Tropico 6 / Arvostelut / pelaaja.fi

Tropico 6

14.06.2019 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
0

Salsa, sikari ja sosialismi!

Hyviä uutisia, äänestäjä! Maailman ainoa poliittissatiirinen kaupunginrakentelu Tropico jatkaa kuudenteen osaansa, mutta onko kehitystä oikeasti tapahtunut vai ovatko muutokset aineettomia kuin El Presidenten vaalipuheet? Kyllä ja ei.

Rakentelupelien genressä Tropicolla on aina ollut ikioma lokeronsa, jossa sillä ei ole oikein kilpailijoita. Sen rakennusosia ovat Tropicon fiktiovaltion karibialainen lämpö ja vetävät latinorytmit, joita ei väsy kuuntelemaan vielä vuosien jälkeenkään. Pelitasolla kyse on aina siitä, että pelaajan luotsaaman saarivaltion asukkaat kuuluvat puoleen tusinaan toisiaan vihaavaan poliittiseen suuntaukseen, joita kaikkia pitäisi miellyttää tasaisesti. Kolmas taso on diktaattorifantasia, jossa ikävät äänestäjät voi poistaa vankilaan tai mielisairaalaan – tai nykyisin modernisti räjäyttää lennokki-iskulla. 

Peli tuntuu ominaisuuksien puolesta monin tavoin kaikkien edellisten Tropicojen yhdistelmältä. Mukana on esimerkiksi vitososan aikakausisysteemi, joka tuo pelille kivan rakenteen. Ensin ollaan brittien siirtomaavallan uhreja, ja itsenäisyys löydetään maailmansotien svengaavassa ajassa. Kylmä sota tuo suurvaltakyräilyt ja kehittyvän teollisuuden, kunnes moderni aika menee nykyhetkeen tai jopa tulevaisuuteen. Jokaisella ajalla on omat taloudelliset ja poliittiset haasteensa ja mikä tärkeintä, oma graafinen ilmeensä.

Tropico 6 -arvostelu

Mukana on tuttuun tapaan sarja tarinapainotteisia tehtäväkarttoja, joita on vaikeutettu keinotekoisilla tavoilla, kuten asunnonrakennuskiellolla. Moninpeliäkin olisi, mutta kovin kummoisia yhteissessioita ei tule tehtyä, koska moninpeliä ei käsittämättömästi voi tallentaa. Mehevin liha onkin perinteisessä hiekkalaatikkopelissä, jossa yksinkertaisesti kasvetaan ja laajennetaan joko game overiin tai kyllästymiseen asti. Siellä näkyy kuudennen osan paras uudistus: nyt Tropico voi koostua yhden saaren sijasta kokonaisesta saaristosta. Kartat ovat aivan valtavia, ja isoimpien kenttien täyttäminen vie ikuisuuden. Säätövaraa vaikeustasossa on paljon, ja peli luo nättejä satunnaiskarttoja upeiden valmiskarttojen kaveriksi, joten El Presidenten työ ei lopu koskaan.

Peli näyttää kivalta, ja inspiraatiota on selkeästi saatu muista moderneista kaupunkipeleistä. Esimerkiksi joukkoliikenne bussilinjoineen, metroineen ja jopa köysiratoineen on kuin simppelimpi versio Cities: Skylinesin vastaavasta. Tropicolaiset eivät halua asua kaukana työpaikoiltaan, ja resurssien sekä lopputuotteiden sujuva kuljettaminen on menestyksen avain, joten on kiinnostavaa luoda asutus- ja teollisuuskeskittymiä, joiden välillä sahaa autoja ja laivoja. Dollareista ei ole ikinä pulaa, kun tajuaa, mitkä teollisuusalat ovat rahasampoja (vinkki: rommi ja laivat), joten kokeilemisen varaa on.

Poliittinen satiiripuoli on laimentunut vuosi vuodelta, ja tässä suhteessa peli on lievä pettymys. Sotimiset ja kapinat ovat kömpelöitä, ja eri poliittisten ryhmien vaatimukset on liian helppo täyttää. Usein ne tahtovat vain vaikkapa uuden stadionin tai sairaalan, mutta asian voi hoitaa lanaamalla edellisen ja lyömällä uuden tilalle. Ei kovin kiinnostavaa. Testausaikana vaikutti pahasti myös siltä, että erityisesti turismi bugaa pahasti. Olisiko ison päivityksen paikka, toverit?

Tropico 6 -arvostelu

Osin kehitys tuntuu ottaneen takapakkia. Oman diktaattorin mukauttaminen on nyt pelkkää pintaa eikä erilaisten heikkouksien ja vahvuuksien kasaamista roolipelihengessä. Sen vastapainoksi on kiinnostava perustuslakijärjestelmä, jossa Tropicosta voi tehdä vaikkapa uskonnollisen pasifistiparatiisin tai painajaismaisen poliisivaltion. Usein helpointa ja tylsintä on tosin kulkea poliittisesti turvallista ja laimeaa keskitietä nojaamatta missään suhteessa vasemmalle tai oikealle, jolloin kansa pysyy turhankin tyytyväisenä.

Tropico 6 onkin samaan aikaan sekä sarjan kehittynein peli että liian tuttu tapaus. Lahnatahdilla kehittyvä peli on kuin eteläinen turistirysä. Toisella ja jopa kolmannellakin vierailulla paikka tuntuu lämpimältä ja vieraanvaraiselta, mutta vain omistautuneimmat vierailijat palaavat kuudennen kerran, kun naamat ja paikat pysyvät samana vuodesta toiseen. Toisaalta ei ole koskaan ollut parempaa aikaa kuulla Tropicon rytmejä ensi kertaa. Siitä voi kasvaa vuosien rakkaussuhde pelien omalaatuisimpaan paratiisisaareen.

Tropico 6 -arvostelu

7/10

Kehittäjä: 
Limbic Entertainment
Julkaisija: 
Kalypso Media
Peligenre: 
Strategia
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Apple OSX, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta