Zombie Army 4: Dead War / Arvostelut / pelaaja.fi

Zombie Army 4: Dead War

6.04.2020 // Kirjoittanut: Jason Ward
0

Pysy kuolleena tällä kertaa!

Toisen maailmansodan viimeiset kohtalon hetket ovat käsillä. Hitlerin sotajoukkojen selkäranka on katkeamispisteessä, mutta silloin Kolmas valtakunta tekee radikaalin ratkaisun. Führer nostaa kaatuneet sotilaat haudan levosta ja usuttaa epäkuolleen armeijansa kohti liittoutuneiden joukkoja. Alkaa loputon taistelu vihollista vastaan, joka ei väsy, lannistu tai luovuta.

Näinkin riemukkaan kajahtaneen maailmankuvan maalaa Sniper Elite -sarjastakin tutun Rebellionin Zombie Army -sarja, joka on kaikessa hiljaisuudessa ehtinyt jo neljänteen osaansa. Klassisten kimpparäiskintöjen perimästä pyyteettömästi lainaava tekele tarjoaa pyhän yksinkertaista räyhätoimintaa yhdestä neljään pelaajalle. Meno on vauhdikasta, väkevää ja täynnä hirtehisen huumorin sävyttämää ultraväkivaltaa.

Pelitiloja on vain kourallinen, ja niistä keskeisin on kampanja, joka kuljettaa iskuryhmän jäsenet läpi vanhan mantereen zombeja kuhisevien sotatantereiden. Vaikka Hitler on pelin neljännen osan alussa lukemassa tiilenpäitä helvetissä, vanhan moppiviiksen epäkuolleiden armeija jatkaa sotajalalla tanssahtelua. Kampanjan vaiheet rakentuvat yleensä lyhyehköistä etapeista, joiden aikana esimerkiksi korjataan rikkinäisiä koneita, suojellaan tukikohtia hyökkäyksiltä ja viritetään ansoja eteenpäin vyöryvien zombijoukkojen jalkojen alle. Ja samalla tietysti liiskataan niin holtittomat määrät epäkuolleita, että George A. Romerokin hymyilee haudan takaa.

Kullekin hahmolle mahtuu mukaan kaksi reilumpaa tuliluikkua, pistooli ja pieni määrä erilaisia räjähteitä. Sekä hahmojen että käsillä olevien aseiden ominaisuuksia on mahdollista kehittää pelin edetessä monipuolisesti, ja vaikka mekaniikka ei sentään roolipelien mittaristolle yllä, väkivallan välikappaleita on mahdollista muokata melko runsaasti. Kehittäjien Sniper Elite -perimä näkyy ensisijaisesti siinä, että hahmon pääasiallinen ase on tarkkuuskivääri. Kaukolaukaukset käynnistävät satunnaisesti karmaisevan välipätkän, joka näyttää röntgenkuvana, kuinka luoti tekee pahojaan zombien kalmaisissa kudoksissa.

Zombie Army 4: Dead War 5

Kokonaisuutena Zombie Army 4 on ennemmin pelihalleista tuttua, riemua ja kommelluksia pursuavaa pisteräiskintää kuin vaikkapa Resident Evil -sarjan piinaavaa tunnelmointia tai Left 4 Dead -sarjan hampaat irveen puristavaa selviytymistaistelua. Vaikka pelin ympäristöt ja viholliset tarjoavat vaihtelua, itse toiminta on suoraviivaisuudessaan paikoin myös hieman onttoa. Vaikka Zombie Army 4:n tarjoama ronski öyhötys on hauskaa aikansa, puun maku alkaa ennen pitkää hiipiä huulille ja vihollismassojen lanaaminen käy puuduttavaksi.

Koko komeus on mahdollista tahkoa läpi neljän pelaajan voimin, ja kuten arvata saattaa, myös Zombie Army 4 on parhaimmillaan jaettuna hupina. Suoraan erinomaisen köykäisten b-luokan elokuvien laarista kalastettu tarina viehättää sekopäisyydellään myös yksinäistä korpimosuria, mutta totta on sekin, että porukalla naurettu vitsi on aina yksinäistä myhäilyä antoisampaa.

Kokonaisuutena Zombie Army 4 on yltäkylläisen yliampuva vuoristorata-ajelu, joka pyrkii tarjoamaan simppelin ja koukuttavan vanhan liiton toimintakokemuksen ilman kummoisia krumeluureja. Siinä pyrkimyksessä peli myös onnistuu. Eihän tämä järin pitkäikäistä hupia ole, mutta sen minkä Zombie Army 4 tekee, se tekee pistämättömällä tyylillä.

6/10

Kehittäjä: 
Rebellion
Julkaisija: 
Rebellion
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta