World War Z / Arvostelut / pelaaja.fi

World War Z

9.07.2019 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Lihamuuri

Zombipelit eivät ole kuluvan kevään perusteella katoamassa minnekään, sillä viruksen runtelemia raivoajia päästään tuhoamaan jopa kahden isomman julkaisun verran. Sony Bendin PlayStation 4 -yksinoikeuspeli Days Gonen rönsyilevän seikkailun lisäksi Sabre Interactiven World War Z tuo zombimassat peliruuduille – pari kymppiä halvemmalla julkaisuhinnalla.

Vuonna 2013 ilmestyneeseen Hollywood-elokuvaan perustuva World War Z ei juhli monitasoisella juonella, mutta joko muiden pelaajien tai tekoälyn avulla etenevissä pääkampanjan episodeissa luodaan onnistuneesti tunnelmaa selviytymisestä maailmanlopun jälkeisessä maailmassa. Radiosta kuuluu jatkuvasti viestejä siitä, millaisia koettelemuksia on tulossa kohti, ja nelihenkisen ryhmän hahmot taivastelevat tapahtumia tuttuun jenkkityyliin.

Kampanjan New Yorkiin, Moskovaan, Tokioon ja Jerusalemiin sijoittuvissa episodeissa etsitään joko pakoreittiä ulos kaupungista, jäljitetään selviytymiseen tarvittavia varusteita tai pelastetaan sivullisia avoimia ja ahtaan putkimaisia pelialueita yhdistelevissä osuuksissa. Rakastettua zombiräiskintä Left 4 Dead 2:ta pelanneilla on taatusti kotoisa olo, vaikkakin kuvakulman muutos kolmanteen persoonaan aiheuttaa taatusti ärräpäitä ryhmäläisten harhaillessa tulilinjalle.

Pelaaja.fi: World War Z -arvostelu

World War Z:n hupaisimpana ominaisuutena zombit pyrkivät ylittämään esteet ja nousemaan rakennusten kerrokselta toiselle kapuamalla toistensa päälle ihmispyramidien tavoin. Nämä zombipyramidit on mahdollista kaataa hyvin tähdätyillä kranaateilla.

Havainnointi on avainasemassa kenttiä raivatessa, sillä erityisesti tankkimaiset bull-zombit ja ketterät lurkerit ovat jatkuvasti iskuetäisyydellä, jos pää ei pyöri kuin autokoulun inssiajossa.

Käytännössä kentät jakautuvat hiivintäosuuksiin, joissa pienempiä zombiryhmiä kaadetaan harkitusti vaimennetuilla aseilla, ja etenemisosuuksiin, joissa edetään sarjatuliaseet laulaen erinäisiä tavoitteita täyttäen. Kentät huipentuvat usein eeppisiin puolustustaisteluihin, jossa puolustuspiste vahvistetaan ansoilla ja erinäisiä raskaita aseita, kuten konekivääreitä, hyödynnetään zombimassojen niittämiseksi.

Samaa käytävämarssien ja puolustusosuuksien sapluunaa toistetaan, sekoitellaan ja kootaan uudestaan episodeiksi maisemissa, joissa kussakin on useita maksimissaan puoli tuntia kestäviä osioita. Koko kampanja on kuitenkin kahlattu läpi jo noin seitsemässä tunnissa, eikä uudelleenpeluuarvoa juuri kerry. Hahmoluokkien kehitys ja aseiden parantelu ei sekään vetoa nopeasti etenevän alkuhurmoksen hidastuessa mateluksi ja samojen kenttien jauhamiseksi yhä uudelleen.

Pelaaja.fi: World War Z -arvostelu

World War Z:n kilpailullisten moninpelitilojen merkittävin uudistus on leikkisästi PvPvZ:ksi nimetty zombeja ja pelaajien välistä toimintaa yhdistelevä tila. Esimerkiksi hallintapisteen herruudesta kamppaillessa zombit seuraavat tulitaistelun ääniä ja muuttavat voimasuhteita ottelun edetessä, sillä lauman alle jääneet vastustajat on helppo niitata kumoon turvallisen matkan päästä. Moninpelialueet ovat ahtaita, karuja ja mielikuvituksettomia paikkoja, joihin alkaa nopeasti kaivata vaihtelua.

World War Z on tekniseltä osaltaan mallikkaasti toteutettu. Peli on näyttävä erityisesti kampanjansa tunnistettavien kaupunkikenttien osalta ja rullaa mainiosti sekä vähän vanhemmalla pc:llä että PS4 Prolla. Äänimaailmaakaan voi moittia, sillä aseiden jytinä, karjuvat zombit ja jopa ääninäyttely ajavat asiansa paremmin kuin hyvin.

Ongelmaksi muodostuu kuitenkin sisällön määrä, sillä World War Z näyttää kaikki korttinsa ensimmäisen pelisession aikana, eikä pakkaa edes sekoiteta sen jälkeen kunnolla. Potentiaalia olisi, mutta World War Z ei pääse lyhyitä pyrähdyksiä lukuun ottamatta koskaan täyteen vauhtiin. Rataa ei vain ole ladottu tarpeeksi.

6/10

Kehittäjä: 
Sabre Interactive
Julkaisija: 
Focus Home Interactive
Peligenre: 
Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta