Ape Escape 3 / Arvostelut / pelaaja.fi

Ape Escape 3

26.04.2006 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
7

PlayStation 1:llä alkunsa saanut Ape Escape -apinajahti on edennyt kolmanteen osaansa. Kehnon, PSP:lle julkaistun Ape Academy -minipelikokoelman kanssa tehdyn harharetken jälkeen on huojentavaa, että sarjan virallinen kolmas osa on jälleen tutulla varmuudella tehty tasoloikka. Uusimman apinajahdin tekosyynä on Specter-nimisen banaaninpopsijan unelma maailmanvaltiudesta. Specter kätyreineen valtaa televisiokanavat ja hypnotisoi niiden kautta television ääressä olleet ihmiset.

Suurimman osan ihmiskunnasta tuijottaessa marakattitanssia televisiosta ja ihmiskunnan viimeisen tv-sarjan nimen uhatessa muodostua Apinoiden planeetaksi on jonkun pelastettava maailma. Tämä homma lankeaa taattuun animetyyliin yhdeksänvuotiaalle sisarusparille. Peli on jaettu hiukan alle kolmeenkymmeneen apinoiden valtaamaan tv-ohjelmaan, ja kentän läpäisemiseksi pelaajan on puhdistettava kukin ohjelma ennalta määritellystä määrästä apinoita. Apinoiden parodioimissa ohjelmissa osansa saavat lähes kaikki lajityypit westernistä draamaan.

Käytännössä pelaaminen on hyvin pitkälle kentällä vipeltävien ja sinne piiloutuneiden apinoiden metsästämistä. Ympäriinsä säntäilevien apinoiden kiinniottamisessa on mahdollista käyttää erilaisia apuvälineitä, kuten tainnutuspatukkaa. Uutena ominaisuutena meininkiä ovat piristämässä myös muodonmuutokset: pelin edetessä pelaaja oppii muuntautumaan erilaisiksi elokuvahahmoiksi, kuten ninjaksi ja cowboyksi. Nämä hetken aikaa kestävät muodonmuutokset piristävät apinajahtia erittäin positiivisella tavalla.

Haavi auki

Apinoiden jahtaaminen on sarjan kolmannessakin osassa sinänsä kelvollisesti toteutettua ja hyvien kontrollien siivittämää. Kontrolleissa on kuitenkin yksi iso mutta, ja se on lajityypille perinteisesti ongelmallinen kamera. Peli ei nimittäin seuraa vallitsevaa trendiä, jossa kameran ohjaaminen hoidetaan DualShockin oikealla analogitikulla. Sen sijaan Ape Escape 3:n tekijät ovat suuressa viisaudessaan siirtäneet tälle paikalle haavin ja muiden esineiden käyttönapin. Kameraa ohjataan ristiohjaimella, mikä on sijoittelunsa puolesta erittäin huonosti toimiva ratkaisu. Kaikeksi onneksi kameran voi palauttaa helposti pelihahmon taakse. Sanomattakin on selvää, että tämäntyyppinen ratkaisu on täysin tarpeeton ja aiheuttaa turhia harmaita hiuksia.

Apinajahdista enemmän innostuneille Ape Escape 3 tarjoaa varsin kattavan valikoiman kerättävää ja tutkittavaa. Näistä suurin osa ostetaan suvantovaiheiden aikana, ja valuuttana kelpaavat kentiltä kerätyt, usein piilotetut kolikot ja tähdet. Kauppojen valikoimasta löytyy kaikkea mahdollista suhteellisen tarpeettomista apinapahisten taustatarinoista hauskoihin minipeleihin. Minipeleistä erikoismaininnan ansaitsee hulvaton Metal Gear Solid -parodia.

Aikaisempien Ape Escape -pelien tyyliin myös sarjan kolmatta osaa joko rakastaa tai vihaa. Absurdi animehenkinen juoni on näkökulmasta riippuen joko nerokas tai typerä. Kentillä vipeltävät apinat ovat joko veikeitä tai ärsyttäviä. Samanlaiset vastakkainasettelut varjostavat lähes jokaista pelin osa-aluetta. Mitään varsinaisen heikkoa ei huteraa kamerakontrollia ja perussurkeaa englanninkielistä ääninäyttelyä lukuun ottamatta kuitenkaan ole.

On vain vahvasti makuasia, jaksaako koko idea apinoiden perässä juoksemisesta kiinnostaa. Elokuvateema toimii oikeasti hyvin, ja ylipäänsä peli tarjoaa erittäin hyvän paketin apinoille sydämensä menettäneille. Teemasta ja näennäisestä yksinkertaisuudestaan johtuen se soveltuu erinomaisesti myös perheen nuoremmille pelaajille. Jos sarja on entuudestaan tuntematon ja idea kiinnostaa, on tutustuminen myös luontevaa aloittaa uusimmasta osasta.

7/10

Kommentit

Käyttäjän feldon kuva
feldon

Alkaa toistaa itseään aika nopeasti.

Käyttäjän Yarichin kuva
Yarichin

Hauska peli, vaikkakin liian helppo

Käyttäjän Magni 5b kuva
Magni 5b

Hauska, mutta vähän liian helppo.

Käyttäjän Tencer kuva
Tencer

Ihan jees.

Käyttäjän Alexium94 kuva
Alexium94

Hauska tasohyppely, mutta alkaa toistaa itseään

Käyttäjän macrodeath kuva
macrodeath

Apinat-kusipäitä

Käyttäjän zamanlee kuva
zamanlee

Helppo mutta hyvä