Untitled Goose Game / Arvostelut / pelaaja.fi

Untitled Goose Game

9.01.2020 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

Kamala hanhi, kiva peli!

Pienen tiimin kehittämä Untitled Goose Game valloitti pelaavan kansan täydellisesti jo ensimmäisellä trailerillaan, joka tiivisti pelin idean täydellisesti: ”On kaunis päivä pienessä kylässä ja sinä olet kamala hanhi.”

Kun peli sitten muutamaa vuotta myöhemmin ilmestyi, kaikki on juuri niin kuin luvattiinkin. Minimalistinen taidetyyli ja soundtrack ovat kuin suoraan trailerista revittyjä, ja niin on pelattavuuskin, sillä tämän kamalampaa hanhea ei ole nähtykään.

Untitled Goose Game on hyvin simppeli mutta veikeä peli. Pelaaja todellakin on kamala hanhi, jonka elämäntehtävänä on aiheuttaa kaaosta idyllisessä pikkukylässä. Lyhyt opetusosio näyttää hanhen monipuolisen ohjauksen: miten juostaan, miten lasketaan päätä, miten tartutaan esineisiin ja miten tietenkin vaakutaan. Tämän jälkeen pelaaja lasketaan seikkailemaan kohtalaisen kokoiseen avoimeen maailmaan vapaana toteuttamaan sisäistä hanheaan.

Untitled Goose Game -arvostelu

Kylä on täynnä ihmisiä, jotka yrittävät toimittaa askareitaan. Puutarhuri hoitaa kasvejaan, joku myy kirpputorihenkisesti krääsää kadun varressa, lapsi leikkii torilla, ja pariskunta istuu lounaalla pubin pihalla.

Jos kaipaa kamaluudelleen raameja, Untitled Goose Game sisältää lennosta päivittyvän muistilistan hanhen päiväohjelmasta: kastele puutarhuri, pakota puutarhuri vaihtamaan aurinkohattuun, pistä joku ostamaan oma tavaransa kirpputorilta, pääse televisioon. Tämän tarkempia ohjeita ei ole tarjolla, joten päivän sana on kikkailu ja pelin mekaniikoilla leikkiminen.

Otetaan esimerkiksi puutarhurin hatun vaihtaminen. Oletusarvoisesti kaverilla on päässään duunarilätsä, eikä hän tietenkään siitä helposti luovu. Mutta jos käy repimässä puutarhurin palkintoruusun maasta, puutarhuri jahtaa hanhen kiinni ja ottaa ruusun takaisin. Sitten hän kumartuu istuttamaan sen maahan, jolloin voi nopeasti napata hatun päästä ja juosta täyttä häkää paikalliseen järveen, jossa hatun voi kastella kunnolla tai jemmata läheiseen viemäriputkeen. Tämän jälkeen puutarhuriparalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin panna aurinkohattu päähänsä.

Untitled Goose Game -arvostelu

Untitled Goose Game on peli, jossa kokeillaan, tutkitaan ja leikitään. Katsotaan, mitä tapahtuu, kun varastaa jonkin esineen, vaakkuu jollekulle tai tunkee nokkansa milloin mihinkin. Näin puuhailemalla löytää tapahtumaketjuja, jotka johtavat jos jonkinlaisiin lopputuloksiin, mikä oli ainakin minusta hyvin kivaa.

Kuten tällaisissa hiekkalaatikkopeleissä usein käy, kaikki ei aina toimi aivan niin kuin voisi olettaa, mikä tuottaa runsasta hupia mutta myös turhautumista, kun puutarhurin lätsän varastaminen kaatuu tusinan kertaa siihen, että hanhi juuttuu karkuun juostessa pusikon reunaan.

Valmiiksi asetetuista tavoitteista ei irtoa tekemistä kuin illaksi tai maksimissaan pariksi, minkä jälkeen hupi on revittävä vaikka siitä, että avaa salaa hanhia pelkäävän pikkupojan kengännauhat, varastaa tämän silmälasit ja sitten jahtaa poloista pitkin maita ja mantuja. Kyllähän se naurattaa, kun poikaparka lopulta makaa turvallaan vesilätäkössä vaakkuva hanhi vieressään.

Itse sain rahoilleni vastinetta. Uskottelen itselleni, että tämä johtui pelin hyvästä viimeistelystä, hurmaavasta taidetyylistä, hauskasta soundtrackista ja maailman moninaisista mahdollisuuksista. Mutta oikeasti taidan vain olla henkisesti kamala hanhi. Minkäs sille mahtaa?

8/10

Kehittäjä: 
House House
Julkaisija: 
House House
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3