Ark: Survival Evolved

Pitkän testailuvaiheen jälkeen julkaistu ja dinosauruksilla höystetty keskinkertainen Ark: Surival Evolved olisi vaatinut lisää hiomista ja viimeistelyä.

6.10.2017 05:00

Hutkimista pimeässä

Ark: Survival Evolved on viimein julkaistu ihan virallisesti. Maksua vastaan peli on ollut tarjolla jo kesästä 2015, jolloin se ilmestyi keskeneräisenä Early Access -versiona. Ark: Survival Evolved on ehtinyt reilun parin vuoden aikana kartuttaa jonkinasteisen fanikunnan ja kasan lisäsisältöä, joten julkaisun virallistaminen oli pikemminkin muodollisuus kuin varsinainen virstanpylväs.

Ark lukeutuu lisänimensä mukaisesti selviytymispelien lajityyppiin. Kaikki perusperiaatteet ovat pelissä mukana: avoin hiekkalaatikkomaailma, resurssien kerääminen, rakentelu ja taistelu. Välillä tulee nälkä ja jano, toisinaan on kylmä ja välillä taas kuuma. Silloin tällöin tulee dinosaurus ja puree naamaan. Joskus vastaan tulee ystävällinen pelitoveri ja ampuu laserkiväärillä naamaan.

Aloittelijalle Ark on tuskastuttavan tönkkö peli. Hahmonluonnin jälkeen pelaaja jätetään heitteille pelimaailmaan vailla kunnollista päämäärää tai edes orastavaa suuntaa. Pienen haahuilun jälkeen joku selviytymismittareista alkaa hälyttää, joten asialle pitäisi varmaan tehdä jotain. Mutta mitä? Vietin pelin alussa vajaan tunnin lähinnä huokaillen ja kiroillen. Jos ”helpon” aloitusalueen dinosaurukset eivät vieneet henkeä, oli metsässä loputtoman tuntuinen yö, jonka pimeyden vuoksi en löytänyt soihdun rakentamiseen tarvittavia aineksia. Tasoja kuitenkin tuli kuin itsekseen, ja sain avattua joukon uusia rakennusvaihtoehtoja vain kuolemalla ja kiroilemalla, vaikka kestikin hyvän tovin, ennen kuin sain rakennettua niistä ensimmäistäkään.

Ark: Survival Evolved -arvostelu

”Silloin tällöin tulee dinosaurus ja puree naamaan. Joskus vastaan tulee ystävällinen pelitoveri ja ampuu laserkiväärillä naamaan.”

Ark: Survival Evolved -arvosteluPuun muksiminen käy intuitiivisesti Minecraftia tai oikeastaan mitä hyvänsä modernia selviytymispeliä pelanneelle. Puuta ja kiveä kerättyään voi kursia kasaan ensimmäisen hakkunsa, jolla voi hakata lisää puuta ja kiveä. Olosuhteilta voi hakea suojaa polttamalla nuotiota paloturvallisesti päreistä kasatun mökkinsä ääressä. Muutama askel eteenpäin, niin kädessä onkin jo itse kasaan kursittu kivääri ja päällä mellakkavarustus. Olkimajakin on vaihtunut metallilinnoitukseen, jota puolustaa automaattitykki. Tai no, ehkä muutama askel ei ihan riitä. Pääpointti on kuitenkin, että rakentelu tarjoaa melko huiman skaalan.

Ongelmana vain on, että pelaaminen itsessään ei tunnu oikein palkitsevalta. Tulevaisuudessa häämöttää parempaa ja hienompaa rojua kerättäväksi, isoja otuksia saalistettavaksi tai kilpailevia pelaajien heimoja tuhottavaksi – jos sinne asti jaksaa sinnitellä. Sinnittely ei vain ole hauskaa, kun peli ei ole kamppailua pelkkää armotonta luontoa vaan myös itse peliä vastaan. Valikot ovat ainakin konsoleilla tuskaisen kömpelöitä, ja koko peliä vaivaa samanlainen optimoimattomuuden tunne.

Harmillisinta pelin nykytilassa on, että Ark: Survival Evolvedin taustalla on hyvä konsepti. Ehkäpä jos kehittäjät olisivat todella käyttäneet Arkin parin vuoden Early Access -vaiheen pelin hiomiseen ja viimeistelyyn, voisi se olla oikeasti hyvä selviytymispeli. Sen sijaan peli sai tuona aikana yhden maksullisen laajennuksen ja ilmaisen areenapelitilan, joka oli ensin kokonaan oma julkaisunsa mutta leivottiin sitten sisään peruspeliin. Ja vain vajaa viikko julkaisun jälkeen Arkin kerrottiin saavan taas uuden parin kympin hintaisen lisäsisältöpaketin vain reilun kuukauden päästä.

Ja kyllähän sisällöstä rahaa saa pyytää. Vastineeksi olisi vain kiva saada oikeasti viimeistelty ja viihdyttävä peli. Ark: Survival Evolved ei loppujen lopuksi ole oikein kumpaakaan. Sen vuoksi etenkin digitaalisen konsoliversion 70 euron hintalappu tuntuu suorastaan pöyristyttävältä. Pitäkää sinkonne ja dinonne, sanon minä.

4/10
KehittäjäStudio Wildcard
JulkaisijaStudio Wildcard
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa