The Legend of Zelda: Skyward Sword HD / Arvostelut / pelaaja.fi

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD

8.10.2021 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
0

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun numerossa 225. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Taivaallisempaa miekkailua

Muistan varsin hyvin, kuinka Skyward Swordia odotettiin vuosikymmen takaperin toiveikkain ja ehkä hieman pelonsekaisin tuntein. Lähes koko Wiin elinkaaren ajan kehityksessä olleen Zelda-seikkailun povattiin uudistuvan rakenteellisesti ja pelillisesti, kehitettiinhän sitä varta vasten liikeohjaukseen nojaavalle konsolille. Näin jälkeenpäin on selvää, ettei Nintendo onnistunut kokeilunhaluisuudessaan tasapainottelemaan uuden ja vanhan välillä aivan odotetusti – tai ainakaan monien toivomalla tavalla. Uudistukset osoittautuivat juuri niiksi vedenjakajiksi, joiden takia Skyward Sword ei useimpien kirjoissa noussut klassisia pelejä vilisevän sarjan kärkituntumaan. Hyvä peli se silti oli.

Nyt kun Skyward Sword on saanut oman teräväpiirtopäivityksensä Switchillä, on luonnollisestikin uudelleenarvioinnin paikka. Nintendon ikivihreän saagan tarinallisesti varhaisimpana osana se on aina ollut varsin kiintoisa ilmestys, sillä se taustoittaa yllättävin tavoin sarjan lainalaisuuksia aina ikonisen Mestarin miekan synnystä jopa Linkin ja Zeldan keskeisiin rooleihin Hyrulen maailmanhistoriassa. Skyloftin taivaskylä ja sen alapuolella pilviverhon alla uinunut maankamara tuovat fantasiamaailmaan uusia tuulahduksia yllättävinekin teemoineen, joista muinaisten kaivosrobottien futuristinen teknologia tuntuu tosin tänäkin päivänä väärältä. Sekään ei kuitenkaan peitä tosiasiaa, että teemojen ympärille on saatu luotua monipuolisia ja suorastaan kekseliäitä peli- ja pulmatilanteita.

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD -arvostelu

Zelda-peleille perinteistä luolastomaista pulmanratkontaa tuodaan Skyward Swordissa runsain mitoin myös temppeleiden ja muiden kiintopisteiden ulkopuoliseen maailmaan, mikä itsessään on erittäin tervetullut idea. Käytännössä se tosin tarkoittaa, että suuren ja tutkimaan houkuttelevan maailman sijaan maankamara koostuu kolmesta suoraviivaisemmasta alueesta, joiden pulmia kolutaan matkan varrella muutamaankin otteeseen jokusine oleellisine muutoksineen.

Jonkinasteista kierrätyspolitiikkaa sovelletaan myös muutamiin keskeisiin pomotaisteluihin, mikä harmittaa yhtä paljon kuin vuosikymmen sitten. Myös alueita näennäisesti yhdistävä Skyloftin taivasmaailma on pelin keskusalueeksi tavanomaista tyhjempi ilmavan luonteensa takia.

Tämän seurauksena Skyward Swordissa etenemisen rytmitys on muita Zelda-seikkailuja puuduttavampi. Alkuperäisessä pelissä sitä korosti entisestään turhautuminen työlään liikeohjauksen ajoittaiseen epätarkkuuteen. Skyward Sword HD:ssä tilanne on toinen, sillä sen keskeisin uudistus on mahdollisuus pelata vain näppäimillä. Liikeohjauksen mahdollistamien toimintojen jäljittely näppäimillä ja ohjainsauvoilla ei sekään ole täysin ongelmatonta, mutta jo se yksistään tekee teräväpiirtopäivityksestä Skyward Swordin toimivimman version.

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD -arvostelu

Taivaallisen miekan vapaa heilauttelu on näppäinohjauksessa siirretty toiselle ohjainsauvalle. Alkuun hieman kömpelö ratkaisu iskostuu selkäytimeen nopeasti, kun sauvanpyörittelyn sijaan sivalluksia ryhtyy tekemään kevyillä töytäisyillä haluttuun suuntaan. Miekkailu toimii erinomaisesti yksi yhtään vastaan taistellessa ja jopa laajempia vihollisjoukkoja vastaan liikeohjausta tyydyttävämmin. Turhautuminen katoaa pomotaisteluista ja esimerkiksi lennätettävien apuvälineiden ohjaamisesta sen verran tehokkaasti, että uusi ohjaustyyli tuntuu ainoalta oikealta. Syynsä on silläkin, että Joy Con -ohjaimilla liikeohjaus on alkuperäistä Wii Motion Plus -vastinetta kömpelömpää.

Ohjainsauvan pyhittäminen miekkailulle aiheuttaa kuitenkin jonkinasteisia kameraongelmia, sillä kuvakulman vapaa liikuttaminen edellyttää myös olkanäppäimen pitämistä pohjassa. Vaihtoehtoisesti kameran voi aina halutessaan keskittää suoraan Linkin taakse, kuten Ocarina of Timen kaltaisissa varhaisemmissa kolmiulotteisissa Zelda-peleissä. Pelimaailmaa toki ihastelee mielellään vapaammin, sillä aiempaa sulavampi ruudunpäivitys ja kohentunut ulkoasu tekevät maalauksellisesta ilmeestä entistä ajattomamman.

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD tuntuu ennen kaikkea tarpeelliselta remasteroinnilta. Se on erinomaista lääkettä erityisesti niille pelaajille, jotka kaipasivat laajempia temppeleitä ja pulmanratkontaa Breath of the Wildin avoimeen maailmaan. Uudistukset eivät pysty korjaamaan pelin kaikkia epäkohtia ja toistoon nojaavaa luonnetta, mutta kokonaisuutta on sujuvoitettu monin pienin viilauksin Wii-versiota nautinnollisemmaksi. Olenkin varma, että muistelen jatkossa taivaallista miekanheiluttelua asteen verran lämpöisemmin.

8/10

Kehittäjä: 
Nintendo
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja