Wonder Boy: Asha in Monster World / Arvostelut / pelaaja.fi

Wonder Boy: Asha in Monster World

8.09.2021 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Wonder Boy: Asha in Monster World -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden heinä-elokuun tuplanumerossa 224. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Aita on matalin, mennään tästä!

Wonder Boy / Monster World -sarjan tarina on pelijätti Segankin mittapuulla hyvin erikoinen ja niin monivaiheinen, että järjestysnumerot ja nimien loogisuus saavat kunnolla kyytiä. Alun perin 80-luvun kolikkopelihalleista ponnistanut Wonder Boy kasvoi kotikonsoleilla neliosaiseksi pelisarjaksi. Monster World IV on sarjan tuorein kasvojenkohotukseen joutunut teos, ja nimikin on muutettu johdonmukaisesti muotoon Wonder Boy: Asha in Monster World.

Alkujaan monsterimaailmaan sijoittuvat seikkailut kaavailtiin Segan arkkikilpailijan Nintendon ikonisen Zelda-sarjan haastajaksi. Sivuttain rullaavaan kaksiulotteiseen tasoloikkamuottiin tehdyt seikkailut yhdistelevät parhaimmillaan erittäin kevyttä tarinankerrontaa perusvarmaan tasoloikkaan ja persoonallisiin hahmoihin, jotka vetoavat kukin omaan retropelaajan sydämeeni.

Wonder Boy: Asha in Monster World -arvostelu

Wonder Boy: Asha in Monster World nostaa keskiöön Asha-sankarittaren. Hän on pelisarjan ”Ihmepojan” veroinen sankari, jonka kohtalona on pelastaa hirviöiden riivaama maailma. Satujen Arabiaan kallellaan oleva graafinen teema on päivitetty suunnilleen nykypäivään kolmiulotteisia taustoja myöten. Sääli vain, että Rapadagnan kaupungin lisäksi harvassa pelialueessa on minkäänlaista persoonallisuutta ja halpa mobiilipelimäisyys paistaa läpi toteutuksesta kalkkiviivoille asti.

Vihreätukkaisen sankarittaren seikkailu etenee miltei orjallisesti lähdemateriaaliaan seuraten, eikä muitakaan 80-luvun pelimekaniikkoja ole unohdettu kyydistä. Tallennukset suoritetaan manuaalisesti oman valikkonsa kautta, ja unohdukset saattavat kustantaa roimasti etenemistä. Vihollisia huidotaan vain miekoilla, joita voi ostaa tehokkaampia seikkailun edetessä. Miekat latautuvat voimakkaaseen erikoisiskuun, kun vihollisia huitoo normaalilla iskulla tarpeeksi monta kertaa. Asha pystyy myös pomppimaan vihollisten päällä miekkansa avulla mainion DuckTalesin Roope-sedän ja tämän kävelykepin tavoin.

Ashan liikkumisen tuntuma on hyvä, mutta etenemisessä on liikaa toistoa. Useimmat esteet ovat vain loikalla ylitettäviä, tai pitää vain antaa virran viedä mennessään. Muutamat monimutkaisemmat pulmat vaativat jatkuvaa edestakaisin sahaamista tylsiä ja itseään toistavia käytäviä pitkin. Hieman erikoisemmat liikkeet tehdään yhteistyössä lentävän Pepelogoo-apurin kanssa. Isoilla korvillaan liitelevän pörröpallon avulla Asha voi sammuttaa liekkejä, sulattaa jäätä, ratsastaa kuumien lähteiden päällä ja tehdä tärkeitä tuplahyppyjä.

Wonder Boy: Asha in Monster World -arvostelu

Vaikeustason suhteen Wonder Boy: Asha in Monster World on selkeä tapaus, sillä haastetta ei ole. Helpon ja normaalin vaikeustason erotuksena ovat vain saatavilla olevien parannusesineiden määrä ja kuolleista vihollisista ärsyttävästi lentelevien kolikkojen käyttäytyminen. Helpommalla tasolla Asha vetää kolikoita puoleensa automaattisesti, kun ne ovat pyörineet maassa hetken. Seikkailun kesto on maltilliset 4–5 tuntia, jos tutkii pelin neljää isompaa luolastoa perusteellisesti.

Wonder Boy: Asha in Monster World ei oikeastaan tee kunniaa alkuperäiselle tai saavuta samaa laatutasoa kuin sarjan edelliset pari uudelleenjulkaisua. Graafinen tyyli on karmaisevan pelkistetty ja pelialueet tylsän kolkkoja. Kaikesta paistaa kiire dialogin kirjoitusvirheitä myöten. Ainoa ostopäätöstä merkittävästi puoltava tekijä on mukaan niputettu latausversio alkuperäisestä Monster World IV -pelistä, joka on kokenut erittäin kattavan käännöstyön nykykonsoleille. Mukana on runsaasti säätövaraa kuvasuhteessa ja skaalaustavassa. Jopa kuvaputkitelevisioita matkiva juovafiltteri on säädettävissä juuri oman maun mukaan. Kyseessä on komeasti nostalgianälkään iskevä annos, muttei lainkaan mainostetun päänäytöksen vuoksi

5/10

Kehittäjä: 
Studio Artdink
Julkaisija: 
ININ GamesG Choice
Peligenre: 
Tasohyppely
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta