalajit, veneet ja vuorokaudenaikojen merkitykset käydään lävitse. Kalastusvarusteiden määrä on myös valtava, ja asiaan vihkiytymättömältä kaiken pureskeluun voi mennä ilta jos toinen.

Kalastuskohteisiin matkustaminen ja niissä järjestettyihin kilpailuihin osallistuminen maksavat molemmat virtuaalista valuuttaa. Määränpäässä selviää, millaisia kaloja kyseisessä vesistössä elää. Järvialueiden rantaviivojen kahluu, kalastusvälineiden kokoaminen ja kalan narraaminen ovat pohjimmiltaan mielenkiintoista puuhastelua. Lajin lainalaisuuksien ja pelin valintojen on oltava edes puolittain linjassaan, jotta kala syö.

The Fisherman: Fishing Planet -arvostelu

En ole perinteistä mato-onkijaa intohimoisempi kalamies, mutta siinä on omanlainen viehätyksensä, kun tuntee kalan viimein nappaavan. Näinpä onkin harmillista todeta, että eräs kalastelun tärkeimmistä asioista puuttuu tästä täysin – nimittäin se tunnelma.

Kalastaminen on vesitetty parin napin painamiseksi. Käytännössä seuraat ruudun laidassa olevaa mittaria, joka näyttää kalastusvälineiden mekaanisen rasituksen. Kalat käyttäytyvät siiman päässä mielivaltaisesti ja saattavat ampaista viidestä metristä yhtäkkiä 50 metriin. Tässä ei ole kysymys väsytystaistelusta saati kelan luovuttaman siiman vastuksen säätelystä. Kalastaminen on yhtä strategista kuin lottoaminen.

Visuaalisesti liikutaan kolmannen konsolisukupolven sfääreissä, mutta pelattavuus on jumissa vielä siellä ensimmäisessä. Valikkosuunnittelusta ja käyttökokemuksesta ei voida edes puhua, sillä pelaaminen on epäintuitiivista, vaivalloista ja tylsää. Valikkohelvetin puolustukseksi voinee sanoa, että tietokoneella vastaavia ongelmia ei ole, sillä valikoita käytetään (kai) hiirellä. Konsolilla joka ikiselle ohjaimen napille on keksitty oma ”tärkeä tehtävä” valikoissa taistellessa.

Kalamiehet ovat kuitenkin oma rotunsa, eivätkä heitä pelin vaillinaisuudet pysäytä sen enempää kuin oikeiden kalareissujen kaatosateet, sääskiparvet tai kotiin unohdettu kahvitermos. Mitäpä sitä ei rakkautensa eteen tekisi – tai tässä tapauksessa – kärsisi.

4/10

Kehittäjä: 
Fishing Planet LLC
Julkaisija: 
Bigben Interactive
Peligenre: 
Simulaatio
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3