Trine 4: The Nightmare Prince / Arvostelut / pelaaja.fi

Trine 4: The Nightmare Prince

10.01.2020 // Kirjoittanut: Paavo Niskala
0

Paluu kahteen ulottuvuuteen

Helsinkiläinen Frozenbyte iski pelaajien makuhermoon pulmailua, tasoloikintaa ja yhteistyöpelaamista yhdistelevällä Trinella kymmenisen vuotta sitten. Sarjan kolmannessa osassa kehittäjät halusivat kokeilla jotain uutta ja heittivät joukkoon kolmiulotteisia aineksia, mutta projekti osoittautui liian kunnianhimoiseksi ja lopputulos jäi lisäulottuvuudesta huolimatta pienoiseksi pannukakuksi. Trine 4 viekin sarjan takaisin juurilleen ja tarjoilee jälleen yhtäältä erittäin toimivaa mutta toisaalta liian tuttua pulmaloikintaa viattomassa fantasiamaailmassa.

Taikuuden oppikoulusta hävinneen prinssin tapaus tuo aikaisemmista osista tutun sankarikolmikon taas yhteen. Velhon, varkaan ja ritarin on yhdessä käytettävä hyödyksi erikoiskykyjään etsiessään kadonnutta kaveria. Toisinaan prinssin painajaiset puskevat maailmaan vihollisia ja jopa pomopahiksia kukistettavaksi, mutta taistelut tuntuvat yksinkertaisuudessaan lähinnä pakolliselta pahalta. Koko homman pihvi on nimenomaan hahmojen erityisiä taitoja ja puhdasta fysiikkaa hyödyntävässä ongelmanratkonnassa, sillä eri hahmojen välillä voi vaihdella vaivattomasti nappia painamalla.

Trine 4: The Nightmare Prince -arvostelu

Trine 4 on edeltäjiensä tapaan hyvin erilainen elämys yksin ja yhdessä koettuna – pelkästään jo senkin takia, että pulmat elävät pelaajamäärästä riippuen. Ennen kaikkea ongelmanratkonta muuttuu huomattavasti lennokkaammaksi, kaoottisemmaksi ja hauskemmaksi useammalla pelaajalla, kun hahmojen eri kyvyt ovat samanaikaisesti käytössä. Useimmiten tilanteisiin ei ole vain yhtä oikeaa ratkaisua, joten yllättävän monesti pälkähästä pääsee kuin vahingossa kommelluksien kautta. Mikä parasta: moninpeli onnistuu sekä verkossa että samalla sohvalla.

Taisteluja lukuun ottamatta Trine 4:ää leimaavat sadunomainen kiireettömyys ja viattomuus. Pulmissa harvemmin joutuu hätiköimään, joten varsinkin yksinäinen pelaaja voi rauhassa hakea ratkaisua eri hahmoja vuorotellen kokeilemalla. Kuvankauniin fantasiamaailman asukit puolestaan ovat kuin lastenkirjoista poimittuja lutuisia hyljeveijareita ja haravoivia siilirouvia. Taustalla soi seesteinen musiikki.

Trine 4: The Nightmare Prince -arvostelu

Sadunomaisuus tekee Trinestä sopivan nuoremmallekin väelle, mutta peliin kaipaisi silti enemmän särmää. Esimerkiksi ritari Pontiuksen jatkuva perunanhimo huvittaa sinänsä mutta ei sentään yllytä nauramaan. Tällaisenaan tarina, maailma ja hahmot eivät anna lisäpontta pulmanratkonnantäyteiselle seikkailulle, mikä tekee varsinkin yksin etenemisestä pidemmän päälle turhan yksitoikkoista.

Toinen Trine 4:n suurempi ongelma on samankaltaisuus aikaisempien osien kanssa, vaikka kaikkia se ei varmasti haittaa. Pelaamista riittää, mutta laatikkojen taikominen ja tarttumaköysien heittäminen ovat kovin tuttua puuhaa edellisistä peleistä, mikä tekee varsinkin alkupuolesta tarpeettoman tylsää. Trinen faneille lisää Trinea on toki vain lisää hupia – etenkin, jos mukaan saa kaverin tai pari. Samankaltaisia pelejä ei nimittäin vieläkään ole markkinoilla kireäksi kilpailuksi asti.

Arvostelu on julkaistu alkujaan marraskuun 2019 Pelaaja-lehdessä numero 205.

7/10

Kehittäjä: 
Frozenbyte
Julkaisija: 
Modus Games
Peligenre: 
Pulma, Tasoloikka, Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Apple OSX, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta