Air Conflicts: Aces of World War II / Arvostelut / pelaaja.fi

Air Conflicts: Aces of World War II

2.01.2009 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
1

Air Conflicts on samannimiseen tietokonepeliin pohjautuva kevyt lentelytoimintapeli. Simulaattoriksi sitä ei voi kutsua vahingossakaan, vaan kyseessä on rehdistä ilmaräiskinnästä toisen maailmansodan pyörteissä. Kotimaista väriä peliin tuo se, että PSP-version takaa löytyy tamperelainen Cowboy Rodeo.

Kevyestä luonteestaan johtuen alkuperäinen Air Conflicts on kuin tehty käsikonsolipeliksi. Pelaaja voi PSP-versiossa lentää Saksan, liittoutuneiden tai Neuvostoliiton riveissä 12 historiallisella koneella, joihin lukeutuvat muun muassa Spitfire, Ju-87 Stuka, Bf-109 ja IL-2 Sturmovik. Koneissa itsessään ei ole merkittävästi pelillisiä eroja, paitsi pommien ja mahdollisten rakettien lukumäärässä. Raskaat nelimoottoriset pommikoneet eivät myöskään ole ihan niin ketteriä kuin hävittäjät, mutta siihen simulointi loppuukin. Pelissä keskitytään lähinnä pelkkään toimintaan.

Historiallisuus on kuitenkin pelissä vahvemminkin esillä, sillä kaikki kampanjat ja niiden tehtävät perustuvat sodan oikeisiin tapahtumiin ja operaatioihin. Pelaaja lentää niin hävittäjillä, pommittajilla kuin hävittäjäpommittajillakin. Tehtävät koostuvat muun muassa ilmasuojaamisesta, pommituksista ja partioista. Pääsääntöisesti kaikissa tehtävissä on kuitenkin tarkoituksena tuhota mahdollisimman monia maa- ja/tai ilmakohteita. Mitään sen monimutkaisempia tavoitteita niissä harvemmin on.

Pelin kiinnostavimpiin ratkaisuihin kuuluu se, ettei tehtäviä ole pakko läpäistä onnistuneesti. Tehtävissä putoaminen tai tavoitteissa epäonnistuminen eivät lopeta peliä, vaan kampanja jatkuu uusin tehtävin. Onnistuneet tehtävät antavat pelaajan käyttöön lisäkoneita, joista käytettävän voi valita aina tehtävän alussa. Tehtävissä jatkuva epäonnistuminen johtaa koneiden loppumiseen, mutta muutoin epäonnistumisista ei sakoteta. Luonnollisesti mitaleita ei epäonnistumisilla tietenkään kerry.

Teknisesti hyvä, mutta…

PSP-versio on teknisesti laatutyötä. Peli rullaa koko ajan pehmeästi, vaikka taivas on täynnä koneita ja lyijyä, maastoihin on saatu hyvin yksityiskohtia ja myös itse lentokoneet näyttävät hyviltä. Myös yksinkertainen ohjausmalli toimii hyvin.

Pelin ongelmat ovatkin muualla. Vaikka itse lentely ja räiskiminen toimivatkin, on pelissä liian vähän vaihtelua. Historiallisista taustoistaan huolimatta lyhyet tehtävät toistavat hyvin nopeasti itseään, ja koneiden liian vähäiset erot eivät tuo lentelyynkään tarpeeksi mielenkiintoa. Ainoat suuremmat tavoitteet ovat kunniamitaleiden kerääminen.

Pc-versioista poiketen PSP-versio kuitenkin kantaa tämän yksipuolisuuden paremmin, sillä käsikonsolilla peliä ei ole tarkoitetukkaan pelattavaksi tunteja putkeen. Pienissä erissä se ei ala toistaa itseään niin nopeasti, ja pari tehtävää saa helposti lennettyä vaikka bussimatkan aikana.

Lisäpontta pelille tuo verkkomoninpeli, joka onnistuu lähiverkossa jopa kahdeksan pelaajan voimin kolmessa eri pelimuodossa. Ihmisiä vastaan lentely onkin heti paljon kiinnostavampaa, etenkin kun pelistä löytyy kunnollinen ranking-järjestelmä, jossa menestystään voi mitata muita ihmispilotteja vastaan.

Air Conflicts on kevyttä ja hyvin toimivaa ilmasotaa, joka ei kuitenkaan kestä jatkuvaa pelailua. Satunnaiseksi käsikonsoliräiskintäviihteeksi tai verkkomoninpeliksi se kuitenkin soveltuu mainiosti.

6/10

Kommentit

Käyttäjän pyorre kuva
pyorre