The Survivalists / Arvostelut / pelaaja.fi

The Survivalists

4.12.2020 // Kirjoittanut: Jason Ward
0

The Survivalists -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun 2020 numerossa 216. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kanna minut metsään, apinamies

Legendaarisen Team 17 -studion luoma The Survivalists on paljon velkaa Don’t Starven tyylisille selviytymispeleille ja Stardew Valleyn kaltaisille kepeille arkisimulaattoreille. Persoonallisena erikoisuutena trooppisen selviytymisseikkailun saaristoa kansoittavat pykälää nokkelamman tekoälyn ohjastamat apinat. Autiosaarelle haaksirikkoutuneen pelaajan on mahdollista kesyttää ystävälliset kädelliset ja saattaa karvakorvat osaksi saaristolaiselämän arkiaskareita.

Apinaseurueen paimentamisen ohella pelaaja tutkii valtavaa karttaa sekä jalkapatikassa että lyhyen kantaman lautalla. Perimmäisenä tavoitteena on rakentaa valtameren tyrskyt kestävä menopeli pakomatkaa varten, mutta sellainen hanke ei taitu hetkessä. Maastosta kerätään leirin kasvattamisen ja elossa pysymisen kannalta keskeisiä raaka-aineita puutavarasta hedelmiin, ja villieläimien sekä vihamielisten heimojen asuttamilla saarilla vastaan tulee jos jonkinlaisia maamerkkejä. Ikävä kyllä vaarallisen saariston tutkiminen ei yleensä nettoa pelaajalle lisäresursseja ja koriste-esineitä kummempia aarteita plakkariin.

The Survivalists -arvostelu

The Survivalists ihastuttaa ulkoasullaan, mutta pinnan alla lymyävät ongelmat löytävät tiensä pintaan melko nopeasti. Lähes jokaisen tarvekalun valmistaminen on jaettu sekavasti eri valikoihin, mutta käyttöliittymää keskeisempi ongelma on pelin uuvuttavan työläs luonne. Rakentaminen on jyvitetty paikoin niin hajanaiseksi resurssibingoksi, että The Survivalists taantuu toistuvasti selviytymisen sijaan muistipeliksi: missä viimeksi näki sitä tai tätä raaka-ainetta, mihin arkkuun ne tarvekalut tulikaan sullottua, mikä loppui kesken. Ennen pitkää yksinkertaistenkin työkalujen valmistaminen alkaa maistua puulta, eikä kakkosnelosen aromi ota kuin kasvaakseen kielen päällä.

Apina-apukädet tulevat siis tarpeeseen, mutta tekoälyjippo ei tee tyhjäksi sitä tosiasiaa, että The Survivalists asettaa unettavan nysväämisen kaiken muun ylle ja edelle. Riippuen siitä, kuinka halukas pelaaja on sukeltamaan moniajon ja mikromanageroinnin ristiaallokkoon, apinat on mahdollista opettaa hoitamaan lähes kaikki leirin päivittäiset askareet, mutta sen jälkeen pelaajan kontolle jää enää tylsänpuoleisen maailman koluaminen. Optimitilanteessa pelin on siis tarkoitus kilpistyä siihen, että se lähinnä pelaa itse itseään. Olen kenties tottumuksiltani kalkkeutunut, mutta voisiko joku selittää, miten tämän on tarkoitus olla hauskaa?

The Survivalists -arvostelu

Yksinpelin lisäksi The Survivalists tukee parhaimmillaan neljän pelaajan yhteispelitilaa, ja nysväys on ehdottomasti siedettävimmillään joukkuelajina. Suunnitteluteknisenä ajatuspieruna jokaisen pelaajan on opeteltava nikkaroinnin salat valmistamalla jokainen rakennusvalikon esine omakätisesti. Toisin sanoen peli mahdollistaa tekoälyapinoiden sivistämisen, mutta pelaajien ohjastamat hahmot eivät voi opettaa samoja asioita toisilleen. Nerokasta.

The Survivalists saattaa kuitenkin olla sellainen tapaus, jonka suuntaan on syytä suoda toinen silmäys vuoden tai parin päästä. Team 17 on lupaillut lihottavansa pelin ohuenlaista tarjontaa säntillisesti aikain saatossa, ja tätäkin kirjoittaessa peli on paisumassa uusien ominaisuuksien voimin. Vaan totta on sekin, että pelin insinöörimäisen kuivakkaa sielunelämää ja uuvuttavaksi puurtamiseksi taantuvaa perusluonnetta ei sisältökirjon kasvattaminen muuta miksikään.

Jason Ward

5/10

Kehittäjä: 
Team 17
Julkaisija: 
Team 17
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu, Rakentelu
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta