Valorant / Arvostelut / pelaaja.fi

Valorant

5.09.2020 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
0

Valorant-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesän 2020 tuplanumerossa 213.

Sankarillinen haastaja Counter-Strikelle

League of Legendsin siivittämänä maailmanlaajuiseksi menestykseksi nousseen Riot Gamesin uusin peli haastaa kilpapelaamista hallitsevan Valven Counter-Strike: Global Offensiven. Ilmaisessa Valorantissa saattaa hyvinkin olla ainekset uuteen megamenestykseen.

Valorant on Riotille kokonaan uusi päänavaus. Tähän saakka studio on keskittynyt League of Legendsiin ja sen liitännäisiin, kuten automaattitaistelun lajityyppiä edustavaan Teamfight Tacticsiin. Valorant taas on kilpailullista räiskintää, joka ei juuri peittele esikuviaan. Overwatchin suosituksi tekemästä sankariräiskinnästä lainaava Valorant haastaa Counter-Striken sen omalla maaperällä pinnallisista eroista huolimatta.

Valorantissa viisihenkiset sankaritiimit kohtaavat toisensa taisteluareenoilla, joissa tavoitteena on päihittää vastapuolen sankarit tai räjäyttää Spike-pommi jossain kentällä sijaitsevista tukikohdista. Tiimit vuorottelevat puolustuksen ja hyökkäyksen välillä. Eristä ansaitaan valuuttaa, jota pelaajat voivat käyttää niiden alussa aseistuksen, kykyjen ja suojien hankkimiseen.

Valorant -arvostelu

Counter-Strikesta Valorant erottuu ennen kaikkea pelin 11 agenttihahmon vuoksi. Jokaisella hahmolla on useampi yksilöllinen erikoiskyky, jolla voi vaikuttaa taistelun tapahtumiin. Vaikka kyvyillä voi tehdä myös suoraa vahinkoa, ne ovat pääasiassa väline tulitaistelun kääntämiseksi oman tiimin eduksi. Muutama hahmo kykenee paljastamaan vihollisten sijainnin hieman vaihtelevilla tavoilla, ja osa voi rajoittaa vihollisten liikkumista tai peitellä taistelukentän näkyvyyttä. Hahmot on jaoteltu muutamaan eri luokkaan, jotka kuvastavat kykyjen käyttötapoja. Kaksintaistelijat hyödyntävät kykyjään melko suoraviivaisesti taisteluiden voittamiseen, aloitteentekijät helpottavat hyökkäyssiirtojen tekemistä, hallitsijat keskittyvät alueiden hallintaan, ja vahdit tukevat puolustusta eri tavoin ja parantavat pelitovereita.

Vaikka Valorantin sankarit poikkeavat toisistaan huomattavasti kykyjensä ansiosta, peli perustuu silti vahvasti räiskintään. Toiminnan tuntuma muistuttaakin vahvasti Counter-Strikea. Tarjolla on valikoima pistooleja, haulikoita, konepistooleja, kiväärejä, tarkkuuskiväärejä ja konekiväärejä, joista kaikilla on käyttötarkoituksensa ja -tilanteensa. Pistoolit ovat toki pitkälti vara-aseen asemassa otteluiden alkuja ja puoltenvaihtoja lukuun ottamatta, mutta muuten pelissä pystyy pärjäämään aseella kuin aseella.

Aseiden tapaan myös kartat on opeteltava hyvin, jos Valorantissa aikoo pärjätä. Kaikki kartat voi jakaa pääasiassa kolmeen väylään. Jokaisella on omat kulmansa ja näkövinkkelinsä, joita hyödyntämällä kohtaamiset oppii kääntämään omalle hahmolle ja aseistukselle sopivaksi. Kaikilla kartoilla on erityispiirteensä, kuten Bindin yksisuuntaiset teleportit tai Havenin tunnelit ja kiipeilyköydet. Opeteltavaa ei kuitenkaan ole hirveästi. Pelin julkaisuversiossa on vain neljä karttaa, joten valikoima kalpenee selvästi esimerkiksi Counter-Strike: Global Offensiven karttapoolin rinnalla.

Valorantissa menestyminen perustuu lähes poikkeuksetta taitoon ja yhteispeliin. Hahmojen kyvyt eivät tarjoa helppoja tappoja, vaan ne toimivat pikemminkin apuvälineinä tiimille esimerkiksi alueiden suluttamisessa tai vastapuolen näkyvyyden rajoittamisessa. Suin päin juokseminen koituu lähes poikkeuksetta kohtaloksi, jos ei muuten niin hahmojen hillittömän äänekkäiden askelien vuoksi. Niinpä voittaja ratkaistaan tulitaisteluissa, joissa korostuvat sekä puhdas tarkkuus että kohtaamisten hallinta.

Tulitaistelut ovat pääasiassa ohi silmänräpäyksessä, sillä etenkin pääosumat tappavat hetkessä. Aseiden tunteminen ja nopea tähtäys ratkaisevat yksittäiset kohtaamiset taitavamman eduksi, mutta yhteen pelaava joukkue pystyy päihittämään vastustajat valitsemalla itselleen edulliset kohtaamiset ja vetäytymällä taistelusta, kun tasapaino on kallellaan vastapuolelle.

Valorant -arvostelu

Valorantin taistelut voittaa ensimmäisenä 13 voittoon yltänyt joukkue, joten ottelut saattavat venyä jopa 40 minuutin mittaisiksi. Nopeatempoisempaa peliä kaipaaville on tarjolla neljästä voitosta ratkeava Spike Rush-pelimuoto, joka kuitenkin muuttaa peliä lisäämällä kartoille kerättäviä lisävoimia. Isot taitoerot voivat tehdä otteluista kovin turhauttavia, mutta onneksi mukaan on saatu jälkikäteen myös taitotasojen mukaan rankattu pelimuoto.

Riot on selvästi – ja odotetusti – suunnitellut Valorantin kilpapelaamista ja suoratoistoa silmällä pitäen. Pitkistä otteluista huolimatta nopeatempoisesti etenevät erät ovat viihdyttävää seurattavaa, mutta tarjolla on myös työkaluja pelissä kehittymiseen. Kuoleman koittaessa tai erien lopussa peli näyttää koosteen kohdatuista vihollisista sekä saaduista ja annetuista osumista, mikä selittää useimmiten tulitaisteluiden lopputulokset. Otteluiden jälkeen pelin tapahtumia voi kerrata kartalta ja tilastoista,jotka kertovat esimerkiksi aiheutetun vahingon suhteessa rahankäyttöön.

Valorant on oivallinen kilpailullinen räiskintäpeli. Sisällöllisesti se on vielä varsin köykäinen, mutta varsinainen toiminta on napakkaa ja viihdyttävää. Vaikka Valorant pohjautuukin puhtaasti muilta lainattuihin ideoihin, sen kaikki osa-alueet on toteutettu vähintäänkin hyvin. Ajan mittaan, kun sisältö hieman kypsyy, voi Valorantista hyvinkin kuoriutua League of Legendsin kaltainen megahitti.

9/10

Kehittäjä: 
Riot Games
Julkaisija: 
Riot Games
Peligenre: 
Toiminta, Räiskintä
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta