The Forgotten City / Arvostelut / pelaaja.fi

The Forgotten City

10.10.2021 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
1

The Forgotten City -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun numerossa 225. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Synnin palkka on kuolema

Aion nyt kertoa mahdollisimman vähän seikkailusta, joka on kevyesti yksi suosikkipeleistäni tänä vuonna. Kyse on nimittäin kokemuksesta, johon täytyy lähteä kylmiltään. Ei katsota trailereita, ei lueta artikkeleita, eikä selata foorumiketjuja.

Juonipaljastusten riski ei ole olematon, sillä The Forgotten City nähtiin alun perin Skyrimin modina. Pelinkehittäjän urasta haaveileva australialainen Nick Pearce kanavoi luovan energiansa vuonna 2015 ilmestyneeseen modiin, jota on ladattu rapiat kolme miljoonaa kertaa. Vastaanotto rohkaisi miehen palkkaamaan avukseen ohjelmoija Alex Gossin ja kenttätaiteilija John Eyren. Tämä minikokoinen studio nimeltä Modern Storyteller on vapauttanut unohdetun kaupungin Skyrimin kahleista itsenäiseksi peliksi Unreal Enginen avulla. Nyt on kyse pelintekemisestä intohimoprojektina, jota johtaa omaan visioonsa uskova ihminen. Se näkyy ja kuuluu kaikessa.

The Forgotten City -arvostelu

Juonesta on pakko paljastaa hampaita kiristellen, että omassa ajassamme elävä pelihahmo löytää roomalaisen siirtokunnan rauniot ja sinkoutuu 2 000 vuotta menneeseen näkemään kaupungin sen kirjaimellisesti viimeisenä päivänä. Muinaiset kirjoitukset kertovat, että jos yksikin asukas rikkoo lähimmäistään vastaan eikä noudata salaperäistä ”kultaista sääntöä”, kaikki kuolevat välittömästi hirvittävässä katastrofissa. Onko tämä paratiisi ilman rikoksia vai helvetti, jossa jokainen elää kollektiivisen rangaistuksen pelossa? Onko jumalainen laki totta vai silkkaa propagandaa ja pelottelua? Mikä lasketaan synniksi, ja onko ihmisen edes mahdollista elää ilman syntiä? Peli pureutuu moraalifilosofian ja etiikan klassisiin kysymyksiin.

Vaikka pohjana on hehtaaripeli Skyrim, The Forgotten City panostaa määrän sijasta laatuun. Se on viidestä kahdeksaan tuntia kestävä ensimmäisen persoonan seikkailu, jossa pääosassa ovat keskustelu ja kevyet pulmat. Mukana on myös loikka-, kauhu- ja taistelujaksoja, mutta pohdiskelu menee kaiken edelle. Dialogipulmissa ei ole roolipelimäisiä taitovaatimuksia, vaan pelaajan on pohdittava, mitkä argumentit oikeasti vetoavat kuulijaan, ja kaikki haasteet on mahdollista selvittää puhumalla. Sipulimaisesti kerroksittain avautuvassa tarinassa on monta hyvin erilaista loppua, joiden villeimmille käänteille kohottelisi kulmakarvojaan jopa M. Night Shyamalan. Historiasta kiinnostuneille on tarjolla autenttisuutta, joka pohjaa antiikin klassiseen kirjallisuuteen, filosofiaan ja mytologiaan. Niin sanotun parhaan lopun tarjoama tyydytys lämmittää henkisesti pari päivää.

The Forgotten City -arvostelu

Unreal Enginen avustuksella roomalaiskaupungista on tullut uskottavalta näyttävä paikka, jossa modijuuret eivät juuri näy. Rumaksi voi kutsua ainoastaan olemattomia tai puisevia kasvoanimaatioita, jotka ovat ongelma turinaan perustuvassa seikkailussa. Se on kuitenkin helppo unohtaa huippuluokan käsikirjoituksen ansiosta. Kaikki kaupungin asukkaat ovat erinomaisen kiinnostavia ja eläviä henkilöhahmoja, joiden kohtalot kiinnostavat loppuun asti.

Luulen, että monelle pelaajalle kynnyskysymyksiä ovat The Forgotten Cityn lyhyt kesto ja tausta harrastusprojektina. Kannattaa katsoa asioita eri kantilta. Minussa näin fiksun ja kiinnostavan pelin syntyminen vaatimattomista lähtökohdista herättää ainoastaan pohjatonta ihailua. Näistä tyypeistä kuullaan vielä.

9/10

Kehittäjä: 
Modern Storyteller
Julkaisija: 
Dear Villagers
Peligenre: 
Seikkailu, Roolipeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

Loistava mysteeripeli, joka vetää vertoja Kotaro Uchikoshin mestariteoksille.

En kyllä varsinaisesti hihkunut riemusta viimeiselle isolle paljastukselle. Onneksi juoni pysyi kasassa senkin jälkeen eikä peli lähtenyt niille urille mitä pelkäsin.