The King of Fighters XV / Arvostelut / pelaaja.fi

The King of Fighters XV

3.04.2022 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
0

The King of Fighters XV -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden maaliskuun numerossa 231. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Hovikelpoiseksi puleerattu

Satunnaisesti taistelupelejä pelaavana on tunnustettava, että kulttipelitalo SNK:n pitkäikäinen The King of Fighters -sarja on aina ollut yksi aukko omassa mätkintäsivistyksessä. Sille on pitkän historiansa aikana muodostunut vahva identiteetti ja ote, ja se on kerännyt mainetta omille faneilleen tai muiden taistelupelien veteraaneille suunnattuna sarjana. Uunituore The King of Fighters XV osoittaa, etteivät mielikuvat ole täysin tuulesta temmattuja, mutta peli tarjoaa otollisen hetken tarttua härkää sarvista.

The King of Fighters XV jatkaa tyylillisesti kuuden vuoden takaisen XIV-osan linjalla, eli luvassa on kaksiulotteista tiimimätkintää modernilla 3D-kuorrutuksella. Ilme on entistä värikkäämpi ja ilmeikkäämpi, mikä tukee sulavaa ja varsin hektiseksi äityvää turpaanvetoa erinomaisesti. Pirtsakasta ilmeestä huolimatta uudelle tulokkaalle käy nopeasti selväksi, että kahinoinnin makuun pääseminen vie aikansa. Pelaajilta nimittäin odotetaan edes jonkinlaista tuntemusta sarjan perusmekaniikoista.

Vaikeimpien hyökkäyskombojen ja erikoisliikkeiden sisäistäminen on luonnollisesti erittäin haastavaa, mutta pelin harjoitusosio ei helpota edes ensiaskelia. Se käy pintapuolisesti läpi pelin keskeiset piirteet ja liikkeet, mutta konkreettisten ja syventävien esimerkkien puute hankaloittaa niiden monivivahteisten nyanssien ja hierarkian hahmottamista. Esimerkiksi erilaisten hyppyjen tärkeys ei tule järin selväksi, vaikka niiden ymmärtäminen ja hyödyntäminen hyökkäysyhdistelmissä on pelin keskeisimpiä piirteitä. Moni asia opitaankin parhaiten joko kantapään tai nettihaun kautta, kun taas veteraanipelaajat paukuttelevat henkseleitään edellispelien opeilla jokusista uudistuksista huolimatta.

The King of Fighters XV -arvostelu

Lajityypin ystäville The King of Fighters XV on silti siihen upotetun vaivan arvoinen. Pääosin kolmen hahmon tiimipeliin keskittyvässä mätkeessä on mukavan persoonallinen ja aggressiivinen ote, jossa erilaisten hyppyjen ja väistöjen avulla pusketaan nopeasti vastapuolen iholle. Jo perusasioiden sisäistäminen tekee nopeatempoisesta toiminnasta nautinnollista. Siinä avittavat myös helpommin ladottavat Rush-tehohyökkäykset ja uusi Shatter Strike -isku, joka toimii samanaikaisesti puolustuksena ja vastahyökkäyksenä.

Syvyyttä löytyy askel askeleelta, vaikka erilaiset liikkumistavat ja hahmojen omat erot tuovat mukanaan myös kaoottisuutta. Kaikki erikoishyökkäykset ja hyökkäyksiä tehostava MAX-tila kuluttavat iskuilla ja torjunnoilla kasvatettavaa supermittaria, joten taktista silmää on oltava. Uutena piirteenä MAX-tilasta on myös kombon aikana käynnistettävä Quick-versio, joka teholisäyksen sijaan voi pitkittää komboa ja jopa rikkoa vastustajan suojan.

Silmällä pidettävä supermittari on jaettu kolmen, omalla vuorollaan itsenäisesti taistelevan tiimijäsenen kesken, vaikka kullakin on oma energiamittarinsa. Tämä tuo hahmovalintojen ohella myös taistelijoiden järjestykseen mukavasti painoarvoa.

The King of Fighters XV -arvostelu

Alkuun 39 hahmoa sisältävän hahmokaartin ohella The King of Fighters XV:n keskeisin ero edeltäjään on verkkopuolen päivittäminen lajityypin ystävien peräänkuuluttaman rollback-nettikoodin varaan. Testattu PlayStation 5 -versio pyöriikin hyvällä verkkoyhteydellä hämmästyttävän viiveettömästi jopa kaukaisempien pelaajien kanssa, mutta erinäiset raportit kertovat pc-version pyörivän verkossa sitäkin juohevammin.

Yksinpelattavaa kaipaaville tarjolla on lähinnä perinteisen Arcade-tilan virkaa toimittava tarinatila ja hyökkäyskomboja harjoittava haastetila. Anti tuntuu etenkin Mortal Kombat -sarjan tuoreita osia kolunneelle suorastaan alkupalamaiselta, mutta sujuva nettikoodi pelastaa paljon. Kun kokonaisuus toimii näinkin mallikkaasti, verkon rankatut, kasuaalit ja huoneissa järjestettävät ottelut toimivat vetonaulana ja kannustimena myös kaltaiselleni verkkoareenoja yleensä karsastavalle pelaajalle.

The King of Fighters XV on lopulta kaksijakoinen kokemus. Sen vahvuudet on kaivettava kaivamalla, vaikka niiden sisäistämiseen ehdottomasti kaipaisi ruksilla tai edes selkeämmillä kulkuohjeilla varustettua karttaa. Lapion osuessa kohteeseensa soran alta paljastuu hiljalleen puhdas timantti, joka vielä hioutuu harjoituksen myötä. Verkkopelin hauskuus pitää vieläpä huolen siitä, että taitojen kehittäminen onnistuu myös sujuvasti kanssapelaajilta oppien. On silti päivänselvää, ettei sarjan uusin osa ole tälläkään kertaa aivan kaikille. Mikäli uteliaisuutta tai aiempaa kokemusta kuitenkin löytyy, The King of Fighter XV palkitsee haastajansa.

8/10

Kehittäjä: 
SNK
Julkaisija: 
SNK
Peligenre: 
Taistelu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Seksi, Väkivalta

Nostoja