Trials of Mana / Arvostelut / pelaaja.fi

Trials of Mana

20.07.2020 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0

Uusia mahdollisuuksia

Secret of Mana on yksi rakastetuimpia Super Nintendon roolipelejä, mutta moni ei välttämättä tiedä, että se sai 90-luvun puolivälissä myös seuraajan. Peli tunnetaan nykyisin nimellä Trials of Mana, mutta reilun 20 vuoden ajan siitä puhuttiin lännessäkin asti vain japanilaisella Seiken Densetsu 3 -nimellä. Koko kyseisenä aikana peliä ei nimittäin tuotu täkäläisille markkinoille, vaan jouduimme odottamaan Switchiä ja sille tehtyä Collection of Mana -kokoelmapakettia.

Yllättäen Square Enix halusi jatkaa Trials of Manan parissa työskentelyä. Keväällä pelistä saatiin kauppoihin täysi uusioversio, joka muunsi klassikon modernimpaan kolmiulotteiseen muotoon. Minkäänlaisesta Final Fantasy VII Remaken kaltaisesta suurteoksesta ei uutukaisessa ole kyse, mutta se ei estä sitä olemasta oma pätevä pikkupakettinsa.

Trials of Mana -arvostelu

Rakenteellisilta puitteiltaan uusi Trials of Mana on pidetty uskollisena alkuperäiselle pelille. Maagisen Mana-miekan jahtaamista käsittelevässä juonessa ei ole yhtä oikeaa päähenkilöä, vaan pelin alussa käyttöön valitaan kolme sankaria kuudesta eri vaihtoehdosta. Valinta vaikuttaa kevyesti muutamiin juoniyksityiskohtiin, mutta eniten sillä määritellään omaa pelityyliä, joka voi rakentua lähitaistelijoiden, maagien ja niiden välimaaston ympärille.

Seikkailemisen siirtyminen kolmiulotteiseen maailmaan tekee pelaamisesta ennen kaikkea aiempaa sujuvampaa. Taistelut ovat muutamia kameraongelmia lukuun ottamatta helppolukuisia, ja vaikka tarjolla on hyvin rajattu määrä hyödynnettävissä olevia hyökkäyksiä, niissä on oivallinen määrä tehoa ja tekemisen meininkiä. Pelimaailman tutkimisesta on siitäkin saatu mukavan juohevaa, ja siksi harmittaa, ettei peli tarjoa päätarinan rinnalle käytännössä mitään muuta syytä jatkaa ympäristöjen haravoimista.

Trials of Mana -arvostelu

Selvästi heikointa antia Trials of Manassa on sen tarinankuljetus. Erilaisia juonikuvioita ei ole sen kummemmin käännetty sopimaan kolmiulotteiseen kerrontaan, mikä saa monet isot hetket näyttämään absurdeilta. Jokaisesta tarinallisesta hetkestä tekevät tuskaa myös kankea dialogi ja ääninäyttely, joka on tasoltaan niin kehnoa, että se tuntuu huonolta sisäpiirivitsiltä. Parhaimmillaan pelikokemus onkin siinä vaiheessa, kun pelaaja tajuaa voivansa vain naputtaa tiensä pikaisesti välipätkien läpi, jotta varsinainen pelaaminen voi taas jatkua.

Trials of Mana on äärimmäisen mukiinmenevä toimintaroolipeli. Sen tärkein valtti alkuperäiseen peliin nähden on uusittu pelattavuus, joka karsii kaikessa yksinkertaisuudessaankin turhat kömpelyydet ja tekee pelistä modernilla tapaa luontevaa kevytviihdettä. Alkuperäisen pelin kulttiarvoa siinä on hankala silti enää nähdä. Esimerkiksi Nihon Falcomin Ys-pelit ovat tarjonneet viime aikoina paljon mukaansatempaavamman vaihtoehdon nauttia japanilaisista toimintaroolipeleistä.

6/10

Kehittäjä: 
XeenSquare Enix
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Roolipeli, Toiminta
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta

Nostoja