The Sims 4: Yliopisto / Arvostelut / pelaaja.fi

The Sims 4: Yliopisto

15.01.2020 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Vivat academia!

Vuosikymmen on jälleen kerran vaihtumassa, mutta vanha kunnon The Sims porskuttaa yhä menemään. Vuonna 2014 ilmestynyt The Sims 4 on nyt jo pitkäikäisempi kuin yksikään aiempi pääsarjan peli, ja se saa edelleen uutta sisältöä tasaisen tiukkaan tahtiin. Lisäosat ovat neljännessä sukupolvessa pitkälti vanhojen ideoiden kierrätystä, mutta faneja moinen ei vaikuta kummemmin haittaavan. Päinvastoin – pelaajapalautteissa toistuvat yhä uudelleen samat toiveet vanhojen konseptien paluusta.

Tämän vuoksi The Sims palaa nyt jo kolmatta kertaa korkeakoulun penkille. Asiapitoisesti Yliopistoksi nimetty laajennus keskittyy täysin opiskelijaelämään, josta jokainen voi tehdä itsensä näköistä. Tilaa on yhtäläisesti sekä hikipingoille että hirmubilettäjille, ja tällä kertaa jopa opiskelupaikkoja on tarjolla kaksi hyvin erilaista. Uutuuttaan kiiltelevä ja huipputekninen Foxburyn kampus vetää puoleensa tieteellisesti lahjakkaita simejä, perinteisempi Britechester taas markkinoi itseään kulttuurisivistyksen kehtona.

Jokainen lukukausi lohkaisee kalenterista yhden simviikon, ja on pitkälti pelaajan päätettävissä, miten ja millä tahdilla opintopisteitä itselleen ansaitsee. Pääaineita on mieletön määrä, ja valinnaisia sivuaineita vielä moninkertaisesti enemmän kotitaloustaidoista eläintenkoulutukseen.

The Sims 4: Yliopisto -arvostelu

Valitettavasti varsinainen opiskelu on Yliopisto-lisurissa pitkälti mälsää mittarien täyttelyä. Toisin kuin The Sims 3:ssa, simejä ei voi seurata luentosaleihin asti, mikä tuntuu suurelta harppaukselta taaksepäin. Ilta jos toinenkin vierähtää kelloa eteenpäin kelaillessa, kun pelihahmo kirjoittelee omatoimisesti esseetä tai pänttää tenttiä varten. Panostus kuitenkin kannattaa, koska lopputulos vauhdittaa simin urakehitystä mukavasti. Lisäosa tuo mukanaan myös kolme uutta akateemispainotteista ammattia: opettajan, lakimiehen ja insinöörin.

Opiskelijaelämään kuuluu onneksi oleellisesti myös sosiaalinen ulottuvuus, johon voi uppoutua parhaiten asumalla amerikkalaistyylisesti asuntolassa. Moraalisesti epäilyttävät veljes- ja sisarkunnat uupuvat pelistä tällä kertaa kokonaan, mutta puutetta voinee tarvittaessa paikkailla Kimppapuuhaa-lisäosan kerhotoiminnolla. Kampuksella on joka tapauksessa menoa ja meininkiä kellon ympäri, millä on myös huonot puolensa. Itsensä kampeaminen aamuluennolle on virtuaalimaailmassakin yllättävän vaikeaa, jos yönsä on viettänyt mehupongia pelaten.

The Sims 4: Yliopisto -arvostelu

Opiskelijaelämän kurjuutta simuloidaan Yliopistossa muutenkin piiruntarkasti. Lisäosan mukana tulevat sisustuskamppeet ovat lähinnä halpoja Ikea-klooneja ja uudet vaatteetkin pitkiin pänttäyssessioihin sopivia huppareita ja collegehousuja. Jos ruokalan pöperöt eivät tahdo maistua, omaan asuntolahuoneeseensa voi hankkia minijääkaapin, jonka suojissa sapuskat pysyvät poissa nälkäisten kämppisten ulottuvilta. Tämän kaltaiset pienet yksityiskohdat saavat pelaajankin muistelemaan omaa opiskelijaelämäänsä hymyssä suin, vaikka arki ei ole kovin hehkeää edes pelissä.

Yliopisto ei ole The Sims 4:n kekseliäin, hauskin tai edes sisältörikkain lisäosa, mutta se täyttää valtavan aukon muutoin varsin monipuolisessa elämäsimulaatiossa. Opiskeluaika on monille tosielämässäkin oleellinen osa aikuisiän identiteetin muodostamista ja ammattilaiseksi kasvamista, ja on varsin mukavaa, että näitä draaman kaaria pääsee taasen rakentelemaan myös The Simsissä.

7/10

Kehittäjä: 
The Sims Studio
Julkaisija: 
Electronic Arts
Peligenre: 
Simulaatio
Julkaisualustat: 
Apple OSX, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12