Windbound / Arvostelut / pelaaja.fi

Windbound

20.11.2020 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Windbound-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun 2020 numerossa 215. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Tästä veneestä puuttuu tulppa

Windboundissa yhdistellään aavalla merellä seilaamista ja ulappaa täplittävien pienten saarten niukoilla antimilla selviytymistä. Sitä on visuaalisen antinsa osalta verrattu Breath of the Wildiin, mutta valitettavasti varsinaisessa toteutuksessa kompuroidaan pahasti miltei jokaisella osa-alueella.

Windbound on vähäsanainen tarina Karasta, joka päätyy veden varaan ja eroon laivueestaan valtaisan merihirviön iskiessä sen kimppuun. Hän herää Lost Islands -saariin kuuluvalta rannalta aseenaan vain veitsensä ja selviytymiskykynsä. Kara löytää maagisen airon, jolla omaa alusta voi ohjastaa seuraavalle ja taas seuraavalle saarelle.

Windbound-arvostelu

Jokaisella tarinan viidestä alueesta on kolme identtistä avaintornia omilla saarillaan, ja vain niiden aktivoiminen mahdollistaa seuraavalle merialueelle siirtymisen. Kaikki tarina kerrotaan seuraavalle alueelle siirryttäessä paljastuvilla seinämaalauksilla ja lyhyillä teksteillä, jotka ilmestyvät satunnaisesti tutkiessa saarilla sijaitsevia raunioita.

Oman liikkuvan tukikohdan rakentelu on onnistunut erinomaisesti. Pelaaja pystyy rakentamaan ensimmäisen korsikanoottinsa korvaajaksi monimastoisia puuveneitä, joiden kansille mahtuu kallisarvoista säilytystilaa löydetyille varusteille ja resursseille. Virtuaalista kättensä työtä voi ihailla näyttävien maisemien lipuessa ohitse. Materiaalien monipuolistuessa laivaan voi perustaa avotuligrillin ruoanlaittoon, taikajuomapadan ja saviuunin, jonka turvin taotaan panssareita ja valetaan savikipot taikajuomien astioiksi. Kaikki saarilta poimitut tarpeet muutetaan käyttökelpoiseksi tavaraksi loogisesti, joskin turhan hitaasti.

Rakentelun ohella selviytymistä maustaa myös nälkä, sillä ilman ruokaa Karasta tulee rohkean seikkailijan sijaan ruumis tuossa tuokiossa. Onneksi suurimmalla osalla saarista on joko syötäviä sieniä ja marjoja tai erilaisia määriä raakaa lihaa kuollessaan pudottavia eläimiä. Eläimet myös ilmaantuvat takaisin samalla alueelle varsin pian, joten veneen ruokakori ei jää pitkäksi aikaa tyhjäksi. Ruoka tosin pilaantuu taskuissa miltei koomisen nopeasti, ja tarpeiden kerääminen voi olla hankalaa. Pienemmät viholliset tuntuvat olevan ajoittain immuuneja jousiammunnalle, ja vikkelimpiä otuksia vastaan kamppaillessa kameran hitaus, animaatioiden laiskuus ja lyöntien epäintuitiivinen suuntaaminen tekevät lähitaistelusta karmaisevaa puuhaa.

Windbound-arvostelu

Näiden murheiden lisäksi Windbound on täynnä eritasoisia teknisiä yskähdyksiä, joista osa laskee pelin pisteitä keskitason alapuolelle. Unity-pelimoottorilla pyöriväksi ja verraten yksinkertaiseksi peliksi Windboundin ruudunpäivitys ja fysiikkamallinnus ovat jatkuvasti polvillaan PS4 Prolla. Karan, eläinten ja jopa aluksen liikkeiden logiikka saattaa hajota täysin arvaamattomasti ja usein tuhoisin seurauksin. Ajoittainen korvia repivä rätinä riivaa tiettyjä ääniefektejä.

Windbound tarjoaa uuden läpipeluun aloittavalle myös vaihtoehdon Karan seikkailun nauttimiseen. Se ”oikea tapa” on asettaa itsensä alituiseen riskiin joutua kuollessaan koko pelin alkuun ja menettää kaikki keräämänsä resurssit. Helpompi pelitila säästää taskuissa olevat kamppeet ja sinkauttaa vain käynnissä olevan luvun alkuun, joskin rakkaudella vaalittu vene tuhoutuu.

Herkkäuskoiset, kuten minä, valitsevat armottoman tilan valikon kehotuksen mukaan. Lähdin etsimään aitoa ja ehtaa kokemusta, kunnes pelin puolivälin paikkeilla veneeni jäi selittämättömästi kiinni näkymättömään esteeseen ulapalla ja pomppi hetken aikaa ylös ja alas, kunnes rämähti kappaleiksi tappaen samalla kapteeninsa. Valitsin hetken hengiteltyäni suosiolla sen leppoisamman pelitilan.

4/10

Kehittäjä: 
5 Lives Studios
Julkaisija: 
Deep Silver
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta