Watch Dogs: Legion / Arvostelut / pelaaja.fi

Watch Dogs: Legion

22.01.2021 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Watch Dogs: Legion -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden joulukuun 2020 numerossa 217. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Alttien tabattamista

Ubisoftin hakkeriseikkailut jatkuvat tällä kertaa Lontoon futuristisissa maisemissa. Katuja kansoittavat tekoälyn ohjaamat autot, kaikkien vastaantulijoiden elämäntarinat ovat tiedossa yhdellä näppäimellä, ja jokaiseen mikrosirulliseen laitteeseen tuntuu olevan vapaa pääsy, jos vain jaksaa näpytellä. Watch Dogs: Legion hakkeroi laitteiden lisäksi myös ihmisiä, sillä profiloinnin jälkeen miltei kaikki pelaajan kohtaamat tekoälyhahmot ovat värvättävissä oman hakkerikollektiivin jäseniksi ja siten myös pelattaviksi. Apuvoimat ovat tarpeen, sillä Lontoo ei voi hyvin.

Watch Dogs -sarjan sankarijoukkio, hakkeriryhmä DedSec, on rantautunut Yhdysvalloista myös Euroopan avuksi. Samat kaikkien valvontaan ja yksityisyyden katoamiseen viittaavat teemat liikkuvat kansalaisten mielessä, mutta Legion ottaa kerralla pitkän harppauksen vieläkin synkempien juonien äärelle. Ihmishenki on löyhässä, yhteiskunta tuntuu liikkuvan aidosti orwellilaiseen ajatuspoliisin suuntaan, ja terrorismin vastaisten toimien väärinkäyttöä ajetaan perille aseet paukkuen ja viis veisaten sivullisista uhreista. Legion piirtää kuvan lohduttomasta ja pelon hallitsemasta yhteiskunnasta, jossa yksittäisten ihmisten kamppailu vaiennetaan väkivaltaisesti ja nopeasti.

Legionin alkutahdit esittävät pikakelauksella, miten DedSecin sankariryhmä lavastetaan syypäiksi koko Lontoota ravisutteleviin terroritekoihin, joiden takana on mystinen Zero Day -järjestö. Iskujen jälkeen kaupunkiin julistetaan poikkeustila, ja ajojahti typistää mahtavan hakkeriryhmän muutamaksi vapaalla jalalla liikkuvaksi karkuriksi. Siinä sivussa ihmisten oikeuksia poljetaan, viranomaisia arvostelevat somevaikuttajat katoavat ja kaupungin kellareista jalkautunut rikollisjärjestö saa hämmentävän vapaat kädet rötöstelylleen.

Watch Dogs Legion -arvostelu

Pelaaja pääsee ohjastamaan ensimmäisenä hahmonaan vapaasti valittavaa kenttäagenttia, joka ei ole vielä jäänyt kiinni Isonveljen valvovan silmän alla. Käytännössä heti saadaan myös vapaat kädet värvätä lisää väkeä DedSecin riveihin, joten yhden hahmon varaan pelaaja ei jää, vaikka kuinka yrittäisi olla epäsosiaalinen. Koko kaupunki on aluksi sortavien viranomaisten ikeen alla, mutta nopeita sivutehtäviä suorittamalla kaupunginosat nousevat kapinaan, ja avautuvan lisätehtävän avulla DedSec vahvistuu kyvykkäällä erikoisosaajalla.

Erikoisosaamista tarvitaankin, sillä lähestymistavat tavoitteisiin voivat olla joko hiiviskelyä, ammuskelua tai erilaisten teknisten apuvempaimien hyödyntämistä. Hämähäkkimäiset pikkurobotit ja lennokit kuuluvat eri variaatioineen hakkerin perustyökaluihin. Sähköšokkiammuksia laukovat tuliaseet ovat DedSecin peruskalustoa, joskin useimmilla värvättävillä hahmoilla on omasta takaa pistooleja tai jopa rynnäkkökiväärejä. Peli ei juuri tee eroa, millä tavalla vihollisia taltuttaa, joskin sähköaseet tekevät enemmän tuhoa vihamielisiin lennokkeihin. Ammuskelu ja lähitaistelu ovat yksinkertaisen soljuvaa toimintaa, mutta hölmöilevä tekoäly tarjoaa itseään taltutettavaksi pääosumilla liian helposti.

Kaikkien hahmojen kykyvalikoimaa kartuttavat yhteiset päivitykset lunastetaan teknologiapisteillä, joita löytyy pitkin poikin kaupunkia ja joita ansaitaan juonitehtävien palkintoina. Pidin tavasta, jolla peli kannustaa tutkimaan paikkoja uusien kykyjen toivossa, mutta yleisesti hahmojen käytössä oleva taitovalikoima on varsin vaatimaton verrattuna aiempien Watch Dogsien kykykattaukseen.

Watch Dogs Legion -arvostelu

Pääjuoneltaan Legion liikkuu valitettavasti yhdentekevän salapoliisitarinan ja yksiulotteisen pahoja voimia vastaan käytävän kostoretken välillä. Synkistä teemoista huolimatta yksikään pelin sivuhahmoista tai vihollisista ei pysty paikkaamaan aidon päähenkilön puutetta. Ainoa kelvollisesti luotu hahmokattauksen jäsen osa on DedSecin oma tekoäly Bagley, joka avustaa pelaajaa pitkin seikkailua säestämällä tunnelmaa omalla rikkinäisellä huumorillaan.

Watch Dogs: Legion on kelvollinen julkaisupeli uusille konsoleille, mutta se on rakennettu liikaa erikoisen hahmonvärväyskonseptinsa ympärille. Rehellisesti sanottuna en juuri välittänyt loppua kohden siitä, mitä olin tekemässä, vaan käytännössä toivoin vielä jotain hienoa uutta vekotinta kaapattavaksi tai uudenlaista pulmaa ratkottavaksi. Liian usein näin vain muunnelmia pelisarjan aiemmissa kahdessa osassa nähdyistä kohokohdista.

Pääjuonen läpikäynti on paikoin yhdentekevää puurtamista, jota sinänsä mainiot aluekohtaiset sivutehtävät tasapainottavat tiettyyn pisteeseen asti. Onneksi pelinkehittäjät eivät ole lähteneet tekemään pelistä turhan turvonnutta, vaan reilun parinkymmenen tunnin yhdistetyn pääjuonen läpäisyn ja keskivahvan sivujuoniin sekaantumisen jälkeen tuntee saaneensa hakkerien vallankumouksesta levollisin mielin tarpeekseen.

7/10

Kehittäjä: 
Ubisoft Toronto
Julkaisija: 
Ubisoft
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Google Stadia
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Pelin sisäiset ostokset, Väkivalta

Nostoja