The Sims 4: Maalaiselämää / Arvostelut / pelaaja.fi

The Sims 4: Maalaiselämää

1.10.2021 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

The Sims 4: Maalaiselämää -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun numerossa 225. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kyllä maalla on mukavaa!

The Sims 4:n meno on ollut viime aikoina hieman levotonta. Pelin laajennuksissa on viimeisen kahden vuoden sisään vierailtu kaukaisissa galakseissa, metsästetty aaveita ja heiluteltu taikasauvaa. Vaikka kaikenlaiselle yliluonnolliselle ja maagiselle sisällölle onkin varmasti yleisönsä, on tarjonta ollut aivan tavallista virtuaaliarkea haikaileville pikkuisen turhan korkealentoista.

Monille lieneekin helpotus, että pelin uusin täysmittainen lisäosa matkaa vihdoin leppoisampiin maisemiin eli kauas maaseudulle. Loppukesästä ilmestyneessä Maalaiselämää-lisäosassa tutustutaan brittiläistyyliseen Taka-Kumpulan kylään, joka vakuuttaa ehdalla böndetunnelmallaan heti ensinäkemältä. Siellä kenestä tahansa voi tulla oman elämänsä Piippolan vaari tai Elovena-tyttö, sillä tarjolla on kaikenlaisia uusia välineitä maatilaunelmien toteuttamiseen.

The Sims 4: Maalaiselämää -arvostelu

Ennen kuin niihin kuitenkaan päästään, kehuttakoon ensin Taka-Kumpulaa miljöönä vielä hieman lisää. The Sims 4 on lähes koko ikänsä kärsinyt pintapuolisesti toteutetuista ja sisällöttömistä naapurustoista, joissa suurimman osan tilasta haukkaavat asumiskelvottomat kaninkolotontit. Taka-Kumpulaa suunnitellessa on selkeästi tahdottu alleviivata pikkukylän vetovoimaa, ja se onkin pubeineen, markkinoineen ja vehreine metsineen aivan eri luokkaa kuin monet muut lisäsisältönaapurustot. Ennen kaikkea se tuntuu aidosti kodilta, ja merkittävä tekijä tässä on varmasti se, että tarjolla on monia syitä lähteä kotoa kylille. Kylää asuttaa nimittäin kourallinen sydämellisiä paikallisia, jotka kaipaavat säännöllisesti pelaajan apua henkilökohtaisissa ongelmissa ja yhteisön arjen pyörittämisessä. Osa näistä palveluksista on sidottu lyhyisiin tarinanpätkiin, joiden kautta kylää ja sen avainasukkaita oppii tuntemaan paremmin. Esimerkiksi aiemmista peleistä tuttu siveyden sipuli rouva Kurjenkaula lämpenee pelaajalle hyvin hitaasti mutta näyttää ajan kanssa pehmeätkin puolensa.

Jos sosiaalisilta riennoiltaan suinkin ehtii, Maalaiselämää tarjoaa tosiaan myös muuta teemaan sopivaa puuhasteltavaa. Merkittävin näistä on luonnollisesti mahdollisuus omistaa lehmiä, kanoja ja laamoja sekä ystävystyä villien kettujen, jänisten ja lintujen kanssa. Ennakkotestin perusteella olin huolissani siitä, tarjoaisivatko eläimet vastakaikua huolenpidolle, mutta turhaan. Luontokappaleilla on itse asiassa yllättävän paljon luonnetta, ja niiden touhuja on hauska seurata vierestä. Kukko köpöttelee korvan juureen huutamaan tasan kello seitsemän, samalle tontille sattuneet ketut riehaantuvat helposti leikkiin keskenään, ja loukkaantunut laama saattaa sylkeä päin simin näköä. Maanviljelyn puolella uudistukset jättävät kylmemmiksi, sillä lisäosa tuo kuvioon oikeastaan vain ylikasvaneet jättikasvikset, joita ei edes ole kovin montaa lajiketta. Niitä on alkuun hauska kuskata näytille lauantaisille puutarhamarkkinoille, mutta kauaa viehätys ei kestä.

The Sims 4: Maalaiselämää -arvostelu

Laajennuksessa hauskinta on ehdottomasti tapa, jolla se yhdistelee ja täydentää monen muun sisältöpaketin ominaisuuksia. Esimerkiksi Ekoelämää-lisäosan veden- ja sähköntuotantokojeet syventävät omavaraisuuden tunnetta, ja lemmikkilaajennuksen koirat voi värvätä puolustamaan kanoja ketunryökäleiltä. Aikanaan hassun suppealta tuntunut neulontateemainen kamasettikin käy yhtäkkiä järkeen, kun mummon voi laittaa kiikkustuolissa kutomaan suloisen maalaistalon kuistille.

On vaikea edes muistaa, milloin The Sims 4 olisi viimeksi onnistunut sitomaan jonkin lisäosan näin luonnolliseksi osaksi pelin suurempaa universumia ja silti tarjoamaan paljon uniikkia sisältöä sen puitteissa. On kerrassaan hienoa, että EA:lla on tällaisia yllätyksiä hihassaan vielä pelin elämänkaaren kääntyessä hiljalleen ehtoopuolelleen. Toivoa sopii, että lisää on vielä luvassa, ennen kuin sarjan seuraavaa tulemista ryhdytään petaamaan tositarkoituksella.

9/10

Kehittäjä: 
The Sims Studio
Julkaisija: 
EA
Peligenre: 
Simulaatio
Julkaisualustat: 
Apple OSX, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Seksi, Väkivalta